Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Десислава Танева: Намирам протеста на зърнопроизводителите за справедлив
Автор: Екип Ruse24.bg 13:10 / 17.09.2023Коментари (0)334
©
"Намирам протеста на зърнопроизводителите за справедлив. Безспорно трябва извинение към сектора“. Така председателят на Парламентарната комисия по земеделието, храните и горите Десислава Танева  коментира в Сливен падането на забраната за украинския внос на зърно и предстоящите протести на земеделците, предаде репортер на "Фокус".

Танева определи протеста като справедлив от гледна точка на това, че се протестира срещу начина, по който всичко това бе направено. Взетото от страната ни решение да отмени забраната, което предизвика недоволството на зърнопроизводителите,  е пример за това как не се постъпва с хората. "Аз това решение не го гласувах защото то няма смисъл и само ще настрои хората. Нашата държава защитава три месеца една и съща позиция за удължаване на превантивните мерки и забрана на вноса от Украйна. Обръщането на позицията за два дни, на 180 градуса, без дебат със сектора, нямаше до какво добро да доведе, освен че се изложихме пред 5 държави членки, с които заедно се борим една година. То беше ясно, че забраната няма да бъде удължена от ЕК и решението на Народното събрание, с което отново пуска в страната ни внос на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица от Украйна беше излишно напрежение със сектора, защото те го приемат като израз на тяхното неглижиране и незачитане“, категорична е Десислава Танева.

Тя даде пример с Полша, която няма да се съобрази с решението на Европейската комисия да отмени ограниченията пред вноса на украинско зърно и едностранно ще продължи забраната. "Полша е държавата най-силно подкрепяща и солидарна с Украйна, но си устояха тази забрана“, посочи още бившият земеделски министър.

Според нея, падането на забраната за украински внос, е в ущърб предимно на малките и средни фермери. Определи като елементарна пропагандата, че производителите били с "Мерцедес" -и, защото това се отнася за първите 20 човека, останалите разсрочват кредитите си.

"Тежко е положението в момента, емоцията е много силна в сектора, към него се присъединяват и други, сплотяват се. Никой не е сплотявал така бранша, както това правителство“, коментира тя.  Десислава Танева заяви, че към протеста ще се присъединят и хора, които по принцип искаха забраната да падне – например животновъдите, които би трябвало да са доволни от решението. Но и те не могат да приемат отношението на властта към сектора. И това ще увеличи протестите. Трябва разум, разбиране, детайлно отношение и експертиза, която може да намери и в най-тежкия момент решението.

Използваната квалификация от премиера акад. Николай Денков, че земеделските производители са терористи, тя определи като крайно неподходящо изказване за един държавник. "Не може за хора, които са 365 дни в годината заети и създават голяма част от БВП на страната, да даваш такива определения. Това е сектор, който направи така, че българската земя да се работи, генерира достатъчно доходи, заетост. И отношението, на която и да е власт, без значение от коя партия се представлява, дължи на такива хора първо уважение“, допълни още тя.

Още по темата: общо новини по темата: 280
24.04.2024 »
25.03.2024 »
20.03.2024 »
15.03.2024 »
07.03.2024 »
01.03.2024 »
предишна страница [ 1/47 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: