Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Иван Гешев: Ако бях недосегаем, нямаше да давам обяснения над 30 пъти
Автор: ИА Фокус 12:35 / 19.01.2023Коментари (2)286
©
Ако бях недосегаем, нямаше да давам обяснения над  30 пъти. Тезата за недосегаемостта на главния прокурор се експлоатира политически. Главният прокурор е само административен ръководител, не може да разпорежда нищо. Недосегаем е бил през 90-те години. Някои политици, които казват, че искат съдебната власт да е независима, всъщност искат да я овладеят за постигането на някакви политически дивиденти. Това заяви главният прокурор Иван Гешев при разговор с граждани и представители на местната власт в гр. Търговище. Срещата се проведе по покана на кмета на града Дарин Димитров, информира Прокуратурата.

"Ако бях недосегаем, нямаше да съм давал обяснения над 30 пъти в различни институции, като ДАНС, КПКОНПИ, прокуратура, по всякакви сигнали. Това да атакуват прокуратурата е нормално, когато тя си върши работата", каза Гешев и добави: "Не е реформа да махнеш главния прокурор. Реформа е да видиш кое не е правилно и да го промениш. Другото е някаква лична вендета".

"Контактът между прокуратурата и местната власт е важен, защото скъсява пътя между проблемите на гражданите и решението им", каза още главният прокурор на срещата.

От страна на прокуратурата участваха Сийка Милева, говорител на главния прокурор, заместник-окръжният прокурор Драгомир Сяров, районният прокурор на града Мила Стайкова, заместник-районният прокурор Любен Владимиров, както и прокурорите Мартин Кузманов и Мартин Александров.

Пред събралите се граждани в сградата на общината на гр. Търговище главният прокурор изтъкна, че проблемите на хората в отделните райони са общи с тези на магистратите.

"Прокуратурата не може да реши абсолютно всички проблеми. Много от тях могат да бъдат решени, само ако бъдат заявени навреме", каза Иван Гешев.

На срещата гражданите поставиха пред главния прокурор редица въпроси, които по думите им са останали нерешени от съдебната система. "Ние не сме безгрешни, но борбата с престъпността зависи от работата на различни органи. МВР разкрива престъпления, прокурорът ръководи разследването, следователят или разследващият полицай разследва, а съдът осъжда, законодателят пък прави законите. Те може да са качествени, може и да са некачествени", коментира главният прокурор.

На въпрос "Как си обяснявате преекспонирането в последно време на въпроса за недосегаемостта на главния прокурор", той отговори, че темата от години се ползва за политически цели.

"Тези, които експлоатират политически тази теза, явно не са запознати със собствената си реформа от 2016 г., откогато главният прокурор е административен ръководител на административните ръководители и не може да им разпорежда абсолютно нищо. Ако някога българският главен прокурор е бил недосегаем, това е било през 90-те години. След тези промени, които се случиха в последните 20 години, включително и с промени в Конституцията, ситуацията е коренно различна", обясни Иван Гешев.

Главният прокурор посочи, че резултатите от атаките срещу съдебната власт и в частност срещу прокуратурата вече са налице.

"Стотици телефонни измами всеки месец, организирана престъпност като от 98-а година. Моето обяснение за тези атаки е, че някои политици, които казват, че искат съдебната власт да е независима, всъщност искат да я овладеят за постигането на някакви политически дивиденти. Докато аз съм главен прокурор, няма да допусна това", заяви Иван Гешев.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
и като те викаха какво се случи? нищо! не отговори на нито един неудобен въпрос, увърташе, фъфлеше, гледаше тавана... смешник.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Проблем с недостига и износа на лекарства
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: