Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Рена Стефанова е осъдена за блъскане на пешеходка
Автор: Екип Ruse24.bg 09:57 / 13.09.2023Коментари (0)386
©
Русенската адвокатка Рена Стефанова, издигната за кандидат кмет на Русе от ПП/ДБ, блъсна жена с колата си и бе осъдена през юни м.г. за причиняване на средна телесна повреда. Тя бе депутат от "Продължаваме промяната" в 47-ото и 48-ото Народно събрание.

В деня на откриването на 47-ия парламент - 13 декември 2021 г., Стефанова блъсна жена с колата си на столично кръстовище. Тя доброволно се отказа от имунитета си и заяви, че ще понесе отговорност, ако вината ѝ се докаже.

В деня на пътния инцидент Стефанова шофирала тойотата си по ул. “Одрин" в София, става ясно от повдигнатото обвинение. На кръстовището с бул. “Тодор Александров" завила наляво в посока центъра. В същото време жена пресичала натоварения булевард. На мястото има и светофар, който обаче пуска едновременно пешеходците и колите. Според прокуратурата Стефанова е бутнала жената по невнимание. Тя паднала на земята и си счупила 12-и гръден прешлен, което според НК е средна телесна повреда. В акта на съда е описано, че Рена Стефанова е нарушила два от членовете на Закона за движение по пътищата - не е била внимателна и предпазлива към пешеходците и е била длъжна да ги пусне да минат.

След като Иван Гешев, тогава все още главен прокурор, поиска имунитета ѝ, Рена Стефанова обясни, че се е движила с колата си зад голям черен джип и в последния момент е видяла пресичащата жена, която закачила със страничната броня. След това я откарала за преглед в болница, въпреки че тя не искала. Стефанова лично се обадила на полицията и дала обяснения, пише "24 часа".

Рена Стефанова сключи споразумение с прокуратурата за условна присъда от 3 месеца с три години изпитателен срок, а Софийският градски съд одобри наказанието. Книжката й беше отнета за 3 месеца.

Според одобреното споразумение Рена Стефанова ще плати и 1170 лв. разноски по делото.

"Съдът счете, че определеното на обвиняемата наказание "лишаване от свобода“ за срок от три месеца, изпълнението на което на основание чл. 66, ал. 1 от НК се отлага за срок от три години, и "лишаване от право да управлява моторно превозно средство" за срок от три месеца, е съответно на обществената опасност на деянието и дееца и е в съответствие със закона и морала. Определението на съда е окончателно", съобщиха тогава от Софийски градски съд.

В личния си Facebook профил депутатката Рена Стефанова сама коментира случилото се, след като й поискаха имунитета:

"По повод "новината" за това, че главният прокурор се е занимал с моята скромна персона и бил искал сваляне на имунитета ми като народен представител, се чувствам длъжна да разясня ситуацията, такава каквато е.

Вярно е, че в началото на месец декември при потегляне на ляв завой, движейки се след голям джип, в последния момент забелязах пешеходка, която продължаваше пресичането си. Направих всичко възможно да спра, но за съжаление я закачих с бронята на автомобила си , което доведе до падането й на пътното платно. Веднага отидох при нея и независимо от твърденията й ,че няма оплаквания, настоях да бъде прегледана от лекар и я откарах лично до най-близкото болнично заведение.

Междувременно уведомих полицията за инцидента и двете с пострадалата дадохме обяснения.

При прегледа, за съжаление се установи, че е налице спукване на кост, което ще доведе до затрудняване на движенията на пострадалата повече от 30 дни. Такова увреждане според Наказателния кодекс се квалифицира като средна телесна повреда и предполага образуване на досъдебно производство, каквото беше образувано. Оказах пълно съдействие на полицията и разследващите, като очаквах развитието на производството до неговия естествен завършек, какъвто и да е той.

Излишно е да обяснявам, колко много съжалявам за случилото се, но за съжаление то е факт! Излишно е да обяснявам, също така, че ако при разследването се установи мое виновно поведение ще понеса и съответните последици.

Напълно излишно е да занимавам колегите си в Народното събрание с моя имунитет и още утре ще направя необходимото ,той на бъде свален, защото считам, че така е редно!", писа малко след инцидента Стефанова.

Тя тогава остана народен представител. Депутатите напускат събранието само ако са осъдени окончателно на ефективен затвор, и то за умишлено престъпление.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
Изграждане на Национална детска болница в София
Великден 2024 г.
Либерализъм и консерватизъм в Европа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: