Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Микробиолог от ИСУЛ с важни съвети, ако приемаме антибиотик
Автор: Екип Ruse24.bg 14:54 / 14.01.2023Коментари (0)466
©
Не предписвайте антибиотик без антибиограма. Това призова личните лекари в предаването "Пулс" по NOVA NEWS микробиолог доц. Росица Вачева от ИСУЛ.

Тя посъветва пациентите, ако приемат антибиотик, добре е да взимат и пробиотик, който се приема по време на хранене. Неговият прием трябва да продължи около 20 дни след приключване на антибиотичния прием.

"Важно е пациентът да бъде в контакт със своя личен лекар или със специалист в началото на една вирусна инфекция, за да бъде диагностициран, че тя е точно вирусна. Тъй като вирусите увреждат лигавицата на дихателните пътища, често се наслоява и допълнителна бактериална инфекция. В този случай има утежняване на клиничното състояние, промяна в типа на кашлицата – тя става продуктивна, вече не е суха, дразнеща. Носните секрети от прозрачни стават гнойни. Обезателно трябва да се започне с изследване на гърлен и носен секрет, ако е нужно –храчка. След такова изследване може да започне антибиотична терапия, ако е необходимо".

По думите й на 72-ия час след получаване на резултат от микробиологичното изследване, се прави преоценка на антибиотичната терапия и може да има промяна. Може да се избере антибиотик от по-висок клас или да се премине на венозно лечение.

"Често се започва терапия на сляпо, но това има пагубни последици с увеличаване на антибиотичната резистентност", каза доц. Вачева.

Тя призна, че без антибиотици в съвремието не бихме опазили живота на недоносените бебета, на пациентите с диабет и др., но отново призова да има разумна антибиотична употреба.

"Има бактерии с разширена резистентност, има вече т.нар. резистентни изолати – антибиотикът не им действа", обясни доц. Вачева.

Медикът даде пример със статистиката в световен мащаб. "Европейският център по контрол на болестите, който следи случаите, регистрира тревожни факти – например 2022 г. в страните членки на Съюза са регистрирани 33 110 смъртни случаи – директна последица от бактериални инфекции от множество изолати. Около 75% от тези инфекции са от вътреболнични инфекции и около 40% от тях са от бактерии, резистентни на последните класове антибиотици", обясни доц. Вачева.

Смята се, че ако няма глобален отговор за ограничаване на антибиотиците и тяхната разумна употреба, в световен мащаб до 2050 г. може да се стигне до 10 млн. смъртни случаи, обясни микробиологът Росица Вачева.   

Страната ни има национален план до 2026 г. за борба с резистентността, увери тя.

Още по темата: общо новини по темата: 11867
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: