Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Медсестри ни лекуват без пари вкъщи
Автор: Екип Ruse24.bg 10:21 / 20.06.2011Коментари (0)828
© Ruse24.bg
Медицинските сестри ще поемат занапред специализираните грижи за изписаните от болницата в домовете им. Те ще им поставят инжекциите, ще сменят катетрите и превръзките без да не налага, както сега, за всяка манипулация близките им да ги карат в здравното заведение или да плащат на медик да дойде вкъщи. Това предвижда проект за създаване на центрове за сестрински и акушерски грижи в кварталите на големите градове и дори в по-големите села, съобщи Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Акушерките от въпросните центрове пък ще поемат грижата за новородените в първата седмица след изписването им у дома. През първите седем дни те ще обучават майката как да се грижи за детето си ще я напътстват как да го кърми, да следи дали то не е обременено с някакво наследствено заболяване и по какви признаци да следи развитието му, за да се увери, че сетивата и двигателната му система са здрави.

Представители на съсловната организация вече са провели няколко срещи със здравния министър д-р Стефан Константинов и председателката на здравната комисия в парламента Деси Атанасова и са обсъдили възможностите за създаването на въпросните центрове. По думите на председателката на БАПЗГ Милка Василева и двамата са подкрепили проекта на асоциацията. Предстои промяна на Закона за лечебните заведения наесен, за да бъдат създадени и регистрирани въпросните центрове.

Предвижда се на работещите в тях медицински сестри и акушерки да се плаща от Националната здравноосигурителна каса, а те пък да се обединяват в практики по подобие на общопрактикуващите лекари. Самостоятелно, без надзор на доктор, те ще могат да провеждат курсове по промоция и профилактика.

Това означава, че те ще имат право да провеждат курсове в училищата за наркотиците, тютюнопушенето, безопасния секс, полово предаваните инфекции, ранната бременност и алкохола например, ако директорът ги наеме.

Медицинските сестри и акушерките ще имат право още да съветват бременните, жените в следродов период и гинекологично болните каква специфична хигиена да провеждат, а близките на залежали се болни как да се грижат за тях, за да не получат те рани или развият съпътстващи заболявания като например пневмонии. Акушерките пък ще дават консултации и по въпросите на семейното планиране.

Медицинските сестри да специализират в сферата на общата медицина, анестезиологията и реанимацията, спешната помощ и хирургията и да бъдат лицензирани, предвижда още проектът.

Колежите по сестрински грижи и акушерство в Хасково и Русе ще бъдат отворени отново от тази есен, за да бъде преодоляна кризата за медици в тази сфера, съобщи още Милка Василева. Този в Хасково ще бъде към Медицинския факултет на Ветеринарно-медицинския университет в Стара Загора, а колежът в Русе ще е самостоятелен.

Източник: в. "Монитор"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба по Роберт Фицо
Парламентарни избори 2024
Двойно убийство в Пловдив!
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: