Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Експерт: Състоянието на Българската армия е застинало отпреди над 40 години
Автор: Йоланда Пелова 21:20 / 20.02.2024Коментари (0)1015
©
Когато говорим за настоящото състояние на Българската армия, трудно може да се похвалим с някакви значителни успехи. Процесът по модернизация й се случва, но за съжаление твърде бавно. Ние започнахме твърде скоро този процес и все още чакаме да видим първите резултати. Процесът все още на практика е върху основни бойни платформи, и то няколко - имаме многоцелевите изтребители, патрулните кораби,  в края на миналата година започна реализацията на договори за бойната машина на пехотата, но остават още много, много неща, които трябва да бъдат направени, за да може Българската армия да изглежда като една съвременна армия, особено имайки в предвид това, което се случва до нас – войната в Украйна. 

Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Ивайло Иванов, експерт по национална сигурност.

"Състоянието на Българската армия от гледна точка на въоръжение и техника е застинало някъде отпреди 40 и повече години, няма как да накарате млади хора да се мотивират и да работят, и да са готови да служат с това въоръжение и техника, виждайки всъщност какво се случва в останалия свят и къде сме ние", обърна внимание експертът.

По думите му войната в Украйна показва, че много от концепциите, които до този момент са действали като логика по отношение на развитието на въоръжените сили, изглеждат вече не толкова актуални и биват преработени и преразглеждани от нашите съюзници: "Идеята е, че при бъдещите военни конфликти малко на брой, но високоточни оръжия ще решават бъдещето на този конфликт. Всъщност видяхме, че тази презумпция всъщност, когато става въпрос за равностоен противник от гледна точка на въоръжение и техника, не работи. Отново количеството в някакъв смисъл ще има по-голямо предимство от качеството. Самият факт, че основни неща като елементарни боеприпаси се оказват огромен проблем от гледна точка не само на Украйна и на Русия, дава достатъчно представа за това, че трябва да се инвестира сериозно във въоръжените сили и в индустриите, които подкрепят въоръжените сили", коментира Ивайло Иванов.

Той отделяза фактът, че бойни способности и нови технологии, които към този момент или не се смятаха, че имат място във въоръжените сили, или имаха ограничено място, всъщност се оказват централни в новия начин на водена на война: "Като например дроновете, които се превърнаха в изключително актуални, включително разработването на изкуствен интелект, който да управлява тези дронове. Т.е. IT индустрията навлиза все повече, при това да го кажем така: Цивилната IT индустрия се оказа все по-свързана с въоръжените сили.

Според Ивайло Иванов трябва да си дадем ясно сметка: "Или искаме да имаме армия и съответно тя трябва да бъде подкрепена със съответното финансиране, или трябва да вземем съответните решения и да преведем Българската армия в съответствие с финансирането, което българското общество иска да й осигури. Ако ние оставаме в едно неясно положение процесите така или иначе се случват: Това, което виждаме с недостига на кадри, е всъщност подобно нещо – без официално да сме взели решение за съкращаване на Българската армия, поради недостига на кадри, тя по естествен начин се съкращава. Но това не е начин да гарантирате вашата сигурност и е абсолютно несериозно отношение".

Експертът по национална сигурност подчерта, че отбраната е усилие на цялото общество: "Това не е задължение само на Министерство на отбраната или на въоръжените сили. Това е отговорност на цялото общество, защото въоръжените сили са тези, които пряко воюват, но зад тях трябва да седи цялото общество както като организация, както като институт, така и като политическа и обществена подкрепа за това, което въоръжените сили правят и това което им е нужно, за да могат да воюват".

Още по темата: общо новини по темата: 3214
01.04.2024 »
01.04.2024 »
22.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
13.03.2024 »
предишна страница [ 1/536 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: