Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Министър Меджидиев: България няма нужда от повече ваксини срещу COVID-19
Автор: Екип Ruse24.bg 15:56 / 18.03.2023Коментари (0)792
©
България няма нужда от повече ваксини срещу COVID-19. Затова страната ни настоява за прекратяване на договора с Pfizer или за драстично намаляване на количествата, а заплащането да става след доставка. Тази позиция е изразил здравният министър Асен Меджидиев в Брюксел. Още 7 милиона дози ваксини се очаква да бъдат доставени у нас до средата на годината. И отсега е ясно, че и те трябва да бъдат бракувани.

Последната ваксина срещу COVID -19 д-р Миндов е поставил в края на миналото лято.

"И с това се приключи… по-натам не сме имали нито желаещи, нито запитвания", каза д-р Георги Миндов.

Той си обяснява липсата на интерес с отпадането на всички противоепидемични мерки, по-лекото протичане на боледуването и липсата на усложнения от вируса, който преди 3 години промени света.

"Въпросът е защо да се изхвърлят. За съжаление никой не е предвидил това производство година-две напред…няма как да се предвиди как ще се развие пандемията – дали ще завършим с 38 хиляди или със 138 хиляди починали", каза д-р Миндов пред NOVA.

По думите на д-р Мирослав Ненков наличните количества показват отговорността на управляващите. "Ако властите не бяха купили ваксини, щеше да има писъци до Бога, защо няма ваксини, както имаше такъв период, сега когато са останали ваксини…това не е сериозно. Властите се погрижиха, хората не се възползваха-това е проблемът! Не може да дадеш на сила", каза д-р Ненков. 

Към бракуваните до момента около 2 милиона и половина дози, предстои да се добавят още 2 милиона и 800 хиляди тази година.  Според здравния министър Асен Меджидиев, договорът трябва да се прекрати или да се ревизира. "Ако се продължи този договор, който наричам безумен, трябва да получим още 7 млн., освен че трябва да плащаме, трябва и за бракуването им да плащаме", каза д-р Меджидиев.  

Парите на вятъра ще са за милиони евро, допълват от здравното ведомство. "ЕК да седне на масата на преговори, да предоговори тези условия. За България нужните количества са точно 0", каза здравният министър и припомни, че когато са се водили преговорите за доставка на ваксини, са били избрани 5 държави-членки, сред които обаче не е била България.

"Това, което е най-неприемливото за мен е, че дозите, които са определени тогава да се получат от различните държави са определени на база брой население, без България да има думата какво количество са й нужни! Унгария, например – първоначално се отказват от това споразумение, впоследствие се включват и се договарят наново. Значи за едни държави може, за други не", каза д-р Асен Меджидиев.

Още по темата: общо новини по темата: 11867
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: