Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Доц. Йорданов от БСП представи стряскащи факти
Автор: Екип Ruse24.bg 15:16 / 29.09.2022Коментари (1)492
©
“Идвам от среща със Сдружението на общинските болници в България и колегите са много притеснени, защото нямат кадри, нямат дори средства да си осигурят отоплението през идващия зимен сезон и като че ли никой не им обръща внимание. От БСП отдавна имаме решение на проблема - общинските болници категорично трябва да бъдат запазени, а тези, които са в икономически и демографски слаби райони, да придобият статута на защитени болници." Това заяви кандидатът за народен представител от листата на “БСП за България" в Пловдив доц. д-р Георги Йорданов в “Предизборно студио" по БСТВ.

Той обясни: “Това означава, че те няма да се финансират само от досегашния модел чрез определен брой клинични пътеки, които са изработили през месеца, а ще се допълват от държавата. Това е, за да можем да осигурим нормална дейност на съответната общинска болница."

Доц. Йорданов посочи и друга спешна мярка: “Още от правителството на Пламен Орешарски и министър Таня Андреева беше спечелен един проект от около 160 млн. лв. за реновация на спешната помощ, от който почти половината сума на е похарчена и има опасност да я изгубим. Касае се за над 200 спешни отделения, които трябва да бъдат реновирани с апаратура, строително-монтажни дейности и останаха за закупуване около 42 линейки с висока проходимост. Ако не се направи нещо съвсем бързо, всичко това ще бъде загубено", предупреди социалистът.

По отношение на демографската криза, доц. Йорданов представи стряскащи факти: “Само за 5 години раждаемостта е паднала от 95 хиляди до 53 хиляди. Смъртността в България е около 140 хиляди души на години. Това означава, че се раждат 53 хиляди, а умират 140 хиляди души. Представете си минуса - това е един средно голям град за България, който изчезва всяка година."

Той посочи, че трябва да се вземат спешни мерки за решаването на този проблем, които не са само медицински, за увеличаването на средната продължителност на живота на хората в България, която изостава от развитите страни значително по този показател, и за увеличаване на раждаемостта.

“Трябва да осигурим на тези двойки, които искат да имат деца, безпроблемно преминаване през здравната система. Ние първи започнахме да говорим за двойките, които имат репродуктивни проблеми и казахме, че има административни и финансови пречки те да използват всички постижения на съвременната медицина", подчерта доц. Георги Йорданов.

Затова и в програмата на БСП е залегнало - безплатни инвитро процедури в България. “Има още един важен проблем по отношение на здравеопазването и това е отношението към хората с увреждания", обърна внимание кандидатът за народен представител от левицата. Той посочи, че в България те са между 670 и 700 хиляди, една доста значителна цифра, като тези хора имат изключително много проблеми.

“На първо място трябва да им осигурим възможност за социална адаптация. На второ - една значителна част от тях имат възможност и искат да се трудят. Трябва да създадем условия и програми, с които да осигурим тяхната трудова заетост и да могат те самите да си изкарват нужните средства, а не да разчитат само на социалните придобивки от държавата", посочи доц. д-р Йорданов.

“Вдигането на заплащането за майчинство през втората година на 710 лв. добре се оценява от младите майки, защото те имат възможност да не бързат да се върнат на работа, за да си решат икономическото положение, а да отглеждат спокойно децата си", коментира социалистът за част от постиженията на левицата в управлението. Той посочи и нещо друго - преди около 10 години за първи път в Пловдив БСП издигна идеята за безплатни детски ясли и я налага, а сега тази политика е продължена и с безплатни детски градини в цялата страна.

“Колкото и да изглежда маловажно това за семейства с по-големи възможности, оказа се, че тези безплатни ясли и детски градини са от съществена помощ за младите семейства", добави доц. Йорданов.

Той допълни и че БСП предлага увеличаване на помощта за първокласниците на 350 лв. и въвеждането на безплатни лекарства за деца до 14-годишна възраст.

“Това, което стана с пенсиите е добре и то се дължи на БСП. Но то не е, което искахме. Ние искахме в България да се въведе един вариант на швейцарската система, при който всяка година се отчита инфлацията и съответната пенсия се коригира. Това не стана възможност, но на база заделените средства се вдигнаха пенсиите на много хора и то значително. Те просто не могат да повярват, от времето на Тройната коалиция не са им се вдигали така пенсиите и това се оценява много положително", коментира доц. Йорданов за повишените от предходното управление пенсии.

“Трябва да се гласува за “БСП за България", защото, след 7-месечното управление, ние доказахме, че сме тази политическа сила, която загърби тяснопартийните си интереси и се грижи за България. Приоритетите, които ние защитавахме, бяха приоритетите на България. За да продължим напред, за да помогнем на общинските болници, на младите хора, да се опитаме да коригираме демографската криза, да дадем сигурност на нашите майки и бащи, гласувайте с номер 28 в интегралната бюлетина в неделя", призова в заключение доц. Георги Йорданов.

Още по темата: общо новини по темата: 652
22.02.2023 »
26.01.2023 »
26.12.2022 »
26.12.2022 »
26.12.2022 »
26.12.2022 »
предишна страница [ 1/109 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Кой намести фирмата на жена си като снабдител на болница?Кой подаваше нереално ниски цени за консумативи и след това с анекс ги вдигаше до небесата?Кой открито налагаше купуването на мед.материали от една фирма,с чийто собственик играеше по търговете?Кой докара до фалит две болници в града под тепетата?
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: