Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Измама с лика на Марина Цекова: Фалшив видеоклип рекламира схеми за бързо забогатяване
Автор: Екип Ruse24.bg 09:25 / 09.03.2024Коментари (0)1264
©
Поредна измама в социалните мрежи с лица на NOVA. Фалшив видеоклип рекламира схеми за бързо забогатяване. Този път в изкривената реалност попадна и водещата на "Събуди се" Марина Цекова. Хакери премодулирали гласа ѝ, а веднага след нея в лъжливата реклама е замесен и президентът Румен Радев. Оказва се, че има хора, които са се поддали на измамата и са загубили десетки хиляди левове. 

"Нова платформа ще ви позволи да печелите стабилно и без риск. Това вече е тествано от обикновени хора, които за първия месец успяха да изкарат годишните си заплати, а някои дори и повече". Това са думи, изречени от генерирания от изкуствен интелект глас на Марина Цекова - уважаван публицист и водеща на "Събуди се", и целят да ви въвлекат в измама.

Във фейк видеото е и лицето на президента на България Румен Радев. Но и думите на държавния глава в клипа са генерирани от измамници.

"Дирекция "Киберпрестъпност" в ГДБОП ежедневно премахва подобни видеа. Или жертви на инвестиционни измами ни сигнализират, или хора, които са ги видели случайно. Това конкретно видео го докладвахме и се надяваме в близките час-два да изчезне", заяви главен комисар Владимир Димитров, "Киберсигурност" в ГДБОП.

Изминаха 8 часа, след като ГДБОП докладва фалшивото видео на Facebook, но то все още е публично в социалната мрежа. Профилът на жертвите на измамите показва, че 90% от тях са мъже. Те са над 30-годишна възраст с добре платена професия и повече свободно време. Но измамниците зад клавиатурата не подбират.

"Само днес имаме две жалби от дами, които са загубили пари - едната 30 000 лева, другата над 80 000 лева в подобни инвестиционни измами. Тези измами продължават няколко месеца", посочва главен комисар Димитров. 

Проверка на NOVA показва, че това е единственото видео във въпросната Facebook страница, която е създадена на 7 февруари. Има само 29 последователи, но фалшивата реклама е видяна от хиляди потребители. Описанието на видеото е на руски и гласи: “Уникални новини за гражданите".

"Тези видеа се изготвят от организирани престъпни групи, които се занимават с инвестиционни измами. Ситуират своите кол центрове в държави като България, Молдова, Украйна, Беларус, Казахстан. От тези колцентрове се таргетират граждани на практика на територията на цял свят. Това не е само проблем за България", категоричен е главен комисар Димитров. 

В края на всяко дийпфейк видео има призив жертвите да кликнат на линк, който ги отвежда към сайт, където им искат лични данни. "Име, фамилия и телефон. В последствие с нея се свързват от този кол център да бъде назначен на жертвата персонален съветник, който да комиуникира с нея  и да я подканва да вкарва пари в тази платформа. Някои от жертвите се приканват да вземат заем от техни приятели или бързи кредити, за да инвестират в така наречената инвестиционна платформа. Целта е да се въведе в заблуждение бъдещата жертва. Когато нещо се каже от обществена фигура - всички се надяват това да е истина. Ествествено това е дийпфейк видео, което е имамно. Това е идеята на престъпниците - лице, което е познато от телевизорите, да каже нещо подвеждащо", твърди експертът от ГДБОП. 

Но дали подвеждащият изкуствен интелект, използван от престъпници, може да се впрегне и от разследващите в тяхна помощ. "Има широко приложение, но човешкият мозък е незаменим. Каквото направи AI - ще трябва да има контрол от страна на човека. Използвали сме го за някои неща, но не се справи добре и в крайна сметка ние трябваше да си свършим работата", подчертава главен инспектор Димитров. 

Тази игра на “дълбоката лъжа" все още няма правила. Докато законодателните органи измислят такива - съветът на експертите е, ако нещо звучи прекалено хубаво, за да е истина, то най-вероятно е измама.


Още по темата: общо новини по темата: 5007
29.04.2024 »
29.04.2024 »
29.04.2024 »
29.04.2024 »
29.04.2024 »
29.04.2024 »
предишна страница [ 1/835 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: