Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Грета Ганчева с признание за Емил Димитров
Автор: Екип Ruse24.bg 19:29 / 16.07.2023Коментари (0)621
©
Актрисата Грета Ганчева навърши 80 години и в кратко интервю за "Телеграф" направи равносметка до тук.

- Честит юбилей, Грета! Как го празнувате?


- 80! Леле колко много години! Просто не мога да повярвам мои ли са! Но с радост и гордост ги приемам. Скъпи мои 80-годишни българи и българки, влязох с гордост в нашето 80-годишно семейство. Пътят ни беше понякога трънлив, но явно всички сме се справили с тези тръни и ето ни сега горди пред света! Аз просто не разбрах кога минаха тези години. Труден, трънлив път, но съм щастлива, че още продължавам да работя. Не помня да съм оставала без работа. Тоест без песен и без роля. Не знам кой го е казал това, но от много работа не се забогатява, а се обогатява. Работа, работа и тъй като последните 12 години пея само за деца, а те са бъдещето на света – нахлувам щастлива в това бъдеще. 

- Направихте ли си вече равносметка?

- Започнах живота си бурно и смятам бурно да го завърша. Разбира се, сега събитията на света са бурни, но моите събития се ограничават в спомени. Спомням си например моя филмов живот. Сега по телевизията върви "Изпити по никое време“, на рождения ми ден БНТ ще излъчи "Деца играят вън“, а най-откровено искам да ви призная, че споменът ми за участието ми в "Синята лампа“ избяга. 

- Какви спомени пазите от тези участия?

- Спомням си, когато малкият Митко Ганев, който вече е толкова голям и красив мъж, се "изгуби“ в тълпата, защото неговият път, който извървя по софийските улици, беше съпроводен от миманс, от наши хора. Но детето помисли, че наистина се изгуби и когато аз по сценарий изтичах и започнах да го целувам и прегръщам, чух възгласи от тълпата "леле, тази хулиганка е оставила детето да се загуби“. През това време от балкона на централната поща режисьорката Иванка Гръбчева извика: "Край на снимките, дубълът беше страхотен“, и същите тези хора отново ме наругаха – "леле как ни излъгаха, това било филм“. 

- Рисковете на професията...

- Това е истината – когато се отъждествяваш с образа, който играеш, понякога може да изядеш и някоя псувня. Дори и когато образът е положителен. Моят живот мина без грим и подправки. Така, както майка ми ме е родила и родната земя кърмила. Това е основният начин на живот на много хора от моето поколение. Строители, писатели, поети, артисти, режисьори. Някои от тях са вече на небето, но това е гордостта на нашата китна, любима България. Нашият основен принцип беше всичко, което правим, да излиза от сърцата ни и с голяма обич. 

- А в музикалната ви кариера?

- С моя любим естраден състав "Стакато“ с ръководител Развигор Попов и мениджър Иван Пендачански къде ли не сме ходили. Турнета в СССР, Италия, Франция. С моите любими колеги Стефан Воронов, Георги Минчев, Ирина Чмихова. Пълнехме летни театри и стадиони, возехме се с автобуси, които загряваха по пътищата, спяхме в хотели, в които баните и тоалетните бяха общи, но бяхме щастливи с това, че дарявахме с радост българската публика. Бяхме търсени и обичани само заради нашия талант, заради нашите песни и музика, които идваха от душите ни. 

- Емил Димитров?

- Голямата ми любов Емил Димитров! Аз го обичах и ще го обичам вечно. Затова обичам и красивия Червен площад в Москва. Там чух от него първите думи "Обичам те“, там му казах първите си думи "Обичам те!“. Сега на много международни сцени, когато запея "Моя страна, моя България“, публиката става на крака. Да, Емил влезе в бъдещето. Това е мечтата на всеки артист. Половината от живота ми премина в песен и продължавам да пея тази песен. Радвам се, когато ме аплодират деца, и винаги ми се е искало да се обърна към света с призива: "Деца от цялата планета, съединявайте се!“. Красотата да пееш на деца от Китай, Италия, Турция, Куба е огромна. Може би затова бях оценена през 1968 г. на международния фестивал на студентите и младежта в София и получих златен медал. Бях аплодирана и в международния фестивал преди 3 години в Сочи. 

- Има ли още такива форуми?

- Сега съм поканена за друг такъв фестивал, в който ще участват младежите от цял свят, но за него ще ви разкажа по-късно. Знаете ли, скъпи приятели, сцената е едно много малко място, но един човешки живот не е достатъчен да я обходиш. Аз продължавам да крача по нея с любов и искам да ви кажа едно нещо. Помнете ме така – за сцената венчана. 

- Колко години станаха?

62 златни години съм плътно на сцената и както определи един мой много обичан и добър приятел, съм "Два пъти венчана за сцената“. Тоест и за естрадната, и за театралната. Естрадната сцена ме срещна с моята велика любов Емил Димитров и с моите песни, които пея и досега. А театралната – с великите артисти на Народния театър Маргарита Дупаринова, Данката (Йордан – б.р.) Матев, който на сцената ми беше баща, а в живота – най-добър приятел. Аз канех Маргарита на селска питка, а тя на чай в дома си.

Двете научихме и Апостол Карамитев - нейния съпруг, да яде селски хляб. С професор Владимир Трендафилов пък се срещнах във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов“. Срещата с любимия ми режисьор Моис Бениеш предначерта моя успешен път в театъра. По-късно, когато станах актриса в "Сълза и смях“, имах удоволствието да бъда редом до Стойчо Мазгалов, Красимир Спасов, Лора Кремен, Ани Бакалова, Антоний Генов, Ириней Константинов, Марин Янев и много други, които със своя талант сътвориха златните години на Сълзата. 

- Най-незабравимите ви срещи?

- Моите лични срещи с Павел Матев, Любомир Левчев и тяхното изкуство ме понесоха на вълната на музикално-поетичните спектакли. Не забравяйте тези велики имена на родната култура и изкуство на България! Българийо, не забравяй тези свои златни години. Не ги хули, не ги принизявай, не разваляй стълбата, по която се катереше нашият успех, защото всичко ще увисне във въздуха и ще се сгромоляса със страшна сила. 

- Какво бихте казали на вашите връстници?

- Мои 80-годишни приятели, гордейте се, защото тези златни години сътворихме ние – строители, писатели, поети, артисти, режисьори, и тези, които отлетяха на небето, са гордостта на тази изстрадала наша любима България. Защото ние наистина я обичахме и продължаваме да я обичаме. А без любов нищо не става. Щастлива съм, че посрещам тази голяма дата с моето семейство и най-вече с моя внук Владимир, който заедно с мен ще празнува своя имен ден на този ден – самото му име е впечатляващо – "владея света“. 80-годишни, да си пожелаем славния път към 90-те, а за някои и към 100-те. Давайте смело напред! Обичам ви!

Това е тя:

Родена е на 15 юли 1943 г. в Червен бряг

Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ, работила е като актриса в Народния театър, "Сълза и смях“, участвала е във филмите "Деца играят вън“, "Шведски крале“, "Изпити по никое време“

Записала е множество естрадни и народни песни, включени в 4 дългосвирещи плочи, 2 видеокасети и 5 компактдиска

Първият й брак е с друга легенда на естрадата – Емил Димитров, а от втория с колегата си Иван Бъчваров има дъщеря Мила

Макар и вече пенсионерка, тя продължава да се изявява на естрадата с нови песни.

Още по темата: общо новини по темата: 5785
23.04.2024 »
22.04.2024 »
05.04.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
01.03.2024 »
предишна страница [ 1/965 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бюджет 2024
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Природни стихии
Великден 2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: