Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
ОА-Русе: Със своето дълбоко човеколюбие, скромност и мъдрост, Неофит беше вдъхновител и достоен пример за редица поколения
Автор: Екип Ruse24.bg 10:02 / 14.03.2024Коментари (0)1274
©
Ръководството на Областна администрация – Русе изпрати съболезнователен адрес до Светия синод на Българската православна църква по повод кончината на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. "Той ще остане в нашата памет като личност, която въплъщаваше най-високите духовни добродетели“, се казва в написаното от ръководството на Областна администрация – Русе.

"Със своето дълбоко човеколюбие, скромност и мъдрост той беше вдъхновител и достоен пример за редица поколения. Нека следваме неговите завети – да бъдем смирени, да правим добро и да бъдем търпеливи помежду си“, допълва от своя страна заместник областният управител Георги Георгиев.

"Прекланям се пред волята, проникновението и благочестието, с които Негово Светейшество ръководеше Българската православна църква и допринесе за укрепването на християнските ценности и добродетели в нашето общество“, пише още Георгиев. От своя страна областният управител Данаил Ковачев отправя апел отново да си спомним за приноса на Негово Светейшество в областта на духовното извисяване на българската нация и да благодарим за всичко, което той е направил за нашия град и епархия.

Припомняме, че светското име на патриарх Неофит е Симеон Димитров. Той е роден на 15 октомври 1945 г. в София. Учи в Софийската духовна семинария, а впоследствие става студент в Духовната академия в София. Замонашва се в Троянския манастир през 1975 г. и приема името Неофит. През 1989 г. става ректор на Духовната академия, а през 1991 и 1992 г. – пръв декан на Богословския факултет на Софийския университет, възстановен по същото време. По-късно Неофит е и главен секретар на Светия синод. През 1994 г. Неофит е избран за Доростолски и Червенски митрополит. От 2001 г., след разделяне на епархиите, той става митрополит на Русенската епархия. Неофит е избран за български патриарх на 24 февруари 2013 г., по време на Патриаршеския избирателен църковен събор в София.

На 5 ноември 2015 г. Негово Светейшество патриарх Неофит е удостоен от Президента на Република България Росен Плевнелиев с орден "Стара планина“ първа степен за изключително големите му заслуги към България. Преди това през 2010 г., когато Неофит е все още митрополит на Русенската епархия бива удостоен от Президента на Република България Георги Първанов с орден "Св. Кирил и Методий“ – огърлие "за особено значимите му заслуги за развитието на Духовната академия "Св. Климент Охридски“, за приноса му за развитие на научно-просветителските връзки и взаимоотношения между източните и западните християни и по повод неговата 65-годишнина“. Той е носител и на званието "доктор хонорис кауза“ на Софийския университет /СУ/ "Св. Климент Охридски“, което му е връчено за цялостен принос в развитието на духовността в СУ и за активното му участие във възстановяването на Богословския факултет. Патриарх Неофит бе носител и на още редица почетни отличия от страната и чужбина.

Ръководството и екипът на Областна администрация – Русе изразяват своята печал от загубата на Негово Светейшество: "Бог да го прости и упокои в селенията на праведните! Вечна и блажена да пребъде паметта му!“

Днес от 11.00 часа в катедралния храм "Света Троица“ в Русе ще бъде отслужен трисагий за блаженопочившия български патриарх Неофит. На него ще присъства и заместник областният управител Георги Георгиев.

Още по темата: общо новини по темата: 80
18.04.2024 »
17.04.2024 »
17.04.2024 »
17.04.2024 »
16.04.2024 »
16.04.2024 »
предишна страница [ 1/14 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: