Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Руслана отнесе бой от милиционери и се барикадира в киевска катедрала
Автор: Екип Ruse24.bg 11:46 / 30.11.2013Коментари (3)1112
© Bulfoto
Поредна нощ на протести имаше в Украйна, а въпросът е дали властта ще отстъпи под натиска на уличните протести за европейска интеграция. Вчера премиерът обяви, че Украйна ще търси споразумение с Европейския съюз. Въпреки минусовите температури в Киев, за пореден път хиляди излязоха на площад Независимост, за да изразят несъгласието си с отказа на правителството от асоциирано членство в ЕС.

След като вчера блокираха сградата на министерски съвет, днес протестиращите се канят отново да останат през целия ден и цялата нощ на площада.

Ето какво разказва Тихомира Методиева: "Навън са и стари и млади, попове пеят попски молитви. Хората, които не нощуват на площада, даряват дрехи, ботуши и одеала на протестиращите. Има квартирно бюро, записват се в тетрадка кой може да предостави квартира за нощувка и съответно кой търси. Правят чай на площада. Носят дърва за варелите, край които се топлят. Разказаха че масово из центъра хората са махнали паролите на нета си, за да се ползва от всеки. Разговарях с възрастен господин, който се чудеше как така протестираме в България, нали сме в евросъюза и НАТО, какво повече ни трябва... ".

40 души са били хоспитализирани тази сутрин с наранявания в резултат на разпръскването на демонстрацията в подкрепа на европейската интеграция, която се проведе на площад Независимост в столицата Киев. Това съобщи украинската телевизия "Пятый канал", позовавайки се на информация от активисти. Други 200 души, които също са ранени след сблъсъците, са се барикадирали в катедрала в центъра на Киев. Начело на протестиращите е певицата Руслана, която по време на "Оранжевата революция" пак беше на гребена на вълната от недоволство.

Представители на специалните сили "Беркут" започнаха разпръскването на протестиращите след полунощ. По това време на площада имаше няколкостотин души. Кадри, разпространени в интернет показват насилието.

Украинският депутат Андрей Шевченко написа в Туитър: "Рано тази сутрин около 4.00 часа, специални части на полицията "Беркут" започна щурм срещу мирната протестна акция на гражданите на площада на независимостта (Майдан Независимости). Площадът беше прочистен зверски. Десетки хора са ранени, други десетки са задържани. Подобно нещо Украйна още не е виждала".

Пострадалите от действията на полицията са настанени в няколко киевски болници. Според общинския съветник от партия УДАР Алексей Давиденко, три киевски болници са препълнени от ранени. Част от останалите активисти на европротеста заедно с певицата Руслана се намират на територията на Михайловската катедрала в центъра на Киев. Призьорката от "Евровизия" също е отнесла няколко удара от полицаи.

Според вестник "Сегодня", в Михайловската катедрала се намират общо около 200 души. Протестиращите са барикадирали вратите на храма, за да не допуснат нахлуване на специалните части, които са разположили автобуси и камионетки около църквата. Много от протестиращите са с окървавени глави, рани и следи от насилие.

В катедралата са пристигнали лекари, за да окажат помощ на пострадалите. В Михайловската катедрала са и пет опозиционни депутата от Държавната Рада, сред които Александра Кужел, Арсен Аваков и Вячеслав Кириленко.


Още по темата: общо новини по темата: 3212
22.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/536 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
А най-добре е "нашите протестиращи" да вземат пример от Андрешко и anthony61 как се протестира. Те двамата като отговорни граждани с будна съвест със сигурност знаят как се отстояват права и неведнъж са го демонстрирали в уютните кресла, пардон.....на площада.
+2
 
 
Нашите протестиращи трябва да почерпят!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Проблем с недостига и износа на лекарства
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: