Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Международна научна конференция на интригуваща тема се проведе в Русе
Автор: Екип Ruse24.bg 12:55 / 23.04.2024Коментари (0)859
© Областна администрация - Русе
Единайстата международна научна конференция "Съвременният свят – постижения, рискове, иновации“ бе открита днес в русенската Регионална библиотека "Любен Каравелов“.

На събитието присъства и главният секретар на Областна администрация – Русе Ирена Тодорова, която благодари на директора на културната институция Теодора Евтимова за отличната организация.

"Темата е особено актуална днес, когато броят на регионалните кризи в света нараства, рисковете пред свободата и демокрацията се увеличават непрестанно и същевременно опитите за дезинформация не бележат спад. Как обаче ще реагираме на тези заплахи и ще успеем ли да се справим с тях зависи единствено от нас и от степента на адекватност на реакциите ни спрямо актуалните въпроси не само от ежедневието ни, но и в стратегически порядък“, каза Тодорова.

Тя посочи още, че всяко предизвикателство е и предпоставка за прогрес, както и че именно в условията на трудности се реализират най-много постижения, които в днешно време са неразривно свързани с иновациите.

"Радостна съм, че все по-голяма част от българското общество осъзнава тяхната роля и работи активно за тяхното практическо прилагане“, допълни главният секретар на Областната администрация.

Тя пожела успех на форума и изрази надежда, че по време на него ще бъдат обсъдени реални казуси, които ще дадат ясната практическа насоченост на инициативата. Научни ръководители на конференцията са доц. д-р Ивайло Беев от Университета за национално и световно стопанство и проф. д-р Христо Тодоров от Нов български университет.

Конференцията има за цел да се интерпретират различните теории, учения, доктрини, които имат важна обществено значима стойност и последствия в миналото и днес; които отразяват постиженията, рисковете и иновациите в сферата на историята, религията, културата, икономиката, технологиите, архитектурата, дизайна и други области на човешкото познание.

В конференцията участват повече от 100 учени с 96 доклада. Освен от България сред участниците има изследователи от Румъния и Турция. Форумът се финансира по проект на Фонд "Научни изследвания“ от края на октомври миналата година. Организатор на форума е Регионалната библиотека в Русе, а съорганизатор е Университетът за национално и световно стопанство /УНСС/. Предвижда се утре в конференцията да се включи и областният управител Данаил Ковачев.

На събитието присъстваха още представители на Община Русе, както и председателят на Русенската стопанска камара проф. д.н. Красимир Ениманев. Директорът на Регионалната библиотека заяви, че животът е все по-динамичен, а постиженията са невероятни.

"Те се случват буквално всяка минута и продължават да ни изненадват всеки ден. Отварят ни врати към нови сетове и възможности, но заедно с тези постижения идват и рисковете – въпросите за етика, сигурност, устойчивост и равнопоставеност. Все по-актуални са въпросите как да балансираме между стремежа към прогрес и необходимостта от опазване на нашата планета и човечество, да гарантираме, че иновациите, които създаваме ще бъдат използвани за добро“, каза още Евтимова.

Също така тя посочи, че разработването на програми и европейски проекти за взаимодействие с общността и предоставянето на услуги, които отговарят на нуждите на различните групи от потребители са част от всекидневните усилия за постигане на съвременната и много важна роля в укрепването и подобряването на обществената функция на библиотеката. Според нея по този начин се подпомага и социално-икономическото развитие на региона и се насърчава гражданското участие, като русенската библиотека се утвърждава все повече не само като предпочитано, но и разпознаваемо място за общността.

От страна на кмета Пенчо Милков беше връчен поздравителен адрес, в който се изказва благодарност за инициативата, която помага на всички ни да станем съпричастни с разширяването на съвременните научни постижения, благодарение на които обществото ни постоянно се развива и демонстрира своя напредък. Председателят на Русенската стопанска камара посочи пък, че утрешните поколения могат да намерят своето място най-вече чрез науката, просвещението и възпитанието. Директорът на Университетската библиотека към Русенския университет д-р Виктория Иванова посочи, че през последните години конференцията се е утвърдила като успешен форум, което е сигурен знак за нейната значимост в национален и международен план. "Убедена съм, че споделеният опит и дискусии ще създадат нови и професионални контакти, отговарящи адекватно на динамично променящо се съвремие“, каза още тя. Поздравителни адреси бяха изпратени и от ръководството на Русенския университет и УНСС, като ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров посочва, че инициативата създава много добро интерпретационно поле, където се разискват значими за обществото въпроси.

Конференцията ще продължи до четвъртък в Регионалната библиотека "Любен Каравелов“.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Изчезнал мъж в село Новачене, разследват убийство
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
България и Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: