Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (5)
Сабльорката ни Йоана Илиева: Да съм в Топ 10 на света е нещо много голямо
Автор: Георги Куситасев 17:10 / 14.12.2023Коментари (0)244
©
Йоана Илиева, носителка на исторически сребърен медал от Световно първенство по фехтовка в дисциплината "сабя" за жени, част от националния тим, спечелил Световната купа отборно от Ташкент, Узбекистан, и първата българка, част от "Топ 10" на световната ранглиста.

Изпращаш може би най-силната си година в кариерата. Получаваш награда за достойно представяне от фондация "Български спорт“. Какъв е коментара ти?

- Изключително съм щастлива да съм тук днес и да взема тази награда. За мен е доста забавна ситуация, тъй като аз бях във Франция, когато просто се зачетох в една статия и така разбрах, че съм носителка на наградата. Стана ми много приятно. Мога да кажа само, че ще дам най-доброто от себе си, за да покажа, че не я взимам тази награда случайно и да се виждаме всяка година тук.

Във Франция постигна страхотен резултат – 10-о място на Световната купа. Доволна ли си и можеше ли и повече?

- Първо, това бе Гран При, което носи повече точки от Световна купа.Тоест, моето 10-о място, което ми е първо, наистина ми доставя удоволствие, тъй като досега не съм имала "Топ 10“ на Гран При. Загубих от победителката, с която тренирахме две седмици заедно и на тренировки я биех всеки път. Естествено, че има разлика между тренировка и състезание. Смятам, че ако си бях разиграла по-рано самата среща, тъй като тя е олимпийска медалистка и беше авторитет пред мен, ако го бях забравила това за секунда, щя
х да я победя и може би щях даже да спечеля.

След състезанието влезе в "Топ 10“ на световната ранглиста, вече си №9, което е рекорд за българка в историята, нали така?

- Честно казано, мен това повече ме радва от самото класиране, тъй като показва една страшна серия от добри състезания, тъй като миналата година по това време бях някъде около "Топ 30“. Става дума за нещо страшно голямо. Има над 500 състезателки в ранглистата и да съм в "Топ 10“ показва наистина сериозни претенции за медали и каквото и да е.

Тези медали дойдоха и тази година. Исторически медал на Световното първенство. Това отличие ли поставяш на първо място като постижение?

- Категорично, да. Все пак, победих първата в ранглистата. Медал на световно първенство в олимпийска година е нещо, може би, по-трудно от медал на Олимпиада. И това, което ме радва, е че въпреки че следващите ми резултати не са медали, но "Топ 10“ показва една стабилна основа, защото много състезателки могат да вземат медал, но след това да отпаднат от първи кръг. Радвам се, че се справям с това психически.

2024 година е олимпийска. Там какво да очакваме от теб?

- На първо място искам да продължа с тези класирания, защото все още нямам гарантирана квота за Игрите в Париж. Ако продължавам така, тя си остава. И вече на Олимпиадата искам да повторя резултата от Милано.

Пожелаваме ти го.

- Благодаря!






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Усик постигна нещо впечатляващо в професионалния бокс
Футболен клуб Вихър-Завет на един век
Уникално! Българин срази звезда в GLORY и е близо до двубой за титлата
Олександър Усик след мегауспеха: Слава на Украйна
Олександър Усик пренаписа историята на бокса!
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: