Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Нинова: Нашите приоритети са стабилна икономика, социална и сигурна държава
Автор: Екип Ruse24.bg 15:48 / 11.09.2022Коментари (0)464
©
От по-различна позиция влизаме в тези избори, защото последните 10-12 години влизахме в ролята на опозиция, която критикува ГЕРБ и предлага алтернатива. Сега влизаме от позицията на партия, която е управлявала, свършила е добра работа и е изпълнила голяма част от обещанията, които е дала. Вече хората могат да ни оценяват по реални резултати, а не по обещания. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в "Офанзива“ по Nova News.

"По реални резултати най-вече в икономиката и в социалната политика. Много силна социална програма разви правителството в подкрепа на млади семейства, работници пенсионери. Безплатни детски градини, увеличени пенсии, подкрепа на младите семейства, чрез намалени данъци и увеличение на майчинството за втората година", добави още тя. 

По думите на Нинова прави впечатление, че всички от коалицията се хвалят с постигнатото от БСП. "Социалната политика беше наш сектор и благодарение на БСП се случи това. Фактът, че всички колеги се хвалят с тези постижения означава, че сме си свършили добре работата“, обобщи лидерът на социалистите за постигнатото в социалната сфера.

 

"Безплатните лекарства за деца до 14-годишна възраст ще струват на бюджета 130 милиона, а безплатните учебници за деца до 12. клас – 50 милиона. Общо социалният ни пакет в тази насока е 180 млн. лева. Източникът е само един – икономически растеж и стабилизация на икономиката. Ние оставихме икономика, която беше оценена от Европейската статистическа агенция на първо място по промишлено производство и четвърто място по БВП.

Притеснително е, че само месец по-късно от НСИ отчитат спад в бизнес климата с 3.9%. Това влошаване ни притеснява.  Дължи се на  политическа нестабилност, смяна на правителства. За икономиката едно от най-важните неща е предвидимост и предсказуемост, за да могат фирмите да планират своите разходи. Този хаос, в който не знаят утре какво ще се случи, е най-лошият вариант за икономиката“, посочи Нинова.

Тя е категорична, че БСП не предлага увеличение на данъците и определи подобно поведение като политическо безумие.

"Казваме да не се повишават данъци, но да кажа, че вече намалихме данъка за работещите млади семейства с 600 лв. за едно дете и 1200 за две. В нашата програма за управление предвиждаме необлагаем минимум, който да е прага на бедност. За 2023 година според нас минималната работна заплата трябва да бъде 850 лева. Това е 50% от средната работна заплата, тя трябва да расте всяка година.

Но сега даваме много спешните мерки, с които да преодолеем кризата. Отдавна, включително и сега, работим за преизчисляване на пенсиите с нов средноосигурителен доход. Бяхме го заложили от 1 октомври да се случи, както и увеличение на вдовишката надбавка на 30%. Дано служебният кабинет да не промени това“, добави председателят на БСП за част от мерките и предложенията на партията.

"Смисълът от налагането на таван на цената на газа за бизнеса и потребителите е да помогнем на фирмите да преодолеят кризата с цените, да спасим домакинствата от тежките зимни месеци. Това вече е една добра европейска практика. В Испания, където управлява лява партия, вече има таван на цената, също и в Португалия. Ние смятаме, че без лява партия в бъдещото управление, хората по-трудно ще минат през кризите. Това е наша изпитана политика. В редовното правителство през февруари тази година ние замразихме цените на тока за домакинствата, пак по настояване на БСП.

Тогава бяхме много критикувани, но е факт, че преведохме домакинствата през трудния период“, заяви Нинова за предложенията, свързани с таван на цените.

Лидерът на БСП се обяви срещу добиването на шистов газ. По думите ѝ, Добруджа е житницата на България и от БСП са категорично против това. "Ако трябва да се разработват собствени наши залежи, а то трябва – има такива възможности в Черно море. Иначе сме за разговори с всички възможни доставчици за най-евтина и най-сигурна доставка. По отношение на "Газпром“ – трябва да се възстановят разговорите  и чрез политически разговори. И, по възможност, да се възстановят доставките по сега действащия договор.

Санкциите срещу Русия вредят на Европа, а не на Русия. Само преди няколко дни "Guardian“ написа, че "Газпром“ бележи рекордна печалба от 41.5 млрд. долара, от които 10 млрд. превежда на Кремъл. Санкционираната държава не търпи щети, Русия ще намери изход. Увеличава се износа на петрол към Китай и Индия, която между февруари и април закупи количества, които се равняват на закупеното от тях за цялата 21-ва година“, добави тя и подчерта, че санкциите вредят повече на самите нас, а пътя за тяхното преодоляване е чрез диалог и нормализиране на отношенията.

Председателят на Българската социалистическа партия даде пример с външния министър на Австрия, който е заявил, че трябва да се мисли за поетапно премахване на санкциите и изрази надежда, че българските политици ще проумеят, че това е верния път.

"Ще поискаме удължаване на дерогацията за вноса на руски петрол. Ние сме последователни и ясни. Водим се от интереса на българската държава и народ.  Ние сме за мирно решаване на  конфликта“, категорична бе тя.

"По отношение на бизнеса, икономиката и фирмите- трябва да продължи компенсацията за тока, която ние предоставихме на българската икономика и стигнахме до 250 лв. на мегаватчас. Малко е притеснителен фактът, че тази подкрепа изтича в края на септември, а все още няма решение на служебния кабинет дали тя ще продължи. От вчера ми се обаждат работодатели, фирми и питат знаем ли какво ще стане.

Ние сме категорични, че тази подкрепа трябва да продължи. Пари има, заложили сме ги в бюджета до края на годината. Служебният кабинет трябва с постановление на МС да ги разпореди. Ние сме за таван на цените и замразяване на цени на газ, парно и вода, и поемане на разликата от държавата. Това ще помогне на икономиката и семействата през тези тежки месеци“, обясни Нинова за мерките за компенсация за цената на тока и отговорността на служебното правителство.

Относно нападките  на служебното правителство, Нинова заяви: "Цялата тази кампания, която се развива в Министерство на икономиката и индустрията вече си личи, че е див реваншизъм.  Скалъпена е с бели конци, защото всички димки и балони, които пуснаха вече започнаха да се пукат. Самите те си ги опровергават. Последното беше това за "Кинтекс“.

Влезе ДАНС, провериха се нещата и се оказа, че договора е от 2015 година. От тогава до 2021 г., докато аз не станах министър се правят преводи по този договор в офшорка в Дубай. По времето, когато аз съм министър, е единственият период, в който няма преводи. И веднага след мен започват отново преводите при служебния кабинет и сменени вече ръководства.

Чиста компроматна война и опит да се вкара БСП и аз лично в обяснителен режим по време на кампанията, да се злепостави БСП и аз персонално. Собственият му служебен министър на икономиката на президента Радев и на Михайлов го опроверга онзи ден. Препоръчвам  да се гледа интервюто при г-жа Цънцарова. То е култово. Там  питат министъра на икономиката: "По времето на г-жа Нинова изнасяно ли е оръжие за Украйна?“ и той казва: "Не“. Питат го: "По времето на Нинова правени ли са преводи на офшорки в Дубай?“, той казва: "Не“. Питат го: "А вие правили ли сте като нов министър?“, той казва: "Да“.

Корнелия Нинова изрази притеснение от действията на икономическото министерство.

"Твърдя, че на пазара в момента освен, че има обективни условия за повишаване на цените – има и спекула. По наше време КЗП направи 15 хиляди проверки за цени на олио, захар, бензин, райски газ. За четири дена приехме закон, с който забранихме райския газ.

В момента никой пръста си не мръдва по тези потребителски теми, а всеки гражданин е потребител и всяко семейство е засегнато от тези въпроси. Занимават се с компроматната война, икономическите им показатели се влошават- никаква грижа за потребителите. В момента спекулантите пак се развихриха. Райският газ отново тръгна навсякъде да трови децата ни. Икономиката изоставиха и не си вършат реалната работа, за която са там“, изтъкна лидерът на Българската социалистическа  партия.

"Нашият политически опонент е ГЕРБ. Но имаме много по-голям политически опонент. Това е една апатия, която виждам при обиколките в страната, нежеланието на хората  да гласуват и отчаянието, че нещо може да се промени. Според мен за един държавник това трябва да му е големият политически враг. Трябва да имаме енергия и да вдигнем хората, да им обясним, че силата е в тях. Да им обясним, че трябва да гласуват и да имат вяра, че нещата могат да се променят. На всеки проблем има решение.

Победа за България и българския народ би било да има редовно правителство, което да продължи да работи за социална , сигурна, и правова държава. Загуба би било, ако не се състави редовен кабинет. Ако влезем отново в политическа въртележка на избори, това би било загуба за България и за хората ни“, каза тя за предстоящите изпитания.

В заключение Корнелия Нинова бе категорична, че след изборите трябва да има правителство, което да се  обедини около общи приоритети и програма. "За нас това е стабилна икономика, социална и сигурна държава, продължаване на битката със задкулисието и с модела на управление на ГЕРБ, както и гарантиране на хората за спокойно преодоляване на трудните кризи. За социална и сигурна България сме с номер 28“, завърши Нинова.

Още по темата: общо новини по темата: 652
22.02.2023 »
26.01.2023 »
26.12.2022 »
26.12.2022 »
26.12.2022 »
26.12.2022 »
предишна страница [ 1/109 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: