Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Доц. Вацев, анализатор: Без съмнение вече основните противници в конфликта в Украйна са Русия и НАТО
Автор: Екип Ruse24.bg 15:25 / 06.07.2023Коментари (0)420
©
Винаги в една война централният въпрос е за бъдещето, но то трудно се гледа, особено когато полето е задимено от мъглата на войната. Това каза в аеудиокаста на "Фокус" "Това е България" геополитическият анализатор доц. Валентин Вацев. "Бих отбелязал нещо много важно, което има ключова роля - пред очите ни напоследък, без ние даже много да усещаме, се промени нещо в глобалната архитектура на военния конфликт, и това е съществено. Първо, и двете страни възприемат във всяка една от другата своята екзистенциална заплаха, те провиждат екзистенциална заплаха", посочи доц. Вацев.

По отношение на противниците в тази война също настъпиха промени, посочи анализаторът.

"Без съмнение за украинското политическо ръководство, началникът на което днеска е в България, Украйна участва във военния конфликт като страна. Но в руското военнополитическо ръководство Украйна се възприема по-скоро като прокси. И не са малко и авторитетните анализатори по целия свят, които разглеждат войната вече като война между Русия и НАТО, което е в ситуацията  по-скоро на военнотехническа и логистична база на украинските военни действия. Така че основните протагонисти в този конфликт са очевидно Русия и цялото НАТО, подчертавам цялата организация НАТО, която носи бремето на грижата за тази война", поясин доц. Вацев.

По думите му, вече не можем да си правим илюзия, че главният протагонист, главният противник на Русия е Украйна – не. Просто военната организация на Атлантическия договор участва с всякакви средства, които са възможни, като се прави специално усилие, обръща се специално внимание на Запад, но в руското военнополитическо ръководство да не може да се третира този конфликт като засягащ член 5 от Договора на Атлантическия блок. 

"Руските медии също гледат на НАТО като на законен, пълноценен и легитимен участник във войната, обаче руските военнополитически ръководни структури засега се предпазват от обявяване на НАТО като пряк участник в този война. Това е линията на Съвета за национална сигурност към президента. Разбира се, тези разлики са съществени, но те подлежат на промяна чрез интерпретация, те са интерпретативни разлики грубо казано днеска мислят така, а утре следобед могат да решат обратното. Така че първата промяна е в архитектурата на страните, които участват. Втората промяна е, тя е по-съществена - и Русия, и НАТО гледат един към друг с разбирането, че Русия представлява екзистенциална заплаха за Западния свят, за Атлантическия съюз, а НАТО представлява есенциална заплаха за Русия. Това означава, че силите няма да се жалят, че ресурсите няма да се пестят. И двете страни имат най-сериозни съображения войната да продължи със същия интензитет, което означава пък, че разговорите за мирни договори на този етап са меко казано преждевременни. И двете страни не са готови да влязат в мирни разговори, а ние знаем от теорията, че всяка война завършва на масата за преговорите. Засега можем просто да прогнозираме, без желание, но с уважение към фактите, че тази война ще продължи още поне една година, освен ако не стават някакви значителни промени на бойното поле", добави доц. Валентин Вацев.

Още по темата: общо новини по темата: 3214
01.04.2024 »
01.04.2024 »
22.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
13.03.2024 »
предишна страница [ 1/536 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: