Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Ивайло Иванов за БТР-ите: Никой не разконсервира техника, която седи повече от 30 години, за спасителна мисия
Автор: Йоланда Пелова 20:23 / 22.11.2023Коментари (0)684
©
Абсолютно правилно е решението за БТР-ите, които ще предоставим на Украйна. Това е техника на МВР, която седи консервирана повече от 30 години, и която очевидно в съвременна демократична България на МВР не би вършила никаква работа. Правоохранителните органи в нито една демократична страна не разполагат с бойна техника. Целта е да се опазва гражданският ред и сигурността, не ни трябва техника, с която се воюва. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Ивайло Иванов, експерт по национална и международна сигурност по повод решението на НС да предоставим на Украйна 100 БТР-и.

На следващото място той отбеляза, че въпросните БТР-и са допълнителен разход за МВР: "А всички виждаме, че МВР отчаяно се нуждае от инвестиции в съвременна модерна техника, за да върши основната си работа. В бюджета на МВР за подобни неща почти никога не се намират средства. А не малко пари годишно отиват за поддържането на тази техника, въпреки че тя седи консервирана".

Ивайло Иванов отбеляза, че никой не разконсервира техника, която седи повече от 30 години, за спасителна мисия и допълни, че предоставянето на техниката на Украйна е и приносът, който може да направи страната ни в общоевропейската кауза: "Да подкрепим Украйна във войната срещу Русия и да защити собствената си сигурност, защото не трябва да забравяме, че тази война пряко касае сигурността на България и евентуалната победа на Русия в този конфликт би имало изключително негативни последици и сигурността на България, и това ще изисква много повече средства тогава в такъв хипотетичен сценарий да отделим за отбрана, отколкото отделяме в момента.

За съжаление, ние в момента не отделяме твърде много, въпреки че догодина ще достигнем до прословутата граница от 2% от брутния вътрешен продукт за отбрана, трябва да се каже честно на българските граждани, че тези средства са недостатъчни за модернизиране на българската армия, защото 2% от българския вътрешен продукт представлява значима сума, а пък въоръжението и техниката заради неинвестирането в българските въоръжени сили последните 30 години изискват много по-големи суми. Цената на военната техника, особено с COVID кризата, инфлацията и войната в Украйна, по оценки е нараствала между 30 и 40% с времето от 2019 година. Така че всичко това говори само за това, че ние всъщност, ако трябва да разглеждаме сериозно отбраната и сигурността на България, трябва да сме готови да инвестираме повече средства, за да можем да седим по-добре и в НАТО", коментира експертът.

Той допълни, че обикновено голяма част от критиките идват от антинатовски настроени хора и са свързани с това, че ние зависим изцяло от НАТО: "Но същите тези хора не съм чул никога да предложат повече пари за армията, включително и в днешния дебат, и в предишните дебати по отношение на вота на недоверие, който беше за темата "Отбрана и сигурност“, когато се е осъждало всеки път закупуването на ново въоръжение, техника или състоянието на българската армия декларативно заявяват готовност за това, че да, в България трябва да се превъоръжи, но нито един представител на тези политически сили, които редовно гласуват против подобни решения, не съм чул да излязат с предложения за това да се отделят средства за модернизиране на българската армия.

Още по темата: общо новини по темата: 3215
29.04.2024 »
01.04.2024 »
01.04.2024 »
22.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/536 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: