Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Предполагаем руски информатор е задържан за "заговор за убийството на Зеленски"
Автор: Екип Ruse24.bg 19:43 / 07.08.2023Коментари (0)409
©
Службата за безопасност на Украйна (СБУ) съобщи, че е задържала руски информатор, "който е подготвял руски въздушен удар в района на Николаев по време на посещението на президента на Украйна", цитират РБК-Украйна.

"Службата за безопасност задържа информатор на специалните служби на Руската федерация, който в навечерието на неотдавнашната работна визита на президента на Украйна в Николаевска област, е събирал разузнавателна информация за планираното посещение“, се посочва в изявлението на службата.

Украинският президент Володимир Зеленски посети региона в края на юли.

Задържаното лице се е опитало да установи часа и списъка с местата на приблизителния маршрут на президента на територията на региона.

Служителите на СБУ са получили информация за разузнавателно-подривната дейност на лицето предварително и са се погрижили за допълнителни мерки за сигурност по време на посещението.

"Украинската спецслужба е продължила да документира престъпните действия на вражеския съучастник, за да получи нови данни за нейните руски "куратори“ и получените задачи", посочва украинската медия.

"Това позволи да се установи, че вражеският информатор има други цели. По-специално, за идентифициране на местоположението на системи за радиоелектронна борба и складове с боеприпаси на въоръжените сили на Украйна в района на Очаков".

Според наличните данни е плнирано тази информация да се използва, за да подготвят нов масиран въздушен удар по района на Николаев.

"Служители на СБУ са задържали руски поддръжник при опит за предаване на разузнавателна информация. Според разследването извършителката е жителка на Очаков, която е бивша продавачка във военен магазин на територията на една от военните части в региона", са допълнили от службата.

За събиране на разузнавателна информация тя е обикаляла територията на областта и заснема местоположението на украински обекти.

Към момента разследващите са уведомили задържания за подозрения по ч. 3 на чл. 114-2 от Наказателния кодекс на Украйна (неразрешено разпространение на информация за трансфер, трансфер на оръжие, въоръжение и военни доставки в Украйна, движение, прехвърляне или разполагане на Въоръжените сили).

Възможна е мярка за неотклонение задържане под стража и допълнителна квалификация на престъпните й действия. Извършителят е заплашен от до 12 години затвор.

Още по темата: общо новини по темата: 3214
01.04.2024 »
01.04.2024 »
22.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
13.03.2024 »
предишна страница [ 1/536 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: