Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Даниел Върбанов - българският княз от "Войната на буквите"
Автор: Екип Ruse24.bg 09:04 / 24.03.2023Коментари (1)469
©
Наред с Климентина Фърцова, Даниел Върбанов се оказа един от най-коментираните през последните няколко месеца актьор - още с появата им в първи епизод на "Войната на буквите" по БНТ. И не е никак изненадващо. Първо, защото двамата млади актьори са в образите на едни от ключовите персонажи в сериала - византийската принцеса Мария и българския княз Баян, които лудо се влюбват. Второ, защото приятно изненадаха всички зрители - и със страхотна актьорска игра, и със силно екранно присъствие. А и с всеки следващ епизод продължават да го правят.

И понеже с ролята си на най-малкия син на цар Симеон Даниел Върбанов бързо успя се превърне в любимец на цяла България, някак естествено и на нас ни се прииска да понаучим нещо повече за него. А той остроумно ни отговори, че има много неща, които хората не знаят за него все още, но предпочита да ги разберат с времето. Защото един артист трябва да "показва себе си чрез работата си."

Като актьор Даниел Върбанов определя себе си за любопитен, нетърпелив и развълнуван, като "някой, влага много страст." Помолихме го да направи същото и за човека Даниел Върбанов, към което той подходи по-философски, предава lifestyle.bg.

"Често на такъв въпрос се отговаря невярно. Наблюдавал съм го при свои колеги. Например някой казва: "Смятам, съм много смел", а аз знам, че е един от най-страхливите хора, които познавам. Затова мисля, че е редно не аз да описвам себе си, а другите да го правят."

Тъй като киното и театърът винаги са били голямата му любов, в свободното си време Даниел не пропуска възможност да гледа нещо ново и интересно, било то филм или постановка. Но и признава, че като човек, който се занимава с това професионално, се опитва да се откъсва понякога и да се отдава на други любими занимания. Като картинга например.

Старае се да спортува почти всеки ден и обича да прекарва време с най-близките си хора. Тъй като има приятели с различни хобита, с всеки прави нещо различно. Така през техните интереси, успява да пробва и научи нещо ново. "Много лесно се обсебвам, ако нещо ми стане интересно. За няколко месеца ставам като енциклопедия на тази тема. След като преценя, че съм взел достатъчно от това хоби, се захващам с ново."

Казва, че всичко много зависи от режисьора, идеята, сценарият и това как е представена. Има роли, които едновременно го привличат, но и плашат донякъде, защото носят и уважение, и страхопочитание към актьорите, изиграли този образ преди това. Защото когато някой се е справил много добре с дадена роля, е по-трудно за следващия "да стъпи" в нея и да се хареса на публиката.

"Много харесвам например Даниъл Дей-Люис, който е сред идолите ми. Той ми е като учебник. Хем му се възхищавам, хем се опитвам да го гледам като колега, от когото мога да се уча. Това е много важно за актьорите - да се учим един от друг."

И от дума на дума за нещата от живота, някак неусетно стигнахме и до превъплъщението му в българския княз Баян - образ, с който омая не само византийската принцеса Мария, но и зрителите пред малкия екран.

Колко време имахте за подготовка за ролята си във "Войната на буквите"?

Разбрах, че ще играя ролята на Баян, през април, а снимките започнаха юни. Така че тези два месеца използвах основно за да чета. Прочетох едноименния роман на Людмила Филипова и всякакви исторически факти, митове и легенди. Проблемът е, че има толкова много различни версии за образа му, че малко се объркваш. Затова в един момент спрях със страничното четене и се фокусирах върху сценария.

В сериала максимално са изчистени елементите на фантазия, свързани с различните митове за Баян, защото целта му е да пресъздаде една достоверна версия на онова, което наистина се е случило, но едновременно с това да покаже защо и откъде са тръгнали слуховете, митовете и легендите. Защото ако аз тръгна да играя Баян магът, който се превръща във вълк, всъщност може да стане един пародиен образ на някакъв супергерой.

Какви трудности срещнахте?

Физическата подготовка си имаше своите предизвикателства, защото имахме езда, бойни сцени и т.н.. Баща ми твърдеше, че ми е в кръвта да яздя, тъй като съм го правил като малък. Въобще нямах такъв спомен, но истината е, че още от първия момент, когато се качих на коня, ми хареса и усетих, че бих бил добър в това нещо. Имах обаче само един месец, в който да ходя на езда, което, предвид ангажиментите ми, нямаше как да се случва всеки ден. А на екран трябваше да изглежда така сякаш цял живот съм яздил и то с меч в ръка. Много ми помогнаха и учителите от конна база "Ласкар". Те бяха с нас и на терен.

Всеки път, когато ролята е свързана с някакъв вид умение, е важно актьорът да се научи да го прави, и то добре - независимо дали говорим за езда, или свирене на барабани. Така той не само се обогатява, но дава път на това преоткрито ново аз да излезе от името на новия персонаж. Нещо такова се случи с ездата и с боевете с меч при мен. Придадоха ми самочувствие, което надявам се, успях да придам на образа на Баян.

По какво Баян си прилича с Даниел и по какво се различава?

В момента се различава по косата, но истината е, че всъщност доста си приличаме (смее се). Общо взето, единствената разлика между мен и Баян са обстоятелствата, в които се намираме.

Ако трябва да съм абсолютно откровен, в някакви моменти се усещах, че разчитам на това да мисля и разсъждавам от името на най-малкия ми брат. Той по някакъв начин ми напомня на Баян. Често се питах, докато чета сценария: "Това брат ми как би го казал? Тук как би реагирал?" И понеже имам ясна представа брат ми какъв човек е, защото много добре го познавам, Баян някак естествено стана част от мен.

А какво най-много харесвате в Баян?

Харесва ми, че се бори за това, което вярва, че е правилно. Упорит и безстрашен е. Готов е да рискува много, за да защити или постигне това, което смята, че е редно.

Още по темата: общо новини по темата: 5782
10.03.2024 »
08.03.2024 »
01.03.2024 »
21.02.2024 »
04.02.2024 »
04.02.2024 »
предишна страница [ 1/964 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Даниел от Войната на буквите е отличен актьор от ранга на Стефан Данаилов
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Проблем с недостига и износа на лекарства
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: