Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Сашо Морфов се завръща в Народния театър заради един от най-обичаните БГ актьори
Автор: Екип Ruse24.bg 09:34 / 15.05.2023Коментари (0)295
©
Александър Морфов ще се изправи на сцената на Народния театър в навечерието на Деня на българската култура – 24 май, за да се поклони пред своя приятел и съмишленик Чочо Попйорданов. След като беше уволнен дисциплинарно като главен режисьор от директора Васил Василев заради "уронване престижа на театъра", Морфов не е стъпвал в Народния, освен да си вземе трудовата книжка и документите. Режисьорът дошъл и веднъж, за да даде напътствия на актьорите преди негово представление. 

Сега обаче поводът е специален – Народният театър реши да посвети спектакъла на Александър Морфов "Хъшове", който ще се играе на 23 май, на Чочо Попйорданов. В тази емблематична постановка актьорът дълги години игра паметната роля на Македонски. На 5 май се навършиха 10 години, откакто звездата на един от най-именитите актьори от Народния театър – Чочо Попйорданов, грее всяка вечер в небесния театър.

"Не актьор, а истинска вихрушка от енергия и емоции, той остави незабравима следа в историята на театъра и в сърцата на публиката. Десетки паметни роли, белязали със златни букви летописа на първата ни сцена и спомени, които топлят душите на всеки, докоснал се до него през годините", казват неговите колеги от трупата. След всяко представление те отправят аплодисменти, вперени нагоре към небето, а на финала, когато се покланят пред публиката излизат с черни тениски с надписи "Хъш" и "Чочо". Спектаклите, които се играят в памет на Чочо, винаги са много емоционални и заедно с актьорите на сцената излиза и Александър Морфов. Режисьорът винаги казва няколко вълнуващи думи за Чочо.

Още преди 5 години Морфов включи в постановката като част от масовката осиновената от Чочо и приятелката му Даниела дъщеря Катерина, както и децата и внуците на актьорите от спектакъла. И както традицията повелява, след края на всеки спектакъл хъшовете заедно със зрителите скандират "Да живей България" и пеят в едно гърло песента на Влатко Стефановски "Бел кон", която през цялото време звучи и в постановката.

Спектакълът на 23 май вероятно ще е и опит за сплотяване на хъшовете, които заеха различни позиции спрямо действията на директора Васил Василев. Някои от тях поискаха оставката му, други го подкрепиха, а трети замълчаха и не заеха позиция. Самият Морфов пък призна, че е разочарован от предателството на някои колеги. Той не назова имена, но най-вероятно визира Деян Донков, Дарин Ангелов и Владо Карамазов.

Сред публиката на специалните спектали на "Хъшове" винаги са и бащата на актьора – Иван Попйорданов, последната жена на Чочо – Даниела и тяхната осиновена дъщеричка Катя. За съжаление актьорът си отиде преди официално да стане неин баща по документи, припомня HotArena. В памет на големия наш актьор, на 17 май в Народния театър ще бъде открита и изложба с незабравимите роли на Чочо. Тя ще отбележи и рождения му ден, който е на 11 юни и тогава той щеше да навърши 59 години. Изложбата ще бъде разположена в партерното фоайе на Голяма сцена.

Дебютът на Чочо Попйорданов в Народния театър е през 1994 г. в ролята на Чудомир Чипиловски в постановката на Маргарита Младенова "В полите на Витоша" от Пейо К. Яворов. Последното представление на Чочо Попйорданов на първата ни сцена е в ролята на Трип в "Пет жени с еднакви рокли“ от Алън Бол, като режисьор е Боил Банов, който по-късно стана министър на културата.

Приятелите и колегите на Чочо си спомнят днес за него с радост и тъга. "10 години... Липсваш, "брате и тате", написа неговият събрат по "душа и оръжие" Валери Йорданов, с когото играеха рамо до рамо в "Хъшове". Валери е убеден, че ако Чочо бе жив той категорично щеше да подкрепи бунтарското поведение на Морфов, който надраска вратата на директора Василев в знак на протест срещу назначаването на пиара на ДПС Велислава Кръстева за пиар на театъра. Впоследствие тя се оттегли, а Морфов бе уволнен.

Преди 10 години - в ранните сутрешни часове на 5 май 2013 г. навръх Великден и ден преди Гергьовден издъхна Чочо Попйорданов. Обичаният и талантлив актьор си отиде след тежки травми, причинени от нелепо падане на гроба на майка му в частните Боянски гробища ден по-рано. По-малко от месец преди да почине Петър Попйорданов загуби майка си - известната лекарка д-р Катя Попйорданова. Той бе отишъл на гроба й да сади цветя, но загубил равновесие и паднал от близо два метра на каменна плоча. Ударът е фатален - звездата на Народния театър бе настанен в "Пирогов" с тежка двустранна мозъчна контузия, с двустранно счупване на черепните кости, счупване на черепната основа, контузия на белия дроб и с едно счупено ребро. Той бе изпаднал в кома и за съжаление не се събуди.

За 49 години живот и 24 години кинокариера Петър Попйорданов, или Чочо, както го наричат всички, се снима в 38 филма и тв сериала. "Не се притеснявам от стареенето. Освен бунтовническа и попска моята фамилия е и планинарска. Знам, че качването на върховете е в основата на мисията на всеки един от нас. Но това, което съм научил от дядо ми, от баща ми и от себе си, от собствения си опит, е, че е много хубаво да можеш и да слезеш. Защото повечето хора губят силите и се провалят тъкмо при слизането", изповядваше се Чочо Попйорданов.

Още по темата: общо новини по темата: 5782
10.03.2024 »
08.03.2024 »
01.03.2024 »
21.02.2024 »
04.02.2024 »
04.02.2024 »
предишна страница [ 1/964 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: