Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Той е български зет, братовчед на Линкълн, велик актьор и почетен гражданин на Гърция
Автор: Цвети Христова 14:00 / 09.07.2023Коментари (0)433
Загадката на Sofia24.bg на 9 юли е свързана с един актьор и режисьор, два пъти носител на Оскар. Той е толкова талантлив, че ролите, в които се превъплъщава, в популярни и добре приети от критиката филми, винаги са значими и любими на зрителите. Героите му от "Форест Гъмп“, "Филаделфия“, "Аполо 13“ ще остават незабравими. Познахте ли го? Това е Том Ханкс, който е един от най-търсените актьори в Холивуд, а днес има повод да почерпи за рождения си ден. Към 2012 година филмите с негово участие са генерирали приходи от над 4,2 млрд. долара само на американския пазар и повече от 8,5 млрд. по света, което го нарежда на челно място във филмовата индустрия в това отношение.

За ролята на болния от СПИН Андрю Бекет във филма "Филаделфия“ Том Ханкс е награден през 1994 г. с "Оскар за най-добър актьор". Само година по-късно получава втория си "Оскар" за ролята на умствено изостаналия Форест Гъмп в едноименния филм. Два последователни "Оскара" в категорията най-добър актьор преди Том Ханкс е успял да получи само актьорът Спенсър. Том Ханкс често приема роли, които други големи актьори отхвърлят с лека ръка и прави шедьоври от тях. Той е сред най-великите актьори на всички времена.

Актьорът е роден на 9 юли 1956 година в град Конкорд, Калифорния. Той е третото дете в голямото семейство на Амос Мефорд и Джанет Мерилин Фагар. Има двама братя – Джим и Лари, и сестра – Сандра. Баща му е британец и работи като готвач, а майка му е медицински работник. Произходът на Джанет е португалски, но се твърди, че тя е и далечна роднина на президента Ейбрахам Линкълн.

Родителите на Том се развеждат, когато той е на 5 години. Том заживява с баща си. Започва едно непрекъснато местене от град в град. Том Ханкс споделя за този период: “Имал съм общо четири бащи, три майки, учил съм в пет училища и съм живял в десет къщи". 

Том завършва гимназия в Оукланд. Среща първата си съпруга, докато е в университета. Тя се казва Саманта Люис. Двамата се местят в Ню Йорк. Женят се през 1978 година и имат две деца – Колин и Елизабет. През 1987 година се развеждат. Той среща втората си съпруга през 1981 година. Рита Уилсън е актриса, която е от българо-гръцки произход. Рожденото ѝ име е Маргарита Ибрахимова. Баща ѝ – Хасан Халилов Ибрахимов, е български мюсюлманин, роден в село Брещене, Гърция, а майка ѝ – Доротея, е гъркиня, родена в село Сотире, Албания. На 30 април 1988 година двамата сключват брак. Преди това Том Ханкс приема нейната религия – православно християнство. Имат двама сина – Честър Марлон и Труман Теодор, а бракът им продължава и до днес.

Като малък Том много иска да стане космонавт. Той е член на Американското звездно общество и дори има астероид, кръстен на негово име – “12818 Tomhanks". През юни 2006 година е приет за почетен член на “Залата на славата“ на рейнджърите от американската армия, в знак на признателност за страхотното му превъплъщение като капитан Джон Милър в “Спасяването на редник Райън".

Той е първият актьор, удостоен с подобна чест. Тази роля му носи и Наградата за особени заслуги към обществото, връчена от Военноморските сили на САЩ. Носител е още и на Президентския медал на свободата, връчен му от Барак Обама.Той е най-младият човек в историята, получил наградата АФИ – за цялостно творчество.

През 2019 година става почетен гражданин на Гърция, където живее в момента със съпругата си. Том Ханкс е вторият актьор, който получава “Оскар“ в две поредни години – през 1994 година за ролята на Андрю Бекет във “Филаделфия“ и през 1995 година за “Форест Гъмп“. За ролята си във “Филаделфия" е удостоен със “Сребърна мечка" за най-добър актьор. Притежава няколко награди “Еми". Осем пъти е носител на статуетката “Златен глобус". Получава и “Златен глобус“ на името на Сесил Б. Демил – отличие, което се връчва за цялостно творчество на хора, оставили трайна следа във филмовата индустрия

Той говори малко български език. Обича да слуша Елвис Пресли и Патрик Кондат. Том е страшен фен на "Стар Трек“. Актьорът колекционира пишещи машини. Том е трети братовчед, с четири поколения разлика, на Ейбрахам Линкълн. През 2004 г. купува еспресо машина за журналистите в Белия дом, след като забелязва, че те нямат такава. При повторната си визита, след няколко години, той я сменя с по-нов модел. Преди да стане известен е работил като пиколо. Дори веднъж е носил чантите на Шер и Сидни Поатие до стаите им.

"Създаването на още един голям филмов шедьовър" е първият му роман, а през 2017 г. на книжния пазар излезе сборник с негови разкази, озаглавен "Рядък модел". Той съдържа 17 разказа, като общото между тях са пишещите машини. Както вече стана ясно, Том Ханкс ги колекционира, като има повече от 100 модела.В книгата е поместен и един доста любопитен разказ. Той проследява историята на българския помак Асан Чепик, избягал по комунистическо време от лагера Куциян и успял да се добере с много перипетии до Америка.

Още по темата: общо новини по темата: 5785
23.04.2024 »
22.04.2024 »
05.04.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
01.03.2024 »
предишна страница [ 1/965 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Алексей Навални почина
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: