Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Илиана Раева се разминала на косъм от смъртта
Автор: Екип Ruse24.bg 15:07 / 19.03.2023Коментари (0)516
©
Славната Илиана Раева отпразнува юбилей. На 15 март легендарната ни гимнастичка навърши 60 години. Щастлива в живота, с 40-годишен брак с Наско Сираков и три внучки от двете им дъщери, Илиана продължава да е успешна и в спорта - "Златното момиче" се превърна в "златен президент". Нещо повече - стана първата фигура в нашата художествена гимнастика със злато като състезател, треньор и ръководител на федерацията. 

Най-големите подаръци за Илиана по случай 60-ата ѝ годишнина сякаш подраниха. Под нейното управление българската художествена гимнастика записа най-голямото си постижение в историята – първа олимпийски титла. На игрите в Токио ансамбълът ни спечели златните медали и срина досегашната хегемония на Русия. 

По думите на самата нея – това не е било просто мечта, а обсебваща фиксидея. 

Успехът обаче отприщи свирепа вражда с шефката на руската федерация – 74-годишната Ирина Винер, чиято кална уста изкара постижението на нашите грации съдийска аванта и нарочен удар по руския спорт.

Наскоро Илиана постигна сладък личен реванш над истеричната бабичка, която бе отстранена от всякакви международни състезания под егидата на световната федерация по художествена гимнастика (ФИГ) не само заради нелепия си вой, но и заради близостта си с агресора Владимир Путин. Нашата Раева, която оттогава брани гимнастичките като майка орлица, също имаше пръст в присъдата на Винер с дебелите си връзки по високите етажи на централата ФИГ.

Явно от самото начало на славния ѝ път е орисана да се бори със съветската гимнастика. При спечелването на първия златен медал през 1979 г. в Лондон, едва на 16 години, Илиана засенчва световните шампионките Ирина Дерюгина и Галима Шугурова от СССР. Триумфът идва драматично, след като нашето момиче изиграва безупречно съчетанието си на бухалки, но получава фрапиращо ниска оценка. Залата избухва с дюдюкания, после започва да скандира името на Раева. Заради цялата суматоха чехкинята Хавличкова не успява да излезе за съчетанието си. Стига се дотам за първи път състезание да се прекъсне и журито да се събере, за да прегледа отново на видео представянето на българката. След 15 минути напрежение на таблото грейва новата оценка. "Аз съм световна шампионка, другарко!", крещи във възторг грацията към треньорката Нешка Робева.

Под ръководството на легендата Робева, с която иначе често се карат и сдобряват, Илиана печели и пет европейски титли наред с още десетки медали от първенства, с което записва името си в славното поколение "Златни момичета" на художествената ни гимнастика.

Зад блясъка на спортното величие на Илиана Раева стоят лични драми като за кино. Преживява две тежки автомобилни катастрофи. 

При едната я режат четири часа на операционната маса. Губи толкова много кръв, че по нейните думи е била "на косъмче от отвъдното".

Когато съпругът ѝ - футболната легенда Наско Сираков, отива да играе в испанския "Сарагоса", над семейството сякаш се стоварва тежка прокоба. Сирака е преследван от постоянни травми на коляното и всякакви други заболявания – от грип до диария.

За капак с дъщерите им също започват да се случват странни неща. По-голямата Славея се буди плувнала в пот, често сън не я хваща по цели нощи, понеже чувала шумове в коридора на жилището им в Испания.

За необичайните звуци в къщата Сираков потвърждава в биографичната си книга "Единака". Още по-лошо било състоянието на по-малката щерка Виолета. Посред нощ ставала с писъци и истеричен рев. Момиченцето изглеждало като обладано от демон. Водили са Вили на прегледи при няколко лекари в Испания, но никой не успял да ѝ постави диагноза. Отчаяната Илиана решила да хване самолета за България и да отиде на крака при Ванга. Прочутата пророчица и лечителка осветила вода и заръчала на Раева всички у дома да си умият с нея лицата. Скоро след това мъките на Сиракови приключили.

В миналото Илиана цели две години се бори с друг много тежък здравословен проблем. Получава брутален срив на нервната система. Ежедневно има паник атаки и нервни кризи, за които се стигало до викане на Бърза помощ. Раева твърди, че се е излекувала с помощта на Ванга, при която е ходила цели пет път по лични проблеми.

"Тогава нищо не ми помагаше, а аз бях в период, в който бях склонна да вярвам на нещата. "Нищо ти нема. Да идеш на баир и да слушаш пилци. Около теб да нема транзистор и телевизор", разказва Раева. Тя изпълнява заръката и известено време в Сърница в Родопите и още преди разсъмване ходи в гората да слуша чуруликането на птичките. Днес нервните кризи и депресии са само лош спомен за славната гимнастичка.

Едно малко чудо разминава Илиана Раева със смъртта навръх 15-ия ѝ рожден ден, който ще помни завинаги. Вместо да се радва на празника, девойката се тръшка на леглото с 40 градуса температура. А на другия ден трябва да лети с българска делегация за състезание във Варшава. Родителите се обаждат на Нешка Робева и се решава Илиана да си остане вкъщи, а на нейно място да се състезава Албена Петрова.

На 16 март 1978 г. на самолета Ту-134 на БГА "Балкан" за Варшава се качват над 60 пътници. Освен националния отбор по художествена гимнастика с треньорките Жулиета Шишманова и Румяна Стефанова, на борда са още други наш спортни фигури като славния футболист и треньор Георги Димитров – Червения, плюс цял отбор колоездачи от Полша, които се прибирали от състезание в Казанлък. Малко след излитането самолетът се разбива край врачанското село Тлачене. Всички пътници са мъртви. Сред тях можела да се окаже и Илиана Раева. Самата тя си спомня, че в деня на трагедията вече е била напълно здрава и се вайкала, че пропуска състезанието в Полша за няма нищо. Оказва се, че е за всичко.

Сираков превзел сърцето й със стихове на Евтим Евтимов. Илиана Раева е едната половина на може би най-звездното и спортно семейство у нас. След сватбата с легендарния ни футболист Наско Сираков никой не им давал повече от 2-3 години заедно. Тази година двамата, вече и щастливи баба и дядо, ще отбележат 40 години брак.

Заварката става в началото на 80-те, когато Сираков е изгряваща звезда на "Левски", а Раева е на гребена на вълната в гимнастиката. Наско я виждал по телевизията, а веднъж я мернал на "Герена". За връзка използвал съотборника си Краси Коев, който живеел в същата махала с Илиана - "Сухата река".

Като разбрала, че някакъв футболист ѝ е хвърлил око, засуканата грация само изпуфтяла с пренебрежение. Сирака обаче чакал цял месец за среща и накрая го огряло. Там футболистът се влюбил от пръв поглед и успял да си спечели още вечери. Превзел сърцето на Илиана с любовни стихове, предимно на големия ни лирик Евтим Евтимов. Само година след като се залюбват, вдигат сватба. Първите години от съвместния им живот бил огън и жупел. По-голямата част от обкръжението на Сираков като млад футболист са ергенчета и ценители на бохемския живот начело със съотборниците му Божидар Искренов - Гибона и Емил Велев – Кокала. Случвало се е Наско да не се прибере навреме от някоя вечеринка. Тогава крайно ревнивата Илиана избухвала като Везувий. Наред с крясъците трошала кухненски съдове, порила дюшеците на леглото им с ножица. Накълцвала дрехите му на ленти, а веднъж дори му изхвърлила цял куфар от 17-ия етаж на блока.

"Имаше период, в който през две седмици купувах сервизи, тъй като нямаше с какво да ядем и пием", признавала е Илиана за буйната им любов на младини.

А как Наско гасял пожарите? "С много секс. Това е най-добрият начин да укротиш дива жена", откровеничи футболната легенда. С времето нещата се успокояват, стават родители, заедно преминават през не едно и две препятствия и в спорта, и в живота.

"Осъзнах, че причината за това е Илиана, тя укрепи брака ни, за да издържи толкова време", признава още славният левскар.

Още по темата: общо новини по темата: 5782
10.03.2024 »
08.03.2024 »
01.03.2024 »
21.02.2024 »
04.02.2024 »
04.02.2024 »
предишна страница [ 1/964 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Проблем с недостига и износа на лекарства
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: