Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Малко хора почетоха паметта на Андрей Луканов на помена
Автор: Екип Ruse24.bg 13:13 / 06.10.2023Коментари (0)360
©
На 2 октомври се навършиха 27 години от убийството на Андрей Луканов. Край гроба на разстреляния премиер малко хора отбелязват паметта му, казва синът му Карло. Всяка година на вечния дом на политика на Централните софийски гробища цветя му поднасят той и майка му Лилия заедно с добрия му приятел от миналото – финансиста Кольо Парамов, както и адвокат Петя Шопова заедно със съпруга си.

Вдовицата на Луканов навърши 83 години точно на датата на неговата смърт. Вече 27 години тя не празнува рождения си ден, който е почернен след убийството на съпруга ѝ през 1996 г. Въпреки че е в напреднала възраст, Лилия се грижи за вечния дом на мъжа си редовно и почиства градинките и площта наоколо. Семейството на бившия премиер отрича гробът му да е ставал обект на вандалски акт, каквато информация се появи неотдавна. Тогава граждани алармираха във фейсбук, че по надгробната му плоча имало огромни дупки, сякаш е била обстрелвана с картечница.

Всъщност паметникът бил изработен с тези отвори в камъка от автора му – скулпора Иван Русев, още навремето. Те символизирали покушението срещу Луканов и отлитането на човешката душа.

Бившият премиер бе застрелян на 2 октомври 1996 г. пред входа на кооперацията си на столичната ул. "Латинка“ в кв. "Изток“. Той е ликвидиран с 4 куршума във врата, а убиецът стреля от разстояние, по-малко от 2 метра, докато жертвата звъни по домофона на жена си пред входа на блока, за да ѝ поднесе цветя за рождения ѝ ден. Никой от съседите не чува гърмежи – по-късно ще се окаже, че килърът е използвал заглушител. За секунди убиецът в клошарски дрехи изчезва между блоковете на ул. "Латинка“. Делото за убийството на Луканов се точи години наред, но възмездие близките му така и не получават. След кончината му семейството изпада в немилост и ги връхлита бедността. Те са позорно изгонени от апартамента си през 2011 г., когато общината го иззема от тях, припомня "Ретро".

"Какви ли не легенди се носеха. Че сме имали фабрика за пирони в Лондон – едно от най-смешните. Според някои аз се къпех в нефт някъде из Русия. Истината е, че работех за една американска рекламна агенция в Москва, след като завърших. Досега винаги съм бил служител на заплата. Сега от началото на миналата година съм вписан като адвокат. Никога не съм бил милионер“, разкрива синът на Андрей Луканов. Убитият премиер има и дъщеря Ани, която е художник, но никога не е била публична личност и страни от семейството. И двамата имат по една дъщеря, а девойките са вече студентки. Следват в Софийския университет. Мария на Карло учи за правист, а София на Ани ще става ай ти специалист.

Още по темата: общо новини по темата: 5331
17.05.2024 »
17.05.2024 »
17.05.2024 »
17.05.2024 »
17.05.2024 »
16.05.2024 »
предишна страница [ 1/889 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абитуриентски балове
49-ото Народно събрание
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Матури 2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: