Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Тончо Краевски: При избори е възможно ПП-ДБ да изпадне в още по-слаба позиция спрямо ГЕРБ
Автор: Ива Дойчинова 16:41 / 23.02.2024Коментари (0)962
©
Неизяснените отношения и отворените политически връзки могат да приключат само по два начина: или в някакъв момент да се превърнат в истинска, формална, сериозна коалиция, или да се разпаднат. Това каза политологът Тончо Краевски в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Формализирането на коалиционното споразумение според него е закъсняло. Той припомни, че ПП-ДБ са отказали сключването на такова в началото на управлението. "Вероятно тогава те щяха да бъдат в по-добра позиция да поставят условия. Оттам нататък се започна една игра, в която те от силна позиция постепенно изпаднаха в по-слабата, защото на всяко по-важно гласуване Борисов с удоволствие напомняше, че тяхната връзка е неангажираща и че той е избрал правителството, но няма ангажимент да подкрепя всяка негова инициатива, да подкрепя бюджета и т.н.“, посочи Краевски.

В текста и условията на сега предлагания от ПП-ДБ меморандум политологът вижда страховете на коалицията, свързани с живота на кабинета – избирането на ръководители на регулаторите, ДПС като трети партньор, доведен от ГЕРБ. "Сега те се опитват да формализират тези отношения, да им дадат форма и някакви ясни правила, но обикновено този, който изисква формализация на отношенията, най-често се намира в слаба позиция. Според мен те искат този меморандум в момента, защото се опитват да защитят интереса си, осъзнавайки, че може да им се наложи да пребивават още дълго време в тази сглобка, и то като по-слабата страна“, коментира Краевски.

Според него крайната цел на Бойко Борисов, както и в самото начало на управлението, е да има формална коалиция и тя да бъде наречена така. "Само че не с това съдържание на коалиционното споразумение. То можеше да бъде договорено сигурно преди година. В момента той ще отправи някакви контраискания“, смята Точно Краевски.  

Договарянето на подобно споразумение според него е единственият вариант и за двете страни.

"Смятам, че няма никакъв друг вариант. Ако се отиде на избори, няма да има радикална промяна във вота. Възможно е ПП-ДБ да изпадне в още по-слаба позиция спрямо ГЕРБ и не е изключено ДПС да стане необходим аритметически елемент и от обикновеното мнозинство, не само от конституционното. ПП-ДБ няма ход да ходи на избори, освен ако не реши след това да остане в опозиция като принципно решение“, обясни политологът.  

Активността на Делян Пеевски той свърза с предстоящия конгрес на ДПС и избора на ръководство. Политологът обърна внимание, че активността му не е от трибуната на Народното събрание, а пред медиите.

Още по темата: общо новини по темата: 1553
29.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
07.04.2024 »
предишна страница [ 1/259 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: