Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Кметът с първа копка за рекултивацията на старото депо за отпадъци в Русе
Автор: Екип Ruse24.bg 10:39 / 27.11.2014Коментари (0)1084
Кметът Пламен Стоилов даде старт на дейностите по проект "Закриване и рекултивация на съществуващо общинско депо за битови отпадъци на територията на община Русе". 

Сред официалните гости на събитието вчера бяха министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, изпълнителният директор на ПУДООС Ренета Георгиева, народният представител от ПП ГЕРБ Пламен Нунев, зам.-кметовете Димитър Наков, Наталия Кръстева и Страхил Карапчански, председателят на Общински съвет - Русе засл. проф. Васил Пенчев, заместник областният управител Валентин Колев директорът на РИОСВ Дауд Ибрям и др. 

Кметът Пламен Стоилов изрази задоволство, че Русе е успял да стартира този важен за всички граждани проект. 

"Знаете, че един от най-големите екологични проблеми на града е старото депо за отпадъци, което си беше една екологична бомба. За нас беше изключително важно да подготвим необходимите документи, за да кандидатстваме и да убедим правителството и съответно ПУДООС, че имаме нужда от това финансиране", заяви кметът Пламен Стоилов.

Русенският градоначалник допълни, че благодарение на проекта, който стартираме днес, ще обезвредим гудроновите отпадъци, ще се изведат безопасно и контролирано продуцираните газове, ще се изолира сметището от подпочвените и атмосферните води, ще се осигурят мерки за рекултивация, ще се възстанови и оздрави екологичната обстановка в района на депото и ще се даде възможност за мониторинг на околната среда.

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева поздрави Община Русе за силната мотивация и работата на екипа. 

"Община Русе е една от първите, които успяха да подадат проектите си, да подготвят тръжните процедури и да стигнат до първа копка днес. По отношение на управлението на отпадъците, Русе е един от водещите градове", допълни още тя.

От проведената пресконференция, непосредствено преди церемонията по първа копка, стана ясно, че проектът е на стойност 22 411 594, 40 лв. и се финансира от програма ПУДООС. Очаква се дейностите да приключат до 5 години. 

Този проект ще реши един сериозен екологичен проблем за град Русе, свързан най-вече с опасните гудроновите ями и ще се сложи край на проблема с опасните отпадъци на старото сметище. 

Депото е започнало да функционира през 70-те години на ХХ век, вероятно без проектни разработки и мерки за защита на геоложката среда от разпространение на замърсители. Разглежданата част на депото, която подлежи на рекултивация, е с дължина и ширина съответно до около 1200 m и 250 m. 

Според влезлия в сила Подробен устройствен план, общата площ на депото възлиза на 288,972 дка. При многогодишната експлоатация, тялото на депото е достигнало дебелина до 23 m, включващо всякакъв вид отпадъци - битови, промишлени и строителни. Към най-опасните, създаващи екологичен риск, се причисляват депонираните нефтопродукти - гудрон.

За третиране на замърсените с гудрон площи, възлизащи на 125 дка и предотвратяването на неконтролируемо изтичане на замърсителя, при 35 см. слой са необходими 75 000 т. трошен камък, 4500 т. пепелина или 2 850 т. гасена вар и 950 т. пепел.

Съгласно част "Биологична рекултивация" на изготвения технически проект се предвиждат дейности по затревяване и залесяване с дървесни и храстови видове. Затревяването е предвидено на равната най-висока част на рекултивираното депо и полегатите склонове върху 191 300 м2 като 15 метра по периферията се остави за ландшафтно залесяване.

Анализирайки условията на средата и качеството на почвите проектантът е предложил затревяването да е: с райграс, бяла детелина, ливадни растения, а видовете за залесяване са в съответствие с тези от близкия ландшафт, напр. дъб, липа, шипка, глог, бряст, смрадлика, люляк и др. 

Кметът Пламен Стоилов подчерта важността на проекта за облагородяването на вилните зони и имоти в близост до депото. Той се ангажира, че по време на изпълнението на проекта, живущите няма да имат проблем с достъпа до имотите си, а ако е необходимо ще бъде изграден и обходен маршрут.

След края на пресконференцията, на специално обособена площадка на депото, отец Марин отслужи водосвет, след което беше направена и самата първа копка.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Крал Чарлз е болен от рак
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България в еврозоната
Абитуриентски балове
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: