Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Меглена Кунева: Трябва да имаме независимост на институциите, които могат да пазят държавна тайна, защото "Шенген" е това
Автор: Екип Ruse24.bg 10:57 / 17.08.2023Коментари (0)351
© БГНЕС
Аз много искам България да влезе в "Шенген“, защото смятам, че когато сме в "Шенген“ и имаме още една много голяма област на задължение, на проверки, ние ще бъдем по-отговорни. Това каза за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" Меглена Кунева, посланик на ЕС пред Съвета на Европа, бивш вицепремиер и главен преговарящ и първият български еврокомисар.

"Aз знам защо България е в Европейския съюз. Отговаряла съм много пъти на този въпрос, обсъждала съм го във всякакви формати – защото ние се стремяхме точно към това, защото и ние искаме да бъдем като другите европейски народи. Но другите европейски народи – това е, ако щете исторически, това е Ренесансът, това е поставянето на човека в центъра на всички усилия, това е уважението към достойнството на човека, това е възможността да твори, да говори свободно, да се развива свободно, да се сдружава, да изразява демократично своето мнение, да сменя правителствата, и то всичко това да е по един демократичен ред, да пътува, да учи. Вероятно мога да го разкажа с повече емоционалност, просто превеждайки сухите думи от договорите в история век след век през която е минавала Европа. Ние сме част от този Европейски съюз, защото искаме да се развиваме, да се развиваме като демокрация, т.е. да можем да избираме пътя си и защото искаме да бъдем уважавани като хора. Това винаги ще важи. Това е Европейският съюз", обясни Кунева.

На въпрос: "Какво да очакваме от това, че мисия от Нидерландия и Австрия ще проверява дали България е готова за "Шенген“?", Меглена Кунева отговори така:

"Ние трябва да ги убедим в нещо, в което най-напред трябва да сме убедени самите ние – че има институции, които действат, които са установени по демократичен начин и които действат независимо. Това е много важно и това е, което според мен в България някак си отсъства като разбиране. Когато се създаде една институция или дори форма на отделна власт, както е да речем съдебната власт, има избори, има квоти и след това някак си битува усещането, изглежда, че тези, които са избрани, един вид са задължени да следват политиката на тези, които са гласували за тях. Не, това не е вярно. Те са задължени да следват само закона и нищо друго. Те са създадени на основата на закон, техният избор се основава на закона и оттам нататък те трябва да бъдат абсолютно независими от това, което могат да бъдат, директно да направят или помолени да направят. Това е крайно погрешно да следват политиката на избралите ги. Ние трябва да имаме независимост на институциите, които могат да пазят държавна тайна, защото "Шенген“ е това – това е доста до сърцевината на информационните системи, които органи са част било от "Гранична полиция“, било от Министерство на вътрешните работи, било по защита на личните данни, които няма да се поколебаят да изпълнят закона, независимо кой какви инструкции им дава", уточни тя.

"Те отговарят пред закона. Когато се получи такъв тип увереност, че това се случва в България, това ще помогне, за да можем да убедим партньорите си, че България заслужава влизането в "Шенген“. Много дълго време продължи тази сага, с колебания отвътре, колебания, които ние самите излъчвахме: нямало смисъл да се влиза в "Шенген“, защото имало миграция; много било лесно и било техническо, техническите изисквания България всичките ги е изпълнила. Бяха изваждани десетки такива аргументи през годините, които по някакъв начин криеха факта, че гроздето е кисело, че ние просто не влизаме в "Шенген“ и за това има политически причини. Процесът е технически до голяма степен, но има политическа оценка. Няма преговори, които да са автоматични. Те всички изискват накрая одобрението на страните членки. Нека българските власти да си помислят за контекста, в който ще се водят тези разговори, как изглежда цялостно страната, защото нито "Шенген“, нито еврозоната са острови", допълни Меглена Кунева.

Това, което се случва при преговорите за еврозоната, при преговорите за "Шенген“ е част от общото възприятие и част от общата картина в страната, категорична бе тя.

"Ако тя е добра, ще вървим напред. Ако ние все още имаме проблеми по пътя и се спъваме, това ще проличи каквито и преговори да водим. Надявам се, че правителството ще има аргументи, с които ще защити преговорите и ще успее да направи необходимото. Но подробности около това не мога да ви кажа".

Цоня СЪБЧЕВА

Още по темата: общо новини по темата: 472
19.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
15.04.2024 »
предишна страница [ 1/79 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2022/2023 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
49-ото Народно събрание
Искат закриването на въглищни централи у нас
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: