Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Дневен център "Рализ" отбелязва своята пета годишнина
Автор: Екип Ruse24.bg 10:22 / 19.01.2011Коментари (0)1060
Бивши и настоящи ученици от
ОУ "Олимпи Панов":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Днес Дневен център за деца и младежи с увреждания "Рализ" официално ще отбележи 5-годишнината от своето създаване. На тържеството, което ще се проведе от 10.30 ч. в дневния център на ул. Сърнена гора 28 /ОУ "Олимпи Панов"/представител на общината ще връчи поздравителен адрес от името на кмета инж. Божидар Йотов.

Дневният център за деца и младежи с умствени увреждания е една от първите услуги делегирана държавна дейност на територията на Община Русе. Създаването му е инициирано на местната организация на Българската асоциация на лица с интелектуални затруднения (БАЛИЗ) и подкрепена от Общинска администрация и Общински съвет - Русе. След заповед на изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане през 2005 г. за откриване на Дневен център за деца и младежи с умствени увреждания с капацитет 24 места и проведен конкурс от общината, управлението му е възложено на Русенската асоциация за лица с интелектуални затруднения (РАЛИЗ). Следва период на ремонтиране и адаптиране на предоставените помещения в крило на ОУ "Олимпи Панов", подбор и назначаване на персонала, прием на потребителите. На 20.01.2006 г. Дневният център е открит официално и започва своята работа.

Поради големия интерес към новата социална услуга и необходимостта от специализирани грижи за децата със специални потребности през 2008 г. след решение на Общински съвет капацитетът на центъра е увеличен на 30 места. През следващата година се разширява и площта на центъра с още едно помещение, с което се създава възможност за подобряване качеството на социалната услуга с обособяване на кътове за отдих, арт-терапия и др.

Центърът се посещава от 25 деца с интелектуални и множествени увреждания на възраст от 7 до 25 години.
Социалната услуга дава възможност на посещаващите центъра деца и младежи да развиват своя капацитет с помощта на екипа специалисти - възпитатели, логопед, психолог, кинезитерапевт, ерготерапевт, арттерапевт и музикален педагог, медицински работник, които работят с потребителите по индивидуално изготвени планове за грижи за всяко дете. Педагого-възпитателната дейност е насочена към развиване на творческия потенциал у всеки един от потребителите чрез различни дейности, придобиване на сръчности и умения чрез арттерапия, усъвършенстване на фината моторика, помощ при самоподготовка на деца, посещаващи различни форми на интегрирано обучение, изграждане на културни и хигиенни навици, обучение с компютър, кинезитерапия, трудово ателие. Осигурени са здравни грижи, правилен режим на хранене с осигурена сутрешна закуска, обяд, следобедна закуска. При хубаво време се организират разходки на открито, игри, а всяка година - и летен отдих. Работата на психолога е насочена към позитивиране на потенциала у всяка отделна личност, по-добро вграждане в група и социализиране, повишаване на концентрацията.

Съществуването на дневни центрове за деца с увреждания има и друг положителен ефект в обществото - дава възможност на родителите на деца с увреждания да упражняват своята професия, отменят ги в грижите им за децата.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2022/2023 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
49-ото Народно събрание
Искат закриването на въглищни централи у нас
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: