Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Нов скандал със "Златният орфей", намесиха Орлин Горанов и Маргарита Хранова
Автор: Екип Ruse24.bg 14:39 / 11.10.2022Коментари (1)567
Нов скандал се заформя около легендарния фестивал "Златният Орфей". Дариана Генова, вдовицата на "бащата" на "Златният Орфей" Генко Генов, се възмути пред "България Днес", че никой не я предупредил за премиерата на спектакъла "Златните песни на "Златният Орфей". Преди няколко дни той бе представен на сцената на Бургаската опера, предстои и турнето му из страната. В мюзикъла, поставен от семейно-творческия тандем Юлия и Левон Манукян, участват Маргарита Хранова и Орлин Горанов.

"Аз съм плащала за марката "Златният Орфей". Не искам пари от хората, които са поставили този спектакъл, но трябваше да ме предупредят. По закон те са длъжни да споменат всяка една от песните, представени в спектакъла, коя година е получила награда и каква", категорична е Дариана Генова.

От над десет години тя се опитва да възстанови феста и затова всичко, което е свързано с делото на живота на покойния й съпруг Генко Генов, й е много скъпо.

Генова довери, че последните два дни телефонът й прегрял от обаждания на известни бг певци. "Откъде накъде тези се окичиха със заслуги за "Златният Орфей"?, питали я те.

Вдовицата на Генко Генов е на мнение, че "никой, който няма реално участие в "Златният Орфей", трябва да се включва към спектакъл с това лого". Тя обаче не уточни дали има предвид само семейство Манукян, или и Маргарита Хранова и Орлин Горанов. Те обаче кътат в колекциите си от награди и няколко златни статуетки от бг фест №1 по времето на соца.

Дариана Генова продължава да е обидена и заради съпруга си на община Бургас, въпреки че операта в морския град е държавно културно учреждение. Тя сподели, че сградата й е построена на мястото на клиниката на бащата на покойния й съпруг, един от най-известните лекари в Бургас преди 9 септември 1944 г.

"Още когато Генко беше жив, от тогавашния ОК на БКП питаха защо кани такива баби на "Златният Орфей" като Джоузефин Бейкър. И след промените никога не са дали и стотинка за фестивала и пак изразяваха несъгласие с възрастта на изпълнителите, които каним", връща лентата назад Генова.

Половинката на музикалния мениджър от епохата на Тодор Живков допълни, че самата тя не притежава никакви оригинални кадри на живо от изданията на "Златният Орфей" за целия период на неговото съществуване. Дариана Генова разкри, че още навремето във вариетето в Слънчев бряг са били давани пари "под масата" за филмите, монополно снимани тогава от БНТ.

От своя страна, организаторите на спектакъла са категорични, че не са нарушили никакви правила.

"Ние не използваме никакви кадри от "Златният Орфей", защото идеята е да покажем големите песни, писани от известни наши композитори и утвърдени след това. Авторите на музиката и текста на песните са изписани на видеостена, но тя е неутрална, защото нямаме правата да използваме нито кадри на БНТ, нито на "Златният Орфей", коментира диригентът на операта в Бургас Левон Манукян.

"Имаме сценарии, които са изцяло поетични и са свързани в сюжетна линия. Двама приятели - Маргарита Хранова и Орлин Горанов, се срещат в парка и си спомнят за златните години на "Златният Орфей" и те изразяват своята мъка, че това време вече го няма. Това е проект на Бургаската опера, която е държавна, а не е проект на о6щина Бургас, и оттам вече те си оправят всичко с "Мюзик аутор", свързано с авторските права", допълни Манукян.

"Логото "Златният Орфей" е наше и аз винаги ще отстоявам престижа му, за който Генко даде всичко от себе си. Утре могат да организират фестивал "Златна какавида" или "Златна гугутка" и да го вържат към своите имена, както са направили Манукян, които за мен са действали потайно", гневи се половинката на "бащата" на легендарния песенен фест.

Още по темата: общо новини по темата: 5782
10.03.2024 »
08.03.2024 »
01.03.2024 »
21.02.2024 »
04.02.2024 »
04.02.2024 »
предишна страница [ 1/964 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Едва ли през 1970-80-те Генко Генов е могъл да има правата върху Златния орфей като частно лице. Най-вероятно това е продукция на БНТ, а Генов е бил някакъв вид служител или изпълнител на продукцията.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Мартенски музикални дни 2024
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
Строежът на АМ "Хемус"
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: