Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Зъболекари предупредиха за хаос
Автор: Екип Ruse24.bg 15:40 / 01.02.2023Коментари (0)761
©
Разработваният в момента и предлаган от "Информационно обслужване" формат на дентално пациентско досие ще доведе до хаос. Той е опасен за денталното здраве на пациентите, тъй като националната здравна информационна не е технически готова за приемане на данните и отчетите на денталните лекари. Това предупредиха днес от Българския лекарски съюз (БЗС), настоявайки срокът за въвеждане на националната здравна информационна система за денталните дейности да бъде предоговорен и да стартира след подписване на анекс между БЗС и Националната здравноосигурителна каса.

От зъболекарския съюз разказаха, че от 2 г. работят с министерството за въвеждана не е-система за отчитане, но не получават никаква реакция и съдействие от "Информационно обслужване", които трябва да изработят съответния софтуерен продукт. Шефът на УС на БЗС д-р Николай Шарков обясни за многобройни срещи и разговори със здравния министър, представители на здравната каса и "Информационно обслужване", вкл. и в парламента, на която са били уверявани словесно от държавната фирма, че всичко е "тип-топ". На 1 февруари 2023 г. обаче, т.е. днес, когато изтича удълженият срок за въвеждане на е-системата, "няма никаква подготвена адекватна и устойчива национална здравно-информационна система за денталната помощ в България", коментира той. По думите му ситуацията е такава въпреки проведената на 13 януари т.г. спешна среща с министър Асен Меджидиев, на която зъболекарите отново са алармирали за липсващата система и на която от информационно обслужване са се съгласили с техните предложения, които според тях няма да попречат на лекарите да вършат работата си както досега. "Най-циничното беше, че едва на 30 януари получихме за първи писмо от тях с покана да се обсъди "статута на присъединяване на денталните медици към системата"", коментира Шарков, предава "Сега".

"В момента "Информационно обслужване" предлага номенклатура, терминологията в която е превеждана незнайно от кои години", посочи Георги Габровски, зам.-председател на УС на БЗС. По думите му зъболекарските дейности са преведени по недопустим начин, който не съответства на практиката и обучението по дентална медицина - те са неразбираем, нелогични и неприложими. Това според него може да доведе до въвеждане на невярна информация в е-системата, което пък да предизвика хаос и неправилно лечение на пациента заради грешно тълкуване. "Не може от август до сега да има бездействие и изведнъж да се иска от нас да въведем системата. Нужни са разумни срокове и гратисен период с цел обучение на денталните медици", заяви той. Д-р Шарков пък разказа, че им се предлага система от Австралийския съюз на базата на договор между МЗ и Департамента по здравеопазване на Австралия, сключен преди 12 г. "Ако я въведем, застрашаваме здравето на българския пациент", коментира той.

От БЗС обясниха още, че денталната медицина се отчита по съвсем различен начин от медицината и не може софтуерния продукт от нея да се приложи автоматично към тяхната дейност. "Ние не работим по клинични пътеки, с прегледи и изписване на лекарства. Ние вземаме такса за извършена услуга. Реално свършена работа е, когато например е приключило лечението на кариеса, а то има отделни етапи. Какво ще отчетем за една временна отпорация - дошъл е човекът и си е тръгнал?", онагледиха картината зъболекарите и настояха да се отчитат както към здравната каса, така и към е-системата в края на месеца, когато реално могат да отчетат приключило лечение.

"Над 25% от колегите заявяват, че ако се въведе системата, както иска "Информационно обслужване", ще се откажат да работят по Националния рамков договор. Става дума за дентални лекари в  малки населени места, където един зъболекар обслужва повече от 1 населено място. Т.е. гражданите ще бъдат лишени от лечение по НРД, това мисли ли го някой", попитаха още от зъболекарския съюз.

Очаква се днес служебният здравен министър Асен Меджидиев да обсъди проблема с министъра на електронното управление Георги Тодоров, посочи д-р Шарков.  

Заплаха

"Темата е свързана с отчитането на лекарите и получаването на средства по Националния рамков договор. Срокът 1 февруари е обект на разногласие между съсловната организация и НЗОК. Временно изпълняващият длъжността шеф на НЗОК д-р Пенкова има наглостта да каже в телефонен разговор, че никой няма да получи заплащане за труда си, ако не се отчете по тази система. По коя система, д-р Пенкова? Как 7 хиляди дентални лекари няма да получат заплащането си?", попита и д-р Борислав Миланов, главен секретар на УС на БЗС. По думите му включването на денталните лекари няма да се случи по начина, по който си го представят, без да има изготвен продукт от "Информационно обслужване", без тестови период и обучение всички дентални медици, които заявиха готовност да търсят правата си дори по съдебен път.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Проблем с недостига и износа на лекарства
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: