Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
През 80-те години един сериал грабна зрителите: Катастрофа спря излъчването на "Шатовалон" и прекъсна кариерата на любима актриса
Автор: Цвети Христова 10:56 / 12.07.2023Коментари (0)369
На 12 юли Sofia24.bg ще ви разкаже за френския сериен телевизионен филм "Шатовалон“, създаден през 1984 година. В България е излъчен по БНТ 1 (тогава "Първа програма" на Българската телевизия) през 1988 година. В главната роля участва актрисата Шантал Нобел. Вестникът срещу общината. Свободата и силата на печата срещу законите и ходовете на местната власт. В Шатовалон, край бреговете на Лоара, 2 фамилии водят война да превземат града с предателства и машинации на всички нива: Берг срещу Ковалик.

"Шатовалон“ на "Антен-2“ достига рейтинг в историята на телевизията от 17 млн. зрители още на 2-рия епизод.

Общественото мнение е в ръцете на фамилия Берг, собственици на ежедневника "Ла Депеш Репюбликен“ в градчето Шатовалон на брега на Лоара. Една сутрин в имението на Берг е открит труп на журналист от вестника. В разследването следите водят към общината по неудобна тема за нов строителен обект. Берг са компрометирани. Започват сандали, лъжи, истини, провокации...Във войната срещу Берг влиза фамилия Ковалик – югославски емигранти, които се надяват да превземат града. Антонен, патриархът на фамилия Берг, е мъртъв. Подялбата на богатството му ще разруши семейното единство. 

Споменът за сериала живее с музиката на Владимир Козма от песента "Власт и слава“ в изпъление на Ербер Леонар. Успехът на първия сезон е помрачен от фатални събития. На 28 април 1985 г., след излъчването на 17-и епизод, актрисата Шантал Нобел катастрофира с автомобил, а шофьор е известният музикант Саша Дистел. Последствията са тежки за актрисата, точно преди анонсирането на втория сезон на сагата. Инцидентът предопределя съдбата на сериала. Недостига финансиране. Продуцентите не могат да обезпечат гардероба на героинята с висок стандарт – бюджетът на всеки епизод е 2 млн. френски франка.

Фабулата на "Шатовалон“ има свой аналог с реална ситуация в Тулуза през 80-те години на XX век, когато фамилия Бейе, собственици на вестник "Депеш дю Миди“ воюва с потомствените кметове на града от семейство Боди. Приликата със същестували събития е такава, че съпругата на починалия Бейе се опитва напразно да забрани излъчването на сериала и да отхвърли асоциациите с действителността като наивни и банални сценарни трикове. Шантал Нобел, изиграла Флоранс, Люк Меренда в ролята на Травер, Жорж Маршал, Барбара Куписти, Уго Паляи и други се превърнаха бързо в истински звезди. 

Какво се случва с актрисата Шантал Нобел след катастрофата?

Шантал Нобел се превръща в суперзвезда заради ролята на Флоранс Берг в "Шатовалон". Тя обаче катастрофира. Кралицата на "Шатовалон“ е вече популярна в цяла Европа, но вместо да се наслади на славата, животът й се преобръща.

Тя е близка с певеца Саша Дистел, който е изпълнител на песента във филма. Кратката им разходка с неговия автомобил Porsche 924 Carrera GT обаче е фатална за кариерата на актрисата.

По телевизията тече заснетият предварително седемнадесети епизод на "Шатовалон", когато 40-годишната Шантал Нобел остава 40 дни в кома. Лекарите не дават никакви надежди за спасение. Тя обаче идва в съзнание. Търпи поредица от операции, но не може да проходи. Французойката има семейство. Предвижва се с количка, изтърпява медицинските интервенции, бавно започва да пристъпва – целият процес на възстановяването й продължава дванадесет години.

Саша Дистел има малко наранявания и получава условна едногодишна присъда заради непредпазливостта си. Шантал Нобел обаче не се предава. Тя е в инвалидна количка, но после се учи да ходи крачка по крачка. Изгнанието й продължава цели 12 безкрайни години. През 1996 г. Франция вижда за първи път отново Нобел на екрана. Тя дава първото си интервю след тежката катастрофа, която едва не й отнема живота. И обявява, че животът продължава, но на кариерата ѝ е сложен край веднъж завинаги.

Шантал Нобел всъщност се казва Шантал Боно. Попада в киното още на 19 години, като върхът на кариерата ѝ е именно главната роля в "Шатовалон". Любопитно е, че преди катастрофата актрисата има едно екстремно участие в прочутото рали "Париж – Дакар". Тя се омъжва за дългогодишния си любим бижутера Жан Луи Жулиен, който й дава възможност да живее като аристократка в Сен Тропе и Куршевел. Двамата имат момиче – Ан Шарлот, а Шантал довежда в дома им дъщерята от първия си брак – Александра. Към днешната дата е баба на четирима внуци. По време на хоспитализацията си, Нобел бива притеснявана от трима папараци, които влизат в болничната й стая и правят снимки против желанието й. Тя ги осъжда и малко след това излиза нов закон във франция - за почитането на дома, като болничните стаи, в които се намират гражданите също се разглеждат като неприкосновено място.

Още по темата: общо новини по темата: 5785
23.04.2024 »
22.04.2024 »
05.04.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
01.03.2024 »
предишна страница [ 1/965 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
Природни стихии
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: