Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (1) | Вчера (1)
Юри Вълев, майстор на конния спорт: Да обичаш животното означава да обичаш и хората
Автор: Екип Ruse24.bg 18:09 / 22.03.2024Коментари (0)952
© Личен архив
Любовта към животните, търпението, толерантността към тях, както и смелостта и опита да бъдеш водещата фигура, правят от един човек добър ездач. Това каза в предаването "Цветовете на България“ на Радио "Фокус“ Юри Вълев – майстор на конния спорт, преподавател, треньор и международен съдия. "Трябва да обичаме животните, да ги уважаваме, да имаме нужните знания, нужния опит, да сме търпеливи. По този начин като даваме правилни команди на коня, той ги разчита и ги изпълнява.“

"Конете са ни като огледало на това, което ние самите представляваме: ако ние се отнасяме добре към тях, те ще ни отвърнат със същото. Конният спорт ме научи преди всичко на търпение, да получавам нещата, които съм планувал по един естествен начин, на трудолюбие, да не се отказвам от целта, която съм си поставил, на обич – да обичаш животното означава да обичаш и хората, да изпитваш емпатия към тях, да им съчувстваш, да се опиташ да ги разбереш и да видиш другата гледна точка,“ сподели той.

Юри Вълев сподели още, че кариерата му започва в далечната 1974 година, когато на Конския Великден – Тодоровден за пръв път е участвал и взел първото място в конно състезание. "Разбира се че конете ме заплениха в началото, не толкова състезателния елемент да побеждавам, да се качвам на призовата стълбица. Ежедневният контакт, досегът с конете, работата, дисциплината и търпението, което дава този спорт, те бяха водещи в моя избор.“  

Доверието е изключително важно във връзката, която се изгражда между ездач и кон, разказа още той, като обясни, че не трябва ездачът да принуждава коня да изпълнява неговите заповеди, а да успее да изгради такава доверителна връзка между себе си и животното, че конят доброволно да приема командите. "Нашата задача е на базата разпознаване на психиката на коня, неговите страхове, неговите желания и моментно състояние ние да преценим какво точно да направим, така че нашата връзка с коня да бъде запазена, да не се нарушава и най-вече доверието да се съхрани,“ обясни треньорът.

Създаването на хармонична връзка между ездача и коня зависи от опита на ездача, дали притежава ездово чувство да усеща коня, да предугажда неговите реакции, да успява да взема такива решения, които да бъдат в синхрон с коня и да му покаже, че няма нищо страшно и опасно за него, ако направи дадено движение, даден скок, да премине през вода, през река и т.н.

По думите му ако искаме да постигнем добър резултат в различните видове конни дисциплини, ние трябва да подберем подходящия кон и чрез правилните методи на работа постепенно ще постигнем добрите резултати. Според Юри Вълев подходящата възраст за започване на тренировките в България вече е 5-6-годишна възраст, тъй като от няколко години започнаха да се развъждат и да се използват за обучение малките кончета понита. "Децата могат да започват да яздят на тях и да участват в състезания от ранна детска възраст, и след това преминавайки към големите коне, те са много по-подготвени и много по-лесно възприемат ездата на големия кон,“ обясни той.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Григор Димитров започва участие на Мастърс 1000 в Мадрид днес
Григор Димитров започва в Мадрид в утрешния следобед
Григор Димитров очаква своя съперник на корта днес в Мадрид
Андрей Рубльов за Григор Димитров и Роджър Федерер: Легенди
Григор Димитров стартира там, където сензационно победи Новак Джокович
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: