Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Патриарх Неофит се срещна с новия премиер Николай Денков
Автор: Екип Ruse24.bg 13:42 / 13.06.2023Коментари (0)327
© Българска патриаршия
Негово Светейшество Българският патриарх Неофит прие днес на официална среща министър-председателя Николай Денков, съобщиха от Българската патриаршия.

Приемът се състоя в сградата на Софийска св. митрополия, а в него участие взеха Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Техни Преосвещенства Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, г-н Теодор Атанасов, началник Кабинет на Българския патриарх, г-н Емил Велинов, началник отдел "Протокол" при Св. Синод и г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, г-н Иван Модев, началник на кабинета на министър-председателя, г-жа Екатерина Попова, съвестник и г-жа Жасмина Донкова, държавен експерт Дирекция "Вероизповедания".

В началото на срещата премиерът Денков благодари за приема и изказа доброто отношение на правителството към мисията и делото на Българската православна църква както в миналото, така и в настоящето. Той благодари и за това, че Църквата се включи в подпомагането на бежанците от Украйна, бягащи от войната, с организирането на благотворителни кампании и подслон.

От страна на Българската църква Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний благодари на държавата за оказаната подкрепа и помощ в закупуването на храм за сънародниците ни в Щутгарт, Германия.

По време на приема бяха споделени различни инициативи и дейности, които организира Българската църква и в частност Софийска св. митрополия, както и бе поставен въпросът за междурелигиозния диалог, в който БПЦ играе важна роля на обединител. Страната ни бе изтъкната като пример за любовта и толерантността между вероизповеданията не само на Балканския полуостров, но и в Европа.

Темата за религиозното образование и въвеждането на предмета "Религия" като задължително-избираем също бе обсъдена. Духовниците споделиха на министър-председателя, че в последните няколко години Св. Синод издаде учебници за предмета "Религия-Православие", с които да се преподава в училищата. Изтъкната бе и огромната полза не само за църквата, но и за държавата във въвеждането на предмета, чрез който децата да бъдат учени на нравственост, доброта и вяра.

Срещата завърши с надежда всички добри и ползотворни инициативи да бъдат припознати и съвместно между Църквата и държавата да бъдат реализирани успешно.

Още по темата: общо новини по темата: 1553
29.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
07.04.2024 »
предишна страница [ 1/259 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Поскъпване на хранителните продукти
Почина сливенският митрополит Иоаникий
Изчезна 12-годишно дете от Перник
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: