Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
13 държави са подкрепили гаранциите за сигурност на Украйна, а 58 държави формулата за мир
Автор: Екип Ruse24.bg 11:30 / 12.08.2023Коментари (0)449
©
Мирната формула, която е обявена от президента на Украйна Володимир Зеленски миналия ноември, вече е подкрепена от 58 държави, а 13 държави са подкрепили гаранциите за сигурност на Украйна. Това е съобщил ръководителят на кабинета на президента на Украйна Андрий Йермак в Telegram, съобщават Укринформ и РБК-Украйна.

"Пета среща с представители на чужди дипломатически институции относно прилагането на Формулата на мира на Володимир Зеленски. Вече 58 държави са с нас“, е отбелязал Йермак.

"Ще ви кажа подробностите по-късно. Работим“, е допълнил той.

Андрий Йермак обяви по-рано подготовката за следващата среща  на ниво съветници на лидерите на държавите, посветена на обсъждането на украинската Формула за мир.

Това е вече петата среща с дипломати. Тя се е провела в кабинета на министрите и е свързана с точките от формулата - "Енергийна сигурност" и "Недопускане на ескалация на война и повторна агресия", допълва РБК–Украйна.

Освен Андрий Йермак на срещата са присъствали още премиерът Денис Шмигал, министърът на енергетиката Херман Галущенко, председателят на борда на НЕК "Укренерго“ Володимир Кудрицкий, председателят на борда на "Нафтогаз Украйна“ Олексий Чернишов.

В срещата са взели участие представители на 58 държави, някои от които са присъствали за първи път. Присъствали са дипломати от европейски страни, Япония, Великобритания, Египет, Бразилия, САЩ, Канада, Южна Корея, Индия, Азербайджан и Турция, които са участвали на живо или във видео формат.

Присъствали са също представители на ООН, ЕС, екзархът на Вселенската патриаршия в Украйна, титулярният ( епископски сан без съответния диоцез и юрисдикция) Комански епископ Михаил (Анищенко) и временният шарже д'афер на апостолическия нунций в Украйна Йосиф Марамреди.

Участниците в срещата са обсъдили преговорите, проведени в Саудитска Арабия, както и срещата на върха за глобалния мир, която Украйна планира да проведе до края на годината.

Шмигал и други правителствени служители са съобщили на дипломатите за подготовката за зимата и защитата на енергийната система.

Йермак е говорил и за гаранциите за сигурност, към които вече са се присъединили 13 държави. По думите му Украйна е започнала преговори за сключването на двустранен документ за гаранции за сигурност със САЩ и Великобритания.

Укринформ, припомня, че срещата на съветниците на държавните лидери относно украинската формула за мир се проведе на 5-6 август 2023 г. в Джеда (Саудитска Арабия). В рамките на форума украинската делегация проведе и редица двустранни срещи с делегации на повече от 30 държави.

Украинската медия припомня, че мирната формула, обявена за първи път от президента на Украйна Володимир Зеленски на срещата на Г-20 през ноември 2022 г., съдържа 10 точки: радиационна и ядрена безопасност; безопасност на храните; енергийна сигурност; освобождаване на всички пленени и депортирани; прилагане на Устава на ООН и възстановяване на териториалната цялост и световния ред; изтегляне на руските войски и прекратяване на военните действия; възстановяване на справедливостта, следователно трибунал за виновните за агресия и обезщетение за щети; противодействие на екоцида; гаранции за сигурност за Украйна за предотвратяване на нова ескалация.

Още по темата: общо новини по темата: 3214
01.04.2024 »
01.04.2024 »
22.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
13.03.2024 »
предишна страница [ 1/536 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: