Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Д-р Гергана Николова: МЗ трябва да преосмисли противоепидемичните мерки, защото те създават риск
Автор: Харитина Агопян 12:03 / 23.01.2024Коментари (0)662
©
При обявяване на грипна епидемия спират всички планови прегледи и ваксинации. "Не е редно да спираме превенцията на туморни заболявания и инфекциозни такива, като ограничим ваксинацията“, смята специалистът д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар с над 30 г. стаж, в "Денят на Фокус“ по радио "Фокус“. Според нея Министерство на здравеопазването трябва да преосмисли противоепидемичните мерки при евентуална грипна епидемия.

"За съжаление в момента върлуват грип А и грип В. Можете да се разболеете и от двата“, предупреди д-р Николова. "Покрай COVID забравихме грипа, но той може да протича доста тежко. Сега е времето, в което грипът ни навестява – с висока температура и всички останали симптоми. Той е като нанесен удар – болка в мускулите, сухота в гърлото, течащ нос, мъчителна кашлица са типичните симптоми“, даде подробности тя.

"Вчера дете на 1 г и 6 м дойде при мен с точно тези симптоми, но се оказа положително с COVID – не бързайте да си поставяте сами диагноза грип“, предупреди специалистът. "Не бързайте да прибягвате към антибиотик, той не лекува грип. Задължително е посещението при лекар. Антибиотикът лекува бактерии, не грипни вируси. При установен грип трябва след консултация с лекар да се предприеме лечение, специфично за грипа. Можем да вземем антидиуретик, ако температурата се задържа висока. Не посягайте към антибиотик“, апелира Николова.

По отношение на превенцията – най-добрата такава е поставянето на ваксина против грип. "Тя се поставя през октомври, ноември, декември, дори и сега. Имунизираме децата,с лед като ги прегледаме и се уверим, че са здрави. Ако човек е решил да си направи профилактичен преглед, така организираме работата в кабинетите си, че да минават здрави хора и да се профилактират“, каза още Николова.

"Най-добър ефект отчитаме при ваксинирането на пациенти по програмата на Министерство на здравеопазването за борба със сезонния грип – 65-годишни пациенти и нагоре. Тези, които са се ваксинирали, не боледуват от грип. Те често остават единствените здрави от цялото семейство в грипния период“, подчерта лекарят.

Още по темата: общо новини по темата: 11879
22.04.2024 »
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/1980 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Космическа надпревара
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: