Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Тържествено слово по повод Деня на Съединението произнесе областният управител Пламен Стоилов
Автор: Екип Ruse24.bg 09:55 / 07.09.2011Коментари (0)1907
©
126 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия бяха отбелязани с тържествена церемония днес в Русе. Тя се състоя пред Паметника на загиналите офицери и долни чинове от полка през Сръбско-българската война - 1885 г. на площад «Батенберг». На нея присъстваха народните представители от 19-и МИР - Русе Пламен Нунев, Десислава Атанасова, Светлана Ангелова, Любомир Владимиров, областният управител Пламен Стоилов, неговите заместници Иван Григоров и Петър Даскалов, председателят на Общински съвет - Русе доц. Васил Пенчев, общински съветници, кметът на Община Русе Божидар Йотов, негови заместници, представители на Генералното консулство на Руската федерация в Русе, представители на политически партии, неправителствени организации и много граждани.
"Една от най-знаменателните дати в българската история - 6-ти септември, ни събира отново днес, за да си припомним вълнуващите мигове от далечната 1885 година. На тази дата, преди 126 години, вниманието на цяла Европа е приковано от смелостта на един малък непокорен и храбър народ от Балканите, дръзнал да наруши железните правила на Великите сили и да отхвърли разпоредения от тях и несправедлив за България Берлински договор, разделил изкуствено страната и народа ни", каза в тържественото си слово пред присъстващите областният управител Пламен Стоилов. И още: "Оценявайки Съединението от дистанцията на времето, сме длъжни не само да изтъкваме значението му за развитието на българската държава, но и винаги да помним историческите изводи наложени от него.

Първото и най-важното, което показа това събитие е, че България винаги е успявала, и винаги е вървяла напред, когато е била единна. Съединението е дело на целия български народ и е най-яркото доказателство за възможностите на една нация, обединена под знамето на националния интерес.

Другото, което Съединението ни остави като завет е, че историята се твори и управлява от личности. На Отечеството са нужни ярки и силни личности, които са готови дори и с цената на живота си да поемат историческата отговорност, да поведат нацията и да сътворят историята. Така е било тогава, така е и днес, след 126 години."

Благодарствен молебен отслужиха Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит и духовници от Русенската митрополия.

В края на тържествената церемония, венци и цветя поднесоха официалните гости, представители на държавни институции, Община Русе, политически партии, неправителствени организации и граждани.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: