Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Въвеждат превантивни мерки срещу бума на заболелите от грип и остри респираторни заболявания в Русенско
Автор: Екип Ruse24.bg 18:12 / 11.01.2024Коментари (0)777
©
Увеличава се броят на заболелите от грип и остри респоритаторни заболявния в Русенско. Въпреки това не се налагат сериозни ограничителни мерки, а по-скоро такива с превантивен характер. Целта е да се намали разпространението на респираторните инфекции. Това стана ясно от проведено днес заседание на Областния оперативен щаб, съобщи Областна администрация - Русе.

Срещата бе водена от директора на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ доц. д-р Александър Парашкевов, д.м., а в нея участаваха представители на лечебни заведения, лекари, както и на държавни и местни институции, сред които и експерти от ОА – Русе.

Данните сочат, че заболеваемостта в региона 151,10 души на 10 000 население, което все още е далече от границата за обявяване на епидемия. Най-висока е заболяемостта във възрастовата група между 0 и 4 години, следвана от тази между 15 и 29 години, както и на децата между 5 и 14-годишна възраст. Данните са получени от общопрактикуващи лекари, включени в сентинелната система. До момента са доказани четири положителни резултата от изследване по метода Real-Time RT-PCR за грипен вирус тип А.

След обсъждане на актуалните данни и динамиката на заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания на заседанието бяха взети решения за прилагането на допълнителни мерки. Сред тяха са провеждане на строг филтър в детските заведения и училища, като деца и ученици със симптоми на остри респираторни инфекции няма да се допускат в групите и класовете. Болните лица от персонала със симптоми на остри респираторни инфекции също няма да се допускат на работа в детски, учебни, лечебни и социални заведения.

Освен това се препоръчва често проветряване на въздуха в затворените помещения, влажно почистване и дезинфекция на повърхностите, спазване на висока лична хигиена, както и прилагане на "респираторен етикет“ – при кашляне и кихане да се закрива устата с ръка и кърпа и др. Напомняме, че се препоръчва ползване на носни кърпи за еднократна употреба, както и ограничаване на контактите и избягване струпването на много хора в затворени помещения, а при проява на симптоми силно се препоръчва носенето на предпазни маски на обществени места и в обществения транспорт.

Както и досега медицинският персонал трябва да използва лични предпазни средства (маски, ръкавици) при обслужване на пациентите и да извършва хигиенна дезинфекция на ръцете след манипулации, прегледи, сваляне на лични предпазни средства.

Представителите на лечебните заведения изразиха готовност за посрещане на повишени брой заболели с респираторни инфекции, вкл. грип и COVID-19.

Още по темата: общо новини по темата: 11879
22.04.2024 »
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/1980 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: