Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Главният прокурор ще може да бъде разследван?
Автор: Екип Ruse24.bg 09:21 / 27.01.2023Коментари (0)593
©
Официално депутатите приеха механизма за контрол върху главния прокурор на първо четене. С промени в Закона за съдебната власт той ще може да бъде разследван, както и отстраняван от длъжност при определени хипотези. 

След дълго отлагане с различни процедури и хватки депутатите стигнаха до същината на съдебната реформа. С промените в закона за съдебната власт, предложени от ‚Възраждане“ се въвеждат две свързани неща. Първо - следствието вече да е независимо и второ - в качеството си на такова да разследва главния прокурор.

"Ние предлагаме следствието да бъде изведено, да не бъде подчинено на прокуратурата и да бъде самостоятелен съдебен орган“, каза Цвета Рангелова от "Възраждане“, предава bTV.

Идеята срещна и критики, и подкрепа, независимо от партийната принадлежност.

"Как си представяте с магическа пръчка хора, които са работили в зависимост и в колаборация с главния прокурор години наред, изведнъж да пречупят тази зависимост“, каза Мирослав Иванов от ПП.

Стигна се и до двустранни сблъсъци за това кой да упражнява контрола над главния прокурор – следовател, прокурор или съдия.

"Този напън в момента е същият. Никой не говори за механизми за разследване. Има само един механизъм за този кръг и политическите им проксита – това е съдия да го прави. А може да бъде прокурор, който да е независим от главния прокурор“, каза Йордан Цонев от ДПС.

"България затъва все по-дълбоко от тези театри на сенките, които разиграваме тук. Европа, милата тя, е тъпа и нейният проблем е, че не слуша ДПС, а едни други кръгове“, каза Христо Иванов, съпредседател на ДБ.

Подкрепа дойде от хора с противоположни политически възгледи.

"Ние всички ще бъдем разследвани от 200 органа, а главният прокурор пак ще бъде в луксозно положение, защото ще бъде разследван само от един, което намирам за несправедливо“, каза Радомир Чолаков от ГЕРБ.

"Следствието не трябва да бъде вливано и подчинявано на когото и да било. Това неправилно политическо танго, което се играе повече от 25 години, доведе точно до това положение сега“, каза Бойко Рашков от ПП.

"Определяме като добро предложението на колегите от "Възраждане“ в този закон. Това го казвам не само като депутат, а и като бивш следовател, който е водил реални разследвания. Работили сме с г-н Рашков в следствието по едно и също време“, каза Корнелия Нинова, лидер на БСП.

Продължава гледането на съдебни текстове с промените в НПК. С друг проект на Министерския съвет Народното събрание въведе етични кодекси за съдиите и прокурорите.

Сутринта пък по искане на ГЕРБ от дневния ред отпадна компенсацията за битовите потребители на газ от януари до април. Според ПП така сметките ни за газ ще нараснат с около 30%.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: