Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Дават публичност на всички случаи на насилие срещу деца
Автор: Екип Ruse24.bg 16:47 / 05.09.2013Коментари (0)613
©
Новата шефка на Държавната агенция за закрила на децата (ДАЗД) Ева Жечева пое ангажимент и занапред да обявява публично всички случаи за насилие срещу деца.

В тази връзка, на брифинг в агенцията, тя съобщи, че в СПИ Стралджа са подадени 4 сигнала за физическо насилие срещу деца от доброволци на ЮНЕСКО.

Стана ясно, че по възпитаниците са открити белези по ръцете, при което те са изведени от институцията и са поставени под полицейска закрила, като с тях вече работят психолози.

От 1 октомври ще стартират и 39 проверки по родилните отделения в страната, които имат за цел да установят дали лекарите следят за индикации при родилките, че смятат да изоставят бебетата си и дали в лечебните заведения имат специалисти психолози, които да работят с тези майки.

Само 6 учебни заведения в София позволяват физически достъп на деца с увреждания, алармира Жечева, която представи новото ръководство на агенцията и начерта пред медиите приоритетите, по които ще работи.

Сред тях, основно място заема точно интегрирането на децата със специални образователни потребности. Според Жечева, освен достъп до образование на децата със СОП, трябва да се осигурява и подкрепяща среда, за да може те да развиват способностите си. За да може да се улесни работата в тази сфера, шефката на ДАЗС ще поиска от премиера Пламен Орешарски в Народното Събрание да се разгледа въпросът как може да се обособи индивидуално бюджетиране за децата с увреждания.

За напред, в работата си ДАЗС ще акцентира и върху деинституционализацията.

Стана ясно, че от целева група от 1797 деца в домове за приемни грижи, 183 вече са осиновени, 44 са обратно върнати в родните си семейства, а 39 са настанени в приемни семейства.

Предвижда се построяването на 149 центъра и 36 защитени жилища.

Като предизвикателство пред агенцията все още остават интегрираните услуги и мониторинга на доставчиците на специални услуги. Жечева допълни, че смята да въведе и приоритета "семейство", като ще поиска нова методика за правните отношения към децата при развод на родителите, за да не бъде ощетен бащата откъм контакт с родните си деца.

До края на 2013 година предстои да се направи и анализ на необходимостта от законови промени, които да бъдат наложени в НСД. Новата шефка на ДАЗС обеща и да осигури прозрачност на всички публични средства, които се изпълват в поверената й институция. Тя се ангажира да поддържа постоянно сътрудничество с МТСП, МОН, Министерството на Младежта и Спорта, съответните парламентарни комисии и неправителствените организации от сектора.

Жечева не пропусна да се оплаче от това, че има напрежение при координацията на работа с други структури и от това, че над 30 ключови експерти са сменени за последните 2 години.

По думите й, бюджетът на агенцията е намален с 0,5 млн. лв, което предизвиква необходимостта от кризисна интервенция. Тя съобщи, че смята да инициира подписване на споразумение за съвместна работа и с Агенцията за социално подпомагане.

Източник: News.bg







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Строежът на АМ "Хемус"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: