Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Да извървиш пътя от Петър до Петра – разказ на първата транссексуална българка
Автор: Екип Ruse24.bg 15:10 / 07.12.2022Коментари (3)700
© bTV
Какво е от мъж да се превърнеш в жена, след години на очакване, надежди и тежки съдебни битки? И как Петър от Горна Оряховица се превърна в Петра? Историята на това преобразяване беше разказана пред bTV.

През първите 17 години от живота си се е казвал Петър и е бил мъж. От пет години e жена, а новото ѝ име е Петра. Безработна е, има магистърска степен по английска филология и бакалавърска - по приложна лингвистика.

“Всичко си извървях сама и отчасти с майка ми, която идваше по делата за подкрепа, при експертизите", споделя Петра.

Тя е първата транссексуална българка, която води дело, за да впише промяната на пола в документите си за самоличност. След отказа на съда обаче успява да осъди България в Европейския съд по правата на човека.

"Решението излезе на 27 септември. С него държавата е осъдена окончателно да изплати обезщетение и да промени документите си в срок от три месеца. Вече третият месец върви. Може би ще чакат последния момент, както винаги“, коментира тя.

24-годишната Петра Христова е единствената у нас, извървяла пълния цикъл на биологична трансформация от мъж в жена. През януари тази година се е подложила на радикална операция за смяна на пола.

Заради трудностите, които среща с българските съдилища, се обръща към адвокат, който да я представлява в Страсбург, а Европейският съд разглежда делото ѝ с приоритет.

"По това дело беше даден приоритет. От началото на депозиране на жалбата съдът в Страсбург прецени, че тази жалба ще се гледа приоритетно. Обяснението е свързано с това, че жалбоподатели като Петра са поставени дълго време в една ситуация на правна на несигурност. Освен това те се чувстват унижени, чувстват се уязвени и съдът в Страсбург преценява, че тази ситуация не е редно да продължи прекалено дълго“, коментира адвокатът на Петра - Милена Докова.

Присъдата в Страсбург обаче не решава проблемите на Петра - полът ѝ е сменен, но документите ѝ не са. По лична карта и по паспорт тя все още е Петър, а това ѝ пречи да си намери работа. Хората пък трудно приемат преобразяването и реагират с пренебрежение.

Жената казва, че не обича прайдовете и не търси показност. Мечтае да си намери работа и партньор. Издава и книга за трансформацията, през която е минала.

"Няма смисъл да шумим толкова, а да няма никаква активност. При такива, които се наричат активисти, няма никакви резултати. Ето сега, който иска да променя пола си, след моето дело ще бъде по-лесно“, казва Петра.

След спечеленото дело и съдебното решение в Страсбург държавата трябва да ѝ изплати 7500 евро.

"Те казват - не може да бъде допусната промяна на пола в документите за самоличност, полът е такъв, с какъвто едно лице се ражда, не подлежи на промяна. Всяка промяна противоречи на българския обществен интерес и на нашата национална идентичност и спират дотук. Не е ясно какъв е този обществен интерес, не е ясно каква е национална идентичност“, коментира адвокат Милена Докова.

С парите от обезщетението Петра планира да основе фондация в помощ на хората, които искат да си променят пола.

"Да бъдат смели и да не се отказват, защото си заслужава. Това, което предстои и занапред, защото то не свършва, винаги си остава в нас това. Това е процес - доживотен", коментира жената.

След всички изпитания Петра се надява на коледно чудо и чака подаръка си - нови документи за самоличност с новото ѝ име.


Още по темата: общо новини по темата: 5782
10.03.2024 »
08.03.2024 »
01.03.2024 »
21.02.2024 »
04.02.2024 »
04.02.2024 »
предишна страница [ 1/964 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Мечтае да си намери партньор? Успех желая, ама нямаше ли да е по-просто без и преди "преобразяването" и "трансформацията"? Поне всичко щеше да е по-ясно и съдебните разходи от всякакво естество можеха да отидат в нещо далеч по-градивно... :)
+2
 
 
Това са болни хора! Лошото е, че "някой" мощно ги налага, като нормални, както и пристрастията им, че чак и дъгата на децата отнеха, за да я натрапят на тези и..оди!
+3
 
 
Болен мозък , обществото никога няма да те приеме за нормален човек !
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: