Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Затворническите власти са дали информация за Алексей Навални
Автор: Екип Ruse24.bg 16:34 / 15.12.2023Коментари (0)803
©
Затвореният руски опозиционен лидер Алексей Навални е преместен в нов затвор в друга част на страната и пристигането му там ще бъде оповестено в съответствие със закона, са съобщили от руската затворническа служба, предаде Reuters.

Съюзниците на Навални, които се подготвяха за очакваното му преместване в колония със специален режим - най-тежката степен в руската затворническа система, твърдят, че той не е виждан от адвокатите си от 6 декември и съобщиха за невъзможността да се сържат с него.

Процесът на транспортиране на затворници с железопътен транспорт през най-голямата държава в света може да отнеме седмици, като адвокатите и близките им не могат да получат информация за местоположението и състоянието им, докато не стигнат до местоназначението си.

Sota.vision, рускоезичен новинарски сайт, който прави много съдебни репортажи, съобщи, че на съдебно заседание в петък е била прочетена бележка за Навални от затворническата служба във Владимирска област, където Навални е задържан в наказателна колония на 235 км източно от Москва.

Сайтът Sota.vision, чиито основател и главен редактор са обявени от властите за "чуждестранни агенти", цитира бележката:

"Алексей Навални е напуснал наказателна колония ИК-6 във Владимирска област и се е отправил към затворническо заведение, намиращо се извън Владимирска област, в съответствие с присъдата на Московския градски съд от 4 август 2023 г."

"Пристигането му в новото заведение, което не е назовано в бележката, ще бъде оповестено в рамките на действащото законодателство", се допълва в съобщението.

Навални, бивш адвокат, който си спечели популярност с критики срещу руския елин и президента Владимир Путин, като ги обвинява в огромна корупция, беше осъден през август на още 19 години затвор към 11 години и половина, които вече излежаваше, припомня британската агенция.

"Не е известно къде е бил отведен", заяви говорителката на Навални, Кира Ярмиш, като добави, че на адвокатите е било съобщено, че той е напуснал Владимирска област на 11 декември.

"Напомням ви, че адвокатите не са виждали Алексей от 6 декември. Защо не им е било позволено да се срещнат с него, ако Алексей все още е бил в ИК-6, не знаем".

Навални си спечели възхищението на разнородната руска опозиция, като през 2021 г. доброволно се завърна в Русия от Германия, където се лекуваше от това, което западните лабораторни изследвания показаха, че е опит за отравяне с нервнопаралитично вещество.

Навални твърди, че е бил отровен в Сибир през август 2020 г. Кремъл отрича да се е опитал да го убие и твърди, че няма доказателства, че е бил отровен.

Поддръжниците му го представят като руската версия на южноафриканския Нелсън Мандела, който един ден ще бъде освободен от затвора, за да оглави страната си.

Руските власти обаче смятат него и поддръжниците му за екстремисти, свързани с разузнавателната агенция ЦРУ, които се стремят да дестабилизират Русия. Те забраниха движението му, което принуди много от последователите му да избягат в чужбина.

говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър заяви, че Вашингтон е дълбоко загрижен за състоянието на Навални и е напомнил на руските власти, че те носят отговорност за случилото се с него.

Запитан в петък (15 декември) дали Кремъл има някаква информация за това какво се случва с Навални, говорителят Дмитрий Песков заяви: "Не, повтарям отново: нямаме нито възможност, нито право, нито желание да следим съдбата на затворниците, които излежават присъди по решение на съда."

Още по темата: общо новини по темата: 3214
01.04.2024 »
01.04.2024 »
22.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
13.03.2024 »
предишна страница [ 1/536 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: