Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Архитектурен шедьовър разбуни страстите в Русе
Автор: Екип Ruse24.bg 10:06 / 29.03.2011Коментари (1)1990
© Ruse24.bg
Сто години след построяването на една от най-величествените сгради у нас страстите около нея съвсем не са стихнали.
Така е, защото Доходното здание в Русе не е просто шедьовърът на австрийския архитект Раул-Паул Бранк, а емблемата и гордостта на дунавския град. Преди да са изминали и пет години от края на мъчително дълго проточилата се реконструкция, сагата "Доходно здание" навлезе в нов етап. Този път обществените брожения са свързани със събарянето на трите недовършени корпуса, които се намират зад фасадната част на величествената постройка. След броени дни багерите влизат в настъпление и ще сринат със земята масивните сгради, в които преди около 30 години са налети милиони левове народна пара. В същото време общината тепърва ще търси начини да осигури финансиране за новия градеж, проектът за който вече е изработен. Общественият глас в Русе се надига против тези действия, макар че вече е взето решение от съветниците и е подписан договор с изпълнителя на поръчката. Членове на младежки организации се заканиха, че ще легнат пред машините, но няма да позволят готовият строеж да бъде съборен с лека ръка.

Какво ли не е видяло през годините
многострадалното Доходно здание. Решението да бъде изградено е взето през 1897 г. от градската управа и училищното настоятелство. Целта е Русе да има сграда, която да носи доходи чрез отдаване на помещенията й под наем. Оттам идва и твърде прозаичното име за едно архитектурно великолепие. Замисълът бил събраните средства да отиват за издръжката на общинските училища и едновременно с това да има място, където градската театрална група да провежда представленията си. Модерното здание с изящна европейска архитектура е строено в периода 1898-1902 година и работата съвсем не е вървяла гладко. Липсата на пари често спъвала градежа и общината на два пъти теглила заем, за да го довърши. През 1921 г. е направено разширение на театралната сцена, значителни ремонти е имало и през 1933 -1934 г. Назад във времето творението на Бранк е преживяло и пожар. През 1942 г. цар Борис одържавява сградата и собствеността не се променя до 2002 г.

Неумолимото време лека-полека отнема от блясъка на архитектурното величие и то започва да се нуждае от спешен ремонт. Решението за цялостна реконструкция е взето в края на 70-те години на миналия век, а сградата е затворена през 1981 г. Възстановителните работи на целия комплекс се изпълняват по проект на арх. Константин Вандалов. Едновременно с реконструкцията на старата част зад основната сграда се построяват новите корпуси. Колко милиони са отишли там никой не може да каже, но резултатът е една масивна постройка, в която има над 40 гримьорни за артистите, зимна градина, тренировъчна зала за балет и други помещения. Ремонтът на старата част на по-късен етап се извършва с пари от общинския инвестиционен фонд, основан през 1996 г. от тогавашния кмет Димитър Калчев. Този фонд е вторият в страната след софийския и в него постъпват средствата от общинската приватизация. "Мога да кажа, че по това време нито един лев на русенския данъкоплатец не е отишъл за реконструкция на старата част на Доходното здание", твърди тогавашният заместник-кмет инж. Живко Денев, който в продължение на осем години управлява фонда.
През 2002 г. се променя собствеността на архитектурния шедьовър. Използвайки удобен момент и не без протекциите на Димитър Калчев, който вече е министър на държавната администрация, общината придобива 90 процента от собствеността, а другите 10 процента остават на държавата. Реконструкцията продължава и при кметуването на Елеонора Николова, а сградата е открита тържествено през 2006 г., когато начело на Русе е настоящият градоначалник Божидар Йотов.

Еуфорията около отварянето на обновената постройка
в която се настанява русенският театър "Сава Огнянов", отклонява за известно време вниманието от трите недовършени корпуса. Те излизат отново на дневен ред през 2008 г., когато на публично обсъждане е коментирана съдбата им. Разглеждани са три варианта за замразената част. Първият е да се довършат готовите корпуси, вторият - сградата да се срине до кота нула и да се построи нова, а третият предвижда преустройство на вече направеното. В крайна сметка се налага вторият, макар че в обществото се надигат много гласове против. Местният парламент гласува решението, а общината тегли целеви кредит от 3,5 млн. лева със срок на погасяване до 2015 г. С част от тези пари се рефинансира стар дълг, изтеглен по времето на Елеонора Николова.
Проектът за новото строителство е изготвен и е изчислено, че то
ще глътне 8 милиона лева, които общината няма
От целевия кредит има 2 292 075 лв., като 552 451 лв. ще отидат за разрушаване на готовите корпуси, а за новия градеж остават 1 739 624 лв. След изтичане на процедурата по обявяване на обществена поръчка, на 9 март т.г. е сключен договор с изпълнителя - консорциум от фирми ("Ростер", "РОАН 90"), представлявани от Росен Банков Терзиев. Договорът е със срок на изпълнение седем месеца и предвижда демонтаж на старата сграда и начални строителни работи по новия проект. Ако се стопира изпълнението му заради обществено недоволство, общината трябва да плаща неустойки.

"Неустойките ще излязат на русенци по-евтино, отколкото поразиите, които ще бъдат направени", надига се обществен глас. Много архитекти в Русе смятат, че
в момент на криза е безумие да се руши
готовото и тепърва да се търсят пари за ново строителство. Според мнозина специалисти е напълно възможно готовите корпуси да бъдат преустроени, като на ниво партер и първи сутерен се изгради голям съвременен магазин, разделен на отделни щандове с витрини, а гримьорните да се превърнат в самостоятелни офиси. "Арх. Вандалов е проектирал сградата така, че да кореспондира със старата част на Доходното здание и със съседната великолепна постройка на бившето застрахователно дружество "България". Корпусите не са изнесени на централната улица "Александровска", а са дръпнати малко навътре, именно за да изпъкнат тези два архитектурни шедьовъра.

Започнат ли разрушителните работи, не се знае какви поражения ще се нанесат на сградата на дружество "България", която едва се крепи и от години чака реконструкция", смята един от най-известните архитекти на Русе Венцислав Илиев. Присъщо на годините им, младежи от Русе пък са по-крайни в оценките си. "Защо кметът Йотов сключва такъв безумен договор преди изтичането на мандата си? Не е ли това начин да се усвоят едни пари от близки до него фирми, пък какво ще стане по-нататък като няма средства, не е ясно?", изказаха възмущението си на пресконференция лидерите на младежки сдружения. Те готвят протест със съмишленици, с които да препречат пътя на багерите.

Общината обсъжда няколко варианта за дофинансиране на новото строителство, сред които са осигуряване на средства от общинския бюджет, кандидатстване по европейската програма "Джесика" и др.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Няма вина кметът, все пак е възпитаван по социализма, там за пазрна икономика и действия при икономическа криза не са го учили.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: