Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Защо "черният петък" е черен?
Автор: Екип Ruse24.bg 10:31 / 16.11.2022Коментари (0)686
© iStock
Има един ден в годината, който се очаква с нетърпение от шопинг маниаците в различни краища по света. Той се нарича "Черен петък“ или още "Black Friday" и е известен с огромните промоции и отстъпки, които правят търговци в голям брой държави, сред които и България.

Много от вас вероятно също го чакат с нетърпение и дори вече са си набелязали определени стоки, които ще могат да си закупят на страхотни цени. Но какъв всъщност е произходът на Черния петък, както и как се избира датата всяка година – на тези въпроси ще ви отговорим в следващите редове.

Каква е историята на празника?

Black Friday се отбелязва като празник на много места по света. И това е напълно нормално – огромните намаления и промоции в търговските вериги са истински повод за празнуване за всички любители на шопинга.

Интересна е историята на този ден, която датира още от 19 век.

Според някои версии, за първи път терминът "Черен петък“ е използван, за да опише голямата финансова криза, която започва след срива на пазара на злато в Съединените щати. Това се случва през далечната 1869 година. Много хора, сред които и земеделците, буквално са фалирали, заради кризата. И така, датата 24 септември 1869 г., която бележи падането на цената на златото на американския пазар, остава в историята като Черен петък.

Изразът е използван и от полицията във Филаделфия през петдесетте години на миналия век, за да се опише големия хаос, който настъпва в петък след Деня на благодарността. Причината за струпването на много хора и огромните задръствания била, от една страна предпразничното пазаруване, а от друга – големият футболен мач между армията и флота, който се провеждал по това време на годината.

Полицейските служители били затрупани от работа, заради големите тълпи, кражби, инциденти и още куп проблеми, и този петъчен ден се превърнал в черен за тях.

Значението на Черния петък в наши дни

През годините терминът Black Friday е придобил положително значение. Тази промяна започва още през 80-те години, когато датата се превръща в истински празник, както за купувачи, така и за търговци. Цените на много от стоките падат значително, което води до по-големи продажби, което означава и по-големи печалби.

Днес Black Friday е ден, който всички очакват с нетърпение, а причината са огромните намаления и големите отстъпки на определени стоки, които някъде достигат до 70-80%.

Как се избира датата за Черен петък?

За официална дата на празника в Съединените щати се приема деня след Деня на благодарността (последният четвъртък на месец ноември). Ето защо много държави също избират тази дата за обявяване на големите намаления на Black Friday.

Страхотните отстъпки до такава степен привличат хората, че огромни тълпи се струпват пред търговките обекти още от предходната вечер.

През последните години разпродажбите по случай Черния петък започват седмица или дори месец преди самата официална дата. Това се прави с цел да се намали хаоса на самия ден и да се предостави едно спокойно и приятно преживяване на купувачите, както и да могат да се направят всички доставки навреме.

Black Friday по света

В различните краища на света денят се отбелязва по определен начин и на различна дата.

В САЩ

В Съединените щати този ден се е превърнал в истински празник през есента и е голямо събитие за шопинг маниаците. Рекламните кампании започват от рано и имат за цел да информират хората какви промоции и намаления могат да очакват от различните търговски вериги.

Black Friday в САЩ неофициално бележи началото на коледното пазаруване. Много работодатели дори освобождават своите служителите на самия ден и така се събират 4 поредни почивни дни.

Намаленията по време на Black Friday в САЩ са наистина огромни и достигат до 70-80%.

В Канада

От 2012 година насам търговците в Канада не само правят страхотни промоционални кампании на този ден, но и организират интересни събития с награди, които да привлекат още повече хора по магазините.

В Мексико

Интересен факт е, че в Мексико събитието се нарича El Buen Fin, което означава "добрият уикенд“ на испански език. То се организира през месец ноември, уикенда преди празника по случай Мексиканската революция. Запазена е традицията да се правят големи намаления по време на събитието.

В Румъния

В съседна Румъния събитието се отбелязва една седмица преди официалната дата в САЩ. Там празникът се налага много бързо и е изключително успешен, като най-много хората залагат на онлайн пазаруването.

В Германия

В Германия Black Friday е известен повече като "Черна седмица“ или "Черно пазаруване“. Там търговците обявяват своите намаления за период от цяла седмица, като магазините не работят единствено в неделя, тъй като е официален почивен ден в страната.

Събитието привлича хиляди шопинг маниаци, които пазаруват както във физически магазини, така и онлайн.

Във Великобритания

Тук Черният петък има малко по-негативно значение, защото се свързва с огромния хаос покрай събитието, многото инциденти, вандалски изпълнения и задръствания.

Макар че през годините този ден добива все по-голяма популярност и носи огромни печалби, някои търговци все пак остават скептични и не се включват в събитието.

В България

Разбира се, нашата страна не остава по-назад и също отбелязва Black Friday. Любителите на шопинга чакат с нетърпение месец ноември, когато много търговци обявяват своите отстъпки и промоционални кампании.

Най-често това се случва около средата на месеца и продължава няколко седмици.

Кога ще е Black Friday 2022?

Тази година официалната дата на празника е 25 ноември.

Както вече споменахме, много търговци ще обявят намаления доста по-рано, а самите кампании ще продължат няколко седмици. В събитието ще се включат различни търговски вериги, молове, както и онлайн магазини.

Още по темата: общо новини по темата: 5782
10.03.2024 »
08.03.2024 »
01.03.2024 »
21.02.2024 »
04.02.2024 »
04.02.2024 »
предишна страница [ 1/964 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: