Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Reuters: 2024 г. оформят куршумите и бюлетините, изкуственият интелект определи 2023 г.
Автор: Петя Кузева 13:06 / 26.12.2023Коментари (0)842
©
Как да обобщим най-важните новини за годината? Очевидният отговор през 2023 г. е използването на изкуствен интелект (AI). В този дух журналистите от Reuters помолиха ChatGPT от OpenAI и Bard от Google - два от най-популярните инструменти за генеративен изкуствен интелект - да направят този избор.

Годината 2023: силата на AI

Техните отговори показват силата на изкуствения интелект, отбелязва Reuters, но също така и начините, по които той все още не отговаря на очакванията, в този случай, както по отношение на редакционните стандарти на Ройтерс, така и в сравнение с "човешките" редактори.

ChatGPT отговори, че "като AI, той няма достъп в реално време до текущи събития или интернет, за да знае конкретните събития от 2023 г.", но предлага "хипотетичен сценарий, базиран на текущи тенденции и теми".

Неговият "розов" сценарий включваше глобалната общност да се споразумее "за радикален и всеобхватен набор от мерки за значително намаляване на въглеродните емисии до 2030 г.", учените успешно да завършат последната фаза на клиничните изпитвания на ваксина срещу рак и ООН, която договори споразумение за сложи край на десетилетия на геополитическо напрежение в неопределен регион на света.

"Де да беше така!" Коментарите на Ройтерс.

Бард беше по-полезен и точен, предоставяйки обобщение на новините за войната между Русия и Украйна, въпреки че беше малко неясно коя година е започнала войната. И още - какво се е случило с глобалната икономика и подробности за технологичното развитие, включително изкуствения интелект и "генното инженерство". Но той пропусна войната между Хамас и Израел.

Но дори, ако изкуственият интелект все още не може да се справи като опитен журналист, навлизането на тази технология през 2023 г. обеща (или може би застраши, в зависимост от гледната точка) дълбока промяна в начина, по който хората работят и повиши цените на акциите на компаниите, които я възприеха.

2024 година: Куршуми и бюлетини

През 2024 г. очаквайте по-голям напредък и повече новини за регулаторите, които се борят да се справят, според Reuters.

Следващата година също ще бъде определена от куршуми и бюлетини. През октомври бойци на Хамас нападнаха Израел, като убиха около 1200 цивилни и плениха още 240. Бруталната изненадваща атака - най-кървавият ден в историята на Израел - предизвика мащабна репресивна операция. Израел бомбардира Хамас и други въоръжени групировки в Газа в продължение на седмици, нареди разселването на повече от един милион души в малкия анклав и уби, според управляваното от Хамас министерство на здравеопазването в Газа, повече от 20 000 палестинци, включително хиляди деца.

Примирието от няколко дни в края на ноември, което позволи на Хамас да предаде някои израелски заложници в замяна на палестински затворници, приключи и боевете изглежда ще продължат до 2024 г.

Конфликтът в Украйна също не показва признаци на забавяне. Руските и украинските сили продължават да се бият в Източна и Южна Украйна, но напредъкът и от двете страни е почти напълно спрян. Ключът към всяка промяна в тази безизходица се крие както във Вашингтон, така и в Брюксел - и в апетита на Запада за продължаване на помощта за Украйна - и в Москва и Киев.

Това беше и годината, в която икономическите борби на Китай се влошиха, въпреки че Пекин и Вашингтон се опитаха да поправят отношенията си. През 2024 г. тези усилия и дори вероятността от китайска инвазия в Тайван ще зависят от това какво ще се случи на президентските избори в САЩ. Вторият мандат за Доналд Тръмп отново би хвърлил всичко във въздуха - включително бъдещето на американската демокрация.

Изборите в САЩ ще бъдат уникалното и най-определящото политическо събитие през следващата година, както в страната, така и в чужбина. Но други големи истории ще изплуват от кабините за гласуване по света, отбелязва Reuters.

Повече от 900 милиона избиратели в Индия ще определят политическата съдба на премиера Нарендра Моди следващата пролет. Мексико може да остави настрана традицията и да избере Клаудия Шейнбаум, кмет на Мексико Сити, за своя първа жена президент. И по-малко конкурентна надпревара се очертава в Русия, където Владимир Путин търси още един шестгодишен мандат, което го поставя в царството на дългото управление на Йосиф Сталин в страната.

Европа също ще има избори, а в Румъния има не по-малко от четири вида избори. Република Молдова ще реши през 2024 г. дали да даде на Мая Санду още един мандат като президент. Вниманието на журналистите от Reuters в края на годината е насочено към редица ключови въпроси за 2024 г. Какво предстои за абортите и репродуктивните права в САЩ? Победена ли е световната инфлация? Ще обърнат ли лекарствата за отслабване епидемията от затлъстяване? И може ли силата на Тейлър Суифт да стане още по-голяма? "Подобно на много редакции, Reuters експериментира как AI може да ни помогне да опаковаме, произвеждаме и доставяме нашата журналистика. Но тази журналистика ще продължи да идва от нашите репортери на място по целия свят, които отразяват важните новини, без страх или благоволение", обещава накрая информационната агенция, цитирана от News.ro и Digi24.

Още по темата: общо новини по темата: 3214
01.04.2024 »
01.04.2024 »
22.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
13.03.2024 »
предишна страница [ 1/536 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: