Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
И на 16 г. ще се кара кола, но с придружител
Автор: Екип Ruse24.bg 09:02 / 15.10.2010Коментари (37)1510
© Ruse24.bg
Навършилите 16-годишна възраст ще се сдобият с правото да шофират. След успешно издържан изпит те ще получават временна книжка, с която ще могат да карат кола до навършването на 18 години. Единственото условие е в автомобила с тях да се вози пълнолетен придружител. Това предвижда национална стратегия за подобряване безопасността на движението.

В момента на 16-годишните не се разрешава дори да се запишат на шофьорски курс. Минималната възраст за кандидат-водачите, предвидена в действащата нормативна уредба, която според стратегията за подобряване на движението трябва да бъде преработена, е 17 години и 9 месеца.

Миналата седмица транспортният министър Александър Цветков пък се похвали, че условията за получаване на книжка далеч не са същите, след като в залите за теоретичните тестове са заработили 120 камери. Веднага след въвеждането на мярката срещу купуването на книжки от ведомството отчели 20% спад на успеваемостта на кандидат-водачите, както и невиждан отлив от страна на квесторите, които следят за реда на провеждане на изпитите.

Подложената на обществено обсъждане стратегия, според която автобусите, камионите, тролеите и дори такситата трябва да бъдат оборудвани с блокиращи стартера сензори за алкохол, предвижда още записалите се на шофьорски курс да преминават 6 учебни часа, в които ще бъдат запознавани с тежките пътнотранспортни произшествия и мерките, които се предприемат срещу нарушителите на пътните правила.

За да ограничат инцидентите, управляващите от своя страна са изпълнили обещанието си да предложат въвеждане на страховити наказания срещу джигитите. Дългоочакваните промени в Закона за движение по пътищата, в които са залегнали рестриктивните санкции, вече са разписани и ще бъдат внесени в деловодството на Народното събрание вероятно още днес, увери шефът на транспортната парламентарна комисия Иван Вълков. Целта е чрез тях да бъдат вкарани в правия път водачите, които не се съобразяват с ограниченията за скорост, тъй като черната статистика сочи, че половината от пътните инциденти стават именно по тяхна вина, разказа народният избраник. По тази причина чрез промените в закона той и колегите му от ГЕРБ ще настояват за двойно завишаване на сегашните глоби за висока скорост.

Така при първо провинение в рамките на една година сниманите от камера да преминават с над 30 км/ч отгоре може да олекнат с 400 лв. Който не си е взел поука и бъде засечен от някое от очите на КАТ отново да кара бързо, ще отнася двойна по-солена глоба. За трето нарушение при неизтекли 12 месеца от първото освен че ще заплащат двойна глоба, джигитите ще се разделят с книжката си за цяла една година. Освен това при превишаване на ограничението с над 50 км/ч за всеки 5 км/ч отгоре актът ще набъбва с по 50 лв.

С приемането на промените в закона не само ще скочат глобите за скорост, но ще бъде преобърнат на 180 градуса моделът за установяване на нарушенията и събиране на глобите. Фишовете вече ще се изготвят едва час-два след заснемането на нарушителите. Те ще се обработват в единен център в София. Така честитките например за перничаните, които са уловени от камери да карат бързо в Бургас или Варна, няма вече да пътуват по 3 месеца, а едва по 2-3 дни, като по този начин наказанието няма да отпада заради изтекла давност. Освен това призовките вече ще се връчват срещу обратна разписка на вратата на провинилия се, така че ще-не ще той ще трябва да плати глобата. Ще бъде въведен и механизъм за изпращане на фишовете по електронната поща,

което според Иван Вълков е много полезен ход, тъй като ще държи в течение работодателите за провиненията на шофьорите в техните фирми.

Склонните да заплатят акта през първите 14 дни ще получават паричен бонус. Те ще минават със 70% от стойността на санкцията, а останалите 30 на сто ще им бъдат опрощавани от държавата, уточни Иван Вълков, който е убеден, че както в Гърция, където отбивката е 50%, мярката ще подобри значително събираемостта на глобите. По думите му холандският модел първо да се плаща глобата, а после актът да се обжалва, който беше лансиран в оттеглените в началото на годината промени в закона, няма да бъде въвеждан у нас. Глобите ще се обжалват в рамките на 7 дни след получаване на честитката, като собственикът на заснетото возило трябва да декларира през първите 2 седмици, че не той го е управлявал при извършеното с него нарушение. Ако в този период той не направи това и не се яви да плати глобата, в сила ще влиза наказателното постановление.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Поредната дивотия, малоумие и престъпно нехайство в "борбата за намаление на ПТП" В същото време курсистите нямат уроци и изпит на полигон, курсовете се претупват меко казано, книжките продължават да се купуват - някой да е виждал циганин в учебна кола или дете на неслучайни родители в учебна кола , VIP нарушителите остават ненаказани, част от знаците са неадекватни на трафика, пътищата са лоши, пътна полиция се изживява като рекетьорска група - крият се за да глобяват или вземат подкуп вместо да са на видно място и да предотвратяват нарушенията, сега и ново недомислие. Няма оправия в тая държава, пардон, територия.
+1
 
 
Нека да им дават книжки и на нашите като в америка,ама първо да направят курса както едно време 3 месеца. И теорията да не е едните листовки,а правилника за движение. Да ги изпитват на произволни точки от него и кой знак какво значи.Половината ще окапят още като го видят защото ще става дума за четене и осмисляне на прочетеното.А днешната младеж не е свикнала да чете,някой даже не знаят от къде се отваря книгата
+1
 
 
http://news.plovdiv24.bg/199031.html Това е поредното доказателство ,че на 16 годишните ще им хрумнат къде къде по-абсурдни номера доказващи ги като Големи хора и най-вече Големи шофьори!
+2
 
 
Аз викам още по на 10 да им дават книжка....тия са ненормални и без това има толкова катастрофи точно от такива икльовци сега още повече...това че са с придружител....едва ли ще помогне..
+1
 
 
Поправям се веднага: 18-годишен, а не 18-дневен "наставник"; 18-дневен, а не 18-месечен стаж зад волана. Извинете ме! Точният текст е: "16-годишен кара 16-годишна раздрънкана кола по път, който 16 години не е поддържан и ремонтиран, придружен от 18-годишен "наставник" с 18-дневен стаж зад волана, след 18-часов купон, в който и двамата са взели активно участие. Какво би могло да се случи? Един Господ знае, но да не си им насреща!"
+2
 
 
16-годишен кара 16-годишна раздрънкана кола по път, който 16 години не е поддържан и ремонтиран, придружен от 18-дневен "наставник" с 18-месечен стаж зад волана, след 18-часов купон, в който и двамата са взели активно участие. Какво би могло да се случи? Един Господ знае, но да не си им насреща!
0
 
 
Абсолютно безумие е да има САМО ПЪЛНОЛЕТЕН придружител! А ако този пълнолетен НЕ Е ПРАВОСПОСОБЕН да управлява МПС?! Както като е пълнолетен в такъв случай?! Силно се надявам просто в статията да е допусната грешка и всъщност да се има предвид пълнолетен и ПРАВОСПОСОБЕН! Друго, което трябва да се направи, е въпросният пълнолетен и правоспособен да има някакъв минимум от години с опит зад волана. Имам предвид - да има книжка от поне 10 години, да кажем! Иначе какво става, ако въпросният пълнолетен и правоспособен е например на 18 години и има книжка от 1 седмица?! Т'ва е горе-долу все едно 16-годишния да си кара сам, дори по-лошо - въпросния 18-годишен пълнолетен и правоспособен (от 1 седмица) би му отвличал вниманието :-)
0
 
 
още пациенти за статистиката.... но проблема не е толкова в младите колкото в старите защото напоследък всяко живо е с кола и много често се натъквам на пенсионери шофьори кадето правят по елементарни грешки от младите шофьори но там наглоста е в пъти повече и голямото самочуствие на "опитен" шофьор
+1
 
 
Мдааа пак нещо мислено ама не съвсем.Това че ,дете на 16 би могло без пробем да шофира мисля ,че всечки ще се съгласите ,че е така.Само че това с придружителя нещо не е дообмислено.Много добре сте схванали ,че всеки 18 годишен младеж(демек още има жълто покрай устата си) може да се пише придружител.Ами че ,в повечето случаи те не могат за себеси да отговарят камо ли за друг.Добре че все още може тази безумна идея да се промени .Това може да стане лесно като се конкретизира кой може да е придружителя .За мен това трябва да бъде единствено някой от НАСТОЙНИЦИТЕ( в повечето случаи това са родителите) и то при условие че е правоспособен водач.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бюджет 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: