Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Украйна може да получи "двойна доставка" на ракети с голям обсег
Автор: Екип Ruse24.bg 18:19 / 10.08.2023Коментари (0)332
©
Възможен е координирано да бъдат доставени германски ракети Taurus и американски ракети ATACMS в Украйна, според информация на германското издание t-online.

Натискът върху германското правителство да достави германски крилати ракети на Украйна се засилва. Според информация на t-online, решението за доставка на ракети Taurus може да бъде взето скоро.

Напоследък освен опозицията все повече политици от управляващата партия в Германия (Германската социалдемократическа партия) настояват ракетите Taurus да бъдат предадени на Украйна. Засега обаче канцлерската служба е сдържана. Министърът на отбраната Борис Писториус също заяви преди няколко дни, че доставката на Taurus "не е наш основен приоритет в момента".

Очевидно е. Защото сега решението изглежда неизбежно, пише t-online. Според източници на германската медия правителството "скоро" ще обяви доставката на крилати ракети Taurus за Украйна. В момента канцлерството работи по решение с най-важния съюзник на Германия и най-голям поддръжник на Украйна - САЩ.

Според информация от средите на управляващата партия, германските военновъздушни сили също са дали "зелена светлина" за доставката. Миналата седмица канцеларията на канцлера (Олаф Шолц) е получила презентация от Федералното министерство на отбраната, в която са обобщени най-важните факти за Taurus: Наличност в Бундесвера, рискове, ефективност на оръжието.

Това може да доведе до двойна доставка на крилати ракети Taurus и американски ракети ATACMS. Координираният подход, особено със САЩ, е предпоставка за съгласието на Олаф Шолц за доставка на нови оръжейни системи за Украйна, според източниците на t-online.

"Украйна е лоялна към договора"

Досега администрацията на Байдън е отхвърляла доставката на ATACMS. Но промяна на курса може да настъпи и във Вашингтон: Според Politico президентът  на САЩ Джо Байдън ще поиска отпускането на нов пакет от оръжия за Украйна в Конгреса на САЩ. Не е ясно дали пакетът ще включва ракетите ATACMS, за които Киев настоява от месеци.

Досега в част от администрацията на Байдън е имало разногласия, относно това  дали Украйна може да използва ракетите ATACMS (с обсег около 300 км) срещу цели на руска територия. Според американските медии Пентагонът се е противопоставил на доставката.

Това недоверие съществува и в части от партията на германския канцлер, но не сред всички. В интервю за t-online няколко депутати от ГСДП (Германската социалдемократическа партия) са подчертали, че Украйна е поела ангажимент към британците и французите за техните крилати ракети Storm Shadow и Scalp, че няма да се използват по руска територия, и че те ще спазят обещанието си. "Украйна е вярна на договора", е заявил един от другарите.

Причината за този обрат може да е разочароващата украинска контраофанзива. Украинските сили успяха да напреднат само с няколко километра в окупираната от Русия територия. Руската отбрана се оказа по-ефективна от очакваното.

"Искаше ни се нещо по-различно, особено за Украйна", е коментирал експертът по външна политика на СДПГ Адис Ахметович пред t-online. "Не бива обаче да се правят погрешни заключения само защото първата фаза на контранастъплението не напредва достатъчно бързо. Операцията далеч не е приключила", е заявил той, "поради което е още по-важно да се предостави на Киев това, от което се нуждае в този критичен момент. Това включва германски ракети Taurus".

"Украйна защитава не само собствената си свобода, но и свободата на Европа", е допълнил Ахметович.

Още по темата: общо новини по темата: 3215
29.04.2024 »
01.04.2024 »
01.04.2024 »
22.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/536 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: