Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Председателят на ЦИК: Не може да се случат изборите, ако органите на изпълнителната власт не изпълняват своите задължения
Автор: Петя Кузева 16:43 / 04.04.2024Коментари (0)1716
© Фокус
"Лица, които нямат нищо общо с управлението на изборите, говорят в качеството на организатори и това създава допълнително объркване". 

Това бяха първите думи на председателя на ЦИК Камелия Нейкова пред медиите сред работната среща на "Дондуков" 2 по покана на президента Румен Радев, предаде репортер на "Фокус". "Не може да се случат изборите, ако органите на изпълнителната власт, натоварени с подготовката им, не изпълняват своите задължения", категорична бе тя.

"Благодарихме на президента Радев за поканата, за да може Централната избирателна комисия да изрази своето мнение като орган за управление на изборите, предвид обстоятелството, че лица, които нямат нищо с управлението на този процес, говорят в качеството на организатори на избори и това създава допълнително объркване. На тази среща изразихме нашето мнение и запознахме президента с всички въпроси свързани с изборите - дали ще са 2 в 1 или на различни дати".

ЦИК има готовност за избори 2 в 1 на една дата, но и изпълнителната власт има своите отговорности

"Централната избирателна комисия има готовност, ако изборите са на една дата, да работи така, че да се проведат спокойно. Разбира се, трябва да стане ясно, че не може да се случат изборите, независимо дали 2 в 1 или на различни дати, ако органите на изпълнителната власт, които са натоварени с организационно-техническата подготовка, не изпълняват своите задължения, заложените с Изборния кодекс, така както се очаква, защото много от дейностите, които се прехвърлят на ЦИК са ангажимент на изпълнителната власт", обърна се индиректно към изпълнителната власт Нейкова и продължи:   

"От момента, в който бъдат насрочени изборите, независимо дали са 2 в 1 или на една и същата дата, органите на изпълнителната власт и онези министерства, които са натоварени с отговорности в изборния процес, трябва да оказват съдействие на ЦИК, за да може всички срокове в изборния процес да се спазват, всички дейности да извършват нормално и най-вече избирателите да бъдат спокойни и информирани за всички етапи на изборния процес".

Дали изборите ще бъдат 2 в 1 или на различни дати?


"Дали изборите ще бъдат 2 в 1 или на различни дати - този въпрос може би към президента трябва да го зададете", заяви председателят на ЦИК: "Ако изборите са на една и съща дата ЦИК има възможност да ги проведе. Когато двата избора са на един ден предвид това, че доста разходи могат да бъдат спестени и най-вече, че избирателите няма да ходят два пъти до избирателните секции, от страна на Централната избирателна комисия, няма причини поради, които ние да кажем, че изборите няма как да се произведат на една и съща дата", каза Нейкова. 

Обществената поръчка и качеството на хартията

Председателят на ЦИК обяви, че от комисията имат готовност да обявят обществена поръчка, така че тя да отговаря на изискванията за провеждане на избори. "Проблем с дебелината и качеството на хартията няма", категорична бе Нейкова и допълни, че е минимален процентът на машините, които са дали някакъв технически несъответствия в изборния ден. 

"При изборите за европейски членове специфичното е, че избирателите са с различни права, тъй като има изискване за така наречената уседналост, тоест три месеца преди изборния ден, избирателят трябва да има адресна регистрация на територията на страната", уточни Нейкова.

ЦИК ще се справи с избори 2 в 1

"Ако изборите са на различни дати, трябва да има време доста сериозно - между две и три седмици поне", повтори думите си към президента Нейкова и пред очакващите я за коментар медии. Като още веднъж бе категорична, че ЦИК ще се справи с избори 2 в 1.


Още по темата: общо новини по темата: 399
02.05.2024 »
02.05.2024 »
01.05.2024 »
01.05.2024 »
01.05.2024 »
01.05.2024 »
предишна страница [ 1/67 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Поскъпване на хранителните продукти
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: