Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Радомир Чолаков: Да вържат ръцете на президента Радев за ПП-ДБ беше абсолютно условие за конституционна реформа
Автор: Петя Кузева 09:19 / 28.03.2024Коментари (0)969
©
"Да вържат ръцете на президента Румен Радев за тях беше абсолютно условие за цялата конституционна реформа", така депутатът от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков коментира действията на колегите си от ПП-ДБ в Парламента.

Радомир Чолаков е член на Комисията по правни въпроси и председателстваше Комисията по конституционни въпроси до 12 януари тази година. В поста си във  "Фейсбук" в народният представител коментира конституционната реформа и разменените реплики по темата между президента Румен Радев и съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков по време на връчването на втория мандат за съставяне на правителство в сряда. 

"Фокус" ви предлага публикацията на Чолаков в социалната мрежа "Фейсбук" без редакторска намеса.

"Когато изменяхме Конституцията ние от ГЕРБ-СДС имахме едно единствено предложение и то беше: въвеждане на принципа за непрекъсваемост на законодателната власт, тоест, Народното събрание да не се разпуска, а мандатът му да трае "от клетва до клетва".

Както е непрекъсваема изпълнителната власт, така да бъде непрекъсваема и законодателната, защото така е редно да бъде в "републиката с парламентарно управление".

По този начин едно служебно правителство, назначавано еднолично от президента, щеше да бъде поставено под парламентарен контрол, без да се засягат конституционните правомощия на държавния глава. Само толкова! С това наше предложение всички бяха съгласни.

Колегите от ПП/ДБ, обаче, настояваха да се отиде по-далече и да се отнеме изобщо правото на президента да назначава сам кабинет. Да вържат ръцете на президента Румен Радев за тях беше абсолютно условие за цялата конституционна реформа.

Молихме ги на колене да не искат тази промяна във формулата на конституиране на служебно правителство, защото е проява на дребнавост, излишна е, а вероятно ще се окаже и противоконституционна. Не, та не!

Ние от ГЕРБ, дето нямаме особени основания да сме доволни от няколкото служебни правителства на президента Радев, разсъждавахме институционално и настоявахме правомощията на държавния глава в Конституцията да не бъдат пипани. ПП, които са създадени от него, много държаха на обратното. И измислиха тази схема с шорт-листа на потенциални министър-председатели и съгласувано назначаване на министри, за която в момента всички се чудят как ще сработи и какви подводни камъни крие.

Ако Конституционният съд прецени да обяви този иновативен модел за назначаване на служебно правителство за противоконституционен, институционалната система на държавата ще си отдъхне. На тези избори, обаче, ще е така. И на някой ще му се наложи да изпие горчивата чаша, която сам забърка", написа председателят на Комисията по правни въпроси в 48-ото Народно събрание Радомир Чолаков.

Още по темата: общо новини по темата: 1093
27.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
предишна страница [ 1/183 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофи в България
Газови доставки
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: