Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Стената на границата с Турция - поредният провал на управляващите
Автор: Екип Ruse24.bg 10:31 / 21.02.2014Коментари (19)2504
© Impact Press Group
Стената на границата с Турция стана историческа, а стойността на пословичното съоръжение, която нарасна почти двойно, ще се окаже една от най-нахалните врътки на управляващите. Парадоксът е, че освен че ще бъде платена безумна цена на фирми, избрани без конкурс, страната ни е заплашена и от мониторинг от Европейската комисия. И всичко това - заради преграда, която реално не съществува, нито има шанс да съществува преди средата на годината. А плановете на правителството бяха да е готова в края на февруари. 

Шансовете за това са нулеви, а докато няма ограда, данъкоплатците покриват сметката от 80 хил. лв. на ден, или 2.5 млн. лв. на месец на "живата ограда" от полицаи, която дежури в палатки на граничната бразда.

Кой е виновен за поредния провал? Ако слушаме военното министерство, това е МВР, което променило в последния момент проекта. Според премиера Орешарски виновни са чиновници от вътрешното министерство, които надписали сметките. Така или иначе, факт е, че за три месеца цената на невижданата ограда нарасна от 5.1 млн. на 9.6 млн. лв. Орешарски дори се зарече да разследва кой е раздул сметките и ще го уволни. 

Засега вътрешният министър Цветлин Йовчев мълчи по обвиненията и може би има основание, защото се оказва, че нещата не са такива, каквито ни ги представят.

 

Златна малинка

 

Истината лъсна от два документа, публикувани от Агенцията за обществените поръчки (АОП), за избор на изпълнители за доставка на материалите за стената и позиция на агенцията за провеждане на процедура по договаряне без обявление. Информацията в тях показва, че цялото правителство, начело с Орешарски, разиграва зле режисиран театър пред публиката. Парадоксално е, че списъкът със сключените договори е публичен, докато министерството на отбраната (МО) го крие и изисква молби по Закона за достъп до информация.

От документите се разбира, че уведомление за сключени договори с пет български компании да доставят материали за изграждане на оградата с Турция е било получено в АОП на 4 февруари. Това е осем дни преди заседанието на правителството, на което бяха отпуснати 9.6 млн. лв. за оградата. На това заседание Орешарски каза, че сметката е надписана и нарежда да се намери виновникът, за да бъде уволнен. "Сигурен съм, че има надписване, от опита ми с многобройни такива проекти. Самият факт, че от 5 милиона стават 9, е използване на форсмажорна ситуация, за да се надписва", заяви тогава премиерът. И той, и министърът на отбраната Ангел Найденов не споменават и дума, че договорите всъщност вече са сключени. Напротив - според Найденов изборът на доставчици предстои.

И ако в онзи момент думите на Орешарски изглеждаха като правилната стъпка, сега те изглеждат като презастраховане срещу евентуални критики при публикуване на сключените договори. Само фактът, че заканите са направени, след като вече е имало информация за тях, е доказателство за това. От публикуваните документи става ясно, че договорите са за 8 039 256 лв. Останалите пари до 9.6 млн. лв. са за заплати и командировъчни на различни служители.

 

Затъмнение

 

Чрез публикуваните документи лъсва ясно и опитът на военното министерство да наложи информационна завеса над избраните фирми. Въпреки опитите да бъде взета информация за сключените договори, от МО отказаха да я дадат. Военният министър отрече да е сключвал договори на "на тъмно". Мотивите на министерството да не даде такава информация е, че фирмите трябвало първо да се съгласят да им бъдат обявени имената. АОП обаче ги опроверга, а от МО се направиха на изненадани.

Според публикуваното решение най-големи договори са сключили две компании - "Интерком Груп" и "Завод за пружини" - съответно за 3 990 308 лв. и 3 313 608 лв. "Интерком Груп" ще доставя метални елементи - решетки, прътове, метална тел и профили. "Завод за пружини" е избран за доставчик на 630 км режеща тел, която ще спира нелегалните имигранти. Справка във фирмените регистри показва, че един от членовете на съвета на директорите на фирмата - Александър Минчев, е председател на общинската организация на БСП в Казанлък. 

Компанията "Киров строително и минно оборудване" е собственост на "Киров" АД със собственик Киро Киров. Тя е сключила договор за 112 993 лв. за доставка на машини и съоръжения. Помощни материали и консумативи ще доставя фирмата "АБС Инженеринг - Н". Договорът й е за 64404.8 лв. "Понсстройинженеринг", която е участник в консорциум, ремонтиращ пътища, ще доставя бетона за оградата за 557 942.8 лв.

 

Кой?

 

Театрото, което правителството разигра с търсене на виновника, има и друг замисъл - да прикрие собствената му вина за забавянето с оградата. От позицията на Агенцията за обществените поръчки става ясно, че институциите никак не са бързали с започването на строежа. 

Планът за справяне с бежанската вълна, в който фигурира и издигането на ограда, е приет на заседание на кабинета на 6 ноември м. г. Няколко дни по-късно министрите на отбраната и вътрешните работи водят журналисти, за да покажат уж започнатата ограда. Оказва се по-късно, че това е само макет, който след това е махнат от МВР. 

Близо 3 месеца почти нищо не се прави, за да започне изграждането. Разрешението за строеж е издадено от МВР едва на 18 декември, а на 30 декември е предадено на МО. Решение №24 на Министерския съвет за изграждането на оградата е взето чак на 17 януари. Седем дни по-късно военният министър възлага на Сухопътни войски да организират избора на фирми.

На 17 януари министрите решават фирмите да се поканят чрез пряко договаряне по чл. 90 ал. 1, т. 4 от Закона за обществените поръчки. С оглед на крайния срок - 28 февруари, подобно решение е логично, тъй като изборът трябва да стане много бързо. Затова и АОП допуска подобна процедура. От агенцията не са знаели, че министрите от кабинета още през ноември са планирали пряко договаряне с доставчиците, въпреки че тогава имаше още време да се проведе нормална обществена поръчка. Но при това положение цената на оградата нямаше как да скочи от 5 на 9 милиона.

Виновни има. Ограда няма и скоро няма да има. Текат успокоителни отчети, че проблемът с бежанците е овладян. Цветлин Йовчев мълчи за цената. Ангел Найденов се прави на неосведомен. А премиерът се прави на изненадан и сипе анонимни закани. Най-важното административно правило - разходите при обществените поръчки да се раздуват, отново бе спазено. Та кой е виновен, г-н премиер?!



Източник: в. "Сега"

Още по темата: общо новини по темата: 746
24.11.2022 »
02.11.2022 »
18.10.2022 »
11.10.2022 »
26.09.2022 »
20.09.2022 »
предишна страница [ 1/125 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Каква ограда, то е смешно и жалко , каква некадърност!!!!!
0
 
 
виновни са управлйавачтите и туи и миналото правитество да небйаха разтурйали поделенийата поне грани4ните воиски да бйаха оставели
+1
 
 
За толкова пари другите правят по1000км., а нашите има няма 3м.Боли ги оная работа за границата.
Aнонимен
на 21.02.2014 г.
+1
 
 
Все е било простотия и кражби,ама такова чудо не помня да е било.....В тая държава всяка постъпка е лишена от мисъл.....Защо махнаха кльонове и застави?! най-вероятно са били в пъти по-сигурни от това което ще направят,ако изобщо направят нещо.....Малоумна работа
+3
 
 
Дори и една ограда не могат да построят!!!
0
 
 
и по-зелено особено ако върнат противотанкоюите мини
+3
 
 
Дано това да не е оградата на границата.... Лозето ни е с повече защита и по стабилна ограда!!!!! Някой пак прибра едни пари и се опита да ни замаже очите с това!!! Аз предлагам да засеят състи трънаци ще е евтино и по-ефикасно от това
+5
 
 
Когато имаше перфектен кльон го продадохте на циганите ( заедно с заставите, граничарите и цялата ни войска ) сега им било скъпо и трудно да направят заграждение ... мореее вземете си поставете тъпите полицаи през метър по цялата граница то в тая държава само тъпи полицаи и продажни политици друго НЕ произвеждаме !
+4
 
 
ГъзЪт е за да се продава - Мото на българския политик
+2
 
 
според тя мишоци са виновни Борисов,Цветанов,абе герб са виновни.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Президентски избори в Русия
Първа лига сезон 2023/24
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: