Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Работодатели против инкриминирането на неплащането на осигуровки
Автор: Екип Ruse24.bg 11:06 / 14.01.2014Коментари (8)914
©
"Проектът на нов Наказателен кодекс вменява синдикални функции на съдебната система", се казва в позиция на БСК, изпратена до министър-председателя Пламен Орешарски, с копие до министрите на правосъдието и на труда и социалната политика.

БСК изразява принципно несъгласие с инкриминирането на неплащането на осигурителни вноски, предвидено в раздел IV "Престъпления против осигурителната система" от глава 23 на проекта на нов Наказателен кодекс, и настоява проектозаконът да бъде обсъден в Националния съвет за тристранно сътрудничество, тъй като засяга трудовите и осигурителни отношения.

Сред съображенията на БСК срещу предложените текстове са следните:

1. Проектът на нов Наказателен кодекс поставя в общ режим на наказателна отговорност неплащането на осигуровки и на данъци и такси. Подобно аналогично третиране е в противоречие с Конституцията на РБ, която постановява, че общественото и здравно осигуряване е право, докато плащането на данъци е задължение;

2. Според закона разпределението на осигурителните вноски е в съотношение 60% за работодателя и 40% за работниците и служителите. Предвид тези разпоредби, предвиждането на наказателна отговорност само за работодателя и освобождаването от нея на работниците и служителите е неоправдано, несправедливо и дискриминационно;

3. Законопроектът не дава определение на понятието "работодател" и не третира случаите на неплащане на осигурителни вноски от самоосигуряващи се лица и други осигурители, като по този начин поставя в неравностойно положение работодателите спрямо останалите лица, които имат задължение по закон да внасят осигурителни вноски.

4. Държавата също е работодател и задължено лице по Кодекса за социално осигуряване (КСО) и прилагането на чл.339 от законопроекта би поставило под заплаха от наказателно преследване високопоставени длъжностни лица, в т.ч. ключови за стабилността и развитието на страната фигури, като министър-председателя, министъра на финансите, министъра на правосъдието и т.н.

5. Инкриминирането на неплащане на осигурителни вноски, когато работодателят "обяви възнаграждение в по-малък размер от действително изплащаното на осигуреното лице", противоречи с разпоредбите на КСО, тъй като в редица случаи осигурителният доход не е в пряка зависимост от възнаграждението. Такъв е случаят, когато лицето получава възнаграждение, по-ниско от минималния осигурителен доход (праг) за професията в съответната икономическа дейност, или възнаграждение, което е по-високо от максималния размер на осигурителния доход. Изплащането на възнаграждението няма отношение към заплащането на осигурителните вноски, вкл. вноски се дължат върху неизплатени възнаграждения.

6. Предложеният еднакъв минимум на задълженията - 25 минимални работни заплати, не отчита разграничаването на предприятията на малки, средни и големи, както и корелацията между брой работници и осигурителни вноски. По този начин законопроектът поставя в неравностойно положение предприятията.

7. Подобни наказателни мерки и репресивни текстове срещу бизнеса няма в нито една европейска страна.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
Хаха, не знам защо мислите, че българските политици ще създадът и имплементират по-добри и ефективни закони от европейските си колеги. Аз нямам нищо против засилен и стриктен контрол, но при положение че всички знаем редица обществени фигури с престъпления които се разхождат свободно, включително и водещи политици влизащи в схватки с органите на реда, на публични места. Предвид горното, ми се вижда малко пресилено да вкарваме в затвора заради осигурителни вноски.И колега "миньор" не всички са феодали, има и хора с много малки бизнеси които просто се борят за оцеляване, въпреки редицата неравностойни условия в тази държава спрямо гругите. А нейните представители (различни контролни органи) идват и направо рекетират, като в повечето случай е абсолютно безпочвено.Имам познати на които най-безцеремонно са казвали : "дай някой лев или ще те затворя!!!"Нима е разумна идея да въоръжим такива хора с още власт за изнудване ?!
+5
 
 
Скъпи работодатели не ви изнася защото за 24 години свикнахте само да лапате яко пари и много малко патки и държавата тотално ви спомогна да се изживявате като феодали
+3
 
 
Като не им харесва, да си внесат по-евтини работници! Само че, не знам къде ще ги намерят, освен ако не са оковани.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Интеграцията на Западните Балкани в ЕС
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: