Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Радев към адвокати: Върховенството на правото се постига с ясни принципи и непоколебимост, а не с лозунги и предизборни обещания
Автор: ИА Фокус 14:34 / 24.02.2024Коментари (0)969
©
Върховенството на правото означава наличие на справедливост в нашето общество, но не на думи и лозунги, а чрез истинско и ефективно правораздаване, с ясни принципи и непоколебимост. Това няма да стане с предизборни обещания за борба срещу корупцията, последваща пълна амнезия и индулгенция в името на властта и отново плахо повдигане на темата едва когато замирисва пак на избори. Това заяви президентът Румен Радев при официалното откриване на Общото събрание на адвокатите от страната, което събра в София близо 400 делегати от цяла България.

В приветствието си към тях държавният глава отбеляза значимата роля на адвокатите в борбата за справедливост, като основна легитимна цел на всяка съдебна реформа, както и за развитието на България като модерна европейска демокрация. По думите на президента защитата на правата на човека е висша конституционна и демократична ценност. "Правата обаче не са даденост, както не е даденост и справедливостта в обществото, а отстояването им изисква ясни принципи, реализъм в нашето сложно време и ежедневни усилия“, заяви Румен Радев.

Според президента защитата на правата на човека не е лесна задача във време на политически превратности, ротация на принципи и ценности, феодализация, често наблюдаван блокаж на институции, паралелно правораздаване, организирано в тайни клубове на магистрати. За съжаление, ставаме свидетели на прибързано и странно законодателство, което често е встрани от обществения интерес, както и приемане на закони на едно четене, без оценка и обществено обсъждане, прокарване на важни промени в преходни и заключителни разпоредби на закони, заяви Румен Радев. Той даде и пример с безпрецедентния опит наскоро Народното събрание да отмени със закон конституционни положения, засягащи Висшия съдебен съвет и правомощията на главния прокурор.

"В тази сложна и противоречива среда адвокатите често се явяват последната бариера пред беззаконието и гарант за справедливостта. Неслучайно българската адвокатура има своето особено място, отредено й в Конституцията, която ясно показва, че тя следва да бъде свободна, независима и самоуправляваща се“, заяви Румен Радев пред делегатите от Общото събрание.

Румен Радев посочи, че е важно да се чуе силният и смел глас на адвокатите по отношение на поредните разкрития за паралелно правораздаване, организирано в частни клубове, за нерегламентираната мрежа на влияние върху съдебната система и заплахи върху магистрати и бизнеса. "Не можем да позволим и този случай да премине покрай нас, без да има въздействие за виновните“, призова държавният глава, като отбеляза, че адвокатите могат да са стимул и коректив за работата на съответните компетентни институции за разплитането на този случай.

Президентът изтъкна значението на върховенството на правото за наличието на перспектива за българите да живеят и работят в родината си. "Ако имаме предвидимост и бързина на съдебните производства, обективно и безпристрастно наказателно преследване, правна сигурност и стабилност, ефективна защита на собствеността, а последните разкрития за рекет върху бизнес инвеститори разкриват отново продължаващата голяма язва в нашето общество, ние ще имаме качествено образование, здравеопазване и инфраструктура, ще имаме сигурност за инвестициите. А най-важното е, че младите хора ще виждат перспектива да остават тук, в България“, допълни президентът.

Президентът отбеляза ангажираността на адвокатурата за решаването на общественозначими проблеми и пожела на адвокатите да бъдат свободни, независими и самоуправляващи се, както повелява Конституцията






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: